Evoluție fenomenală a șahiștilor moldoveni la Olimpiada Mondială

3543
0

Echipa Moldovei de șah s-a situat la un pas de podiumul de premiere la categoria open (mixtă) în cadrul ediției a 44-a a Olimpiadei Mondiale ce s-a desfășurat în perioada 28 iulie – 10 august curent la Chennai (India). Astfel, echipa masculină a tricolorilor, ghidată de căpitanul Ruslan Soltanici, a acumulat 17 puncte (șapte victorii, trei remize și o înfrângere) după 11 runde, împărțind locurile 4-6 cu reprezentativele Indiei și SUA. Lotul nostru, alcătuit din Ivan Schițco (rating ELO 2490) la prima tablă, Andrei Macovei (2478), Vladimir Hamițevici (2473), Iulian Baltag (2405) și Dragoș Cereș (2378), a obținut cel mai bun rezultat din istoria participării  selecționatei la o ediție a Olimpiadelor Mondiale. Campioană a devenit echipa Uzbekistanului, cu 19 puncte în palmares, fiind urmată de Armenia (19 p.) și de a doua echipă a gazdelor (18 p.). Per total, la concurs au participat 188 de naționale.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

De remarcat câteva performanțe deosebite, izbutite la acest turneu de mare prestigiu de Ivan Schițco (19 ani), Maestru Internațional: în penultima zi competițională, el a remizat cu campionul mondial en-titre Magnus Carlsen (ELO 2864), norvegianul obținând la Olimiadă 6 victorii și 3 egaluri. Până la urmă, Moldova s-a impus în fața Norvegiei cu 2,5-1,5. De asemenea, Ivan Schițco a reușit să-l învingă pe Marele Maestru Internațional Constantin Lupulescu (ELO 2628; Moldova – România 3-1) și să remizeze cu britanicul Michael Adams (ELO 2696), și el Mare Maestru (Moldova – Anglia 2,5-1,5). La acest turneu tricolorii au cedat doar în fața echipei gazdă, cu 0,5-3,5, au remizat cu Grecia, Turcia și Italia (2-2), învingând selecționatele din Guam (4-0), Siria (4-0) și Georgia (2,5-1,5).

Lotul feminin al Moldovei, cu Valentina Verbin (2069, Paula Alexandra Gîtu (2109), Svetlana Petrenko (2029), Ana Petricenco (1912) și Alina Mihailova (1926) în componență (căpitan Viaceslav Slovineanu), s-a clasat pe locul 66 din 162 de țări, cu 11 puncte în palmares. Titlul de campioană olimpică a revenit redutabilei echipe a Ucrainei (18 p.), iar podiumul de premiere a fost completat de selecționatele Georgiei (18 p.) și Indiei (17 p.). Aceasta din urmă a ajuns la finiș la egalitate de puncte cu SUA și Kazahstan, dar s-a dovedit a fi superioară la indici suplimentari.

 

 

 

 

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE