Evoluție fenomenală a șahiștilor moldoveni la Olimpiada Mondială

3352
0

Echipa Moldovei de șah s-a situat la un pas de podiumul de premiere la categoria open (mixtă) în cadrul ediției a 44-a a Olimpiadei Mondiale ce s-a desfășurat în perioada 28 iulie – 10 august curent la Chennai (India). Astfel, echipa masculină a tricolorilor, ghidată de căpitanul Ruslan Soltanici, a acumulat 17 puncte (șapte victorii, trei remize și o înfrângere) după 11 runde, împărțind locurile 4-6 cu reprezentativele Indiei și SUA. Lotul nostru, alcătuit din Ivan Schițco (rating ELO 2490) la prima tablă, Andrei Macovei (2478), Vladimir Hamițevici (2473), Iulian Baltag (2405) și Dragoș Cereș (2378), a obținut cel mai bun rezultat din istoria participării  selecționatei la o ediție a Olimpiadelor Mondiale. Campioană a devenit echipa Uzbekistanului, cu 19 puncte în palmares, fiind urmată de Armenia (19 p.) și de a doua echipă a gazdelor (18 p.). Per total, la concurs au participat 188 de naționale.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

De remarcat câteva performanțe deosebite, izbutite la acest turneu de mare prestigiu de Ivan Schițco (19 ani), Maestru Internațional: în penultima zi competițională, el a remizat cu campionul mondial en-titre Magnus Carlsen (ELO 2864), norvegianul obținând la Olimiadă 6 victorii și 3 egaluri. Până la urmă, Moldova s-a impus în fața Norvegiei cu 2,5-1,5. De asemenea, Ivan Schițco a reușit să-l învingă pe Marele Maestru Internațional Constantin Lupulescu (ELO 2628; Moldova – România 3-1) și să remizeze cu britanicul Michael Adams (ELO 2696), și el Mare Maestru (Moldova – Anglia 2,5-1,5). La acest turneu tricolorii au cedat doar în fața echipei gazdă, cu 0,5-3,5, au remizat cu Grecia, Turcia și Italia (2-2), învingând selecționatele din Guam (4-0), Siria (4-0) și Georgia (2,5-1,5).

Lotul feminin al Moldovei, cu Valentina Verbin (2069, Paula Alexandra Gîtu (2109), Svetlana Petrenko (2029), Ana Petricenco (1912) și Alina Mihailova (1926) în componență (căpitan Viaceslav Slovineanu), s-a clasat pe locul 66 din 162 de țări, cu 11 puncte în palmares. Titlul de campioană olimpică a revenit redutabilei echipe a Ucrainei (18 p.), iar podiumul de premiere a fost completat de selecționatele Georgiei (18 p.) și Indiei (17 p.). Aceasta din urmă a ajuns la finiș la egalitate de puncte cu SUA și Kazahstan, dar s-a dovedit a fi superioară la indici suplimentari.

 

 

 

 

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT