Ana Carpovici, specialistă în relații publice a Serviciului 112: „Din cauza condițiilor meteorologice de ieri, în majoritatea cazurilor au fost solicitați pompierii”

445
0
Foto: Radio Europa Liberă

Ploaia de ieri, 9 august, a făcut ravagii în Capitală. Mai mulți copaci și crengile acestora au fost doborâți de vântul puternic, drumurile s-au transformat în râuri din cauza ploii, cablurile de electricitate au fost date jos. Chișinăuenii au solicitat ajutoare pentru mașinile avariate de copacii căzuți. Ploaia a blocat circulația, formându-se ambuteiaje pe străzile din Chișinău. În cadrul ședinței operative de miercuri, 10 august, la Primăria Chișinău, membrii CSE Chișinău au stabilit un termen de trei zile pentru lichidarea consecințelor.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Sectoarele Râșcani și Ciocana din Capitală au fost cele mai afectate. În cadrul unei ședințe operative a Primăriei Municipiului Chișinău din 10 august, primarul Ion Ceban a anunțat că va convoca Comisia pentru Situații Excepționale a Municipiului Chișinău, iar din Fondul de rezervă urmează să fie alocate 2,5 milioane de lei pentru „înlăturarea pagubelor produse”.

„Sunt foarte multe pagube. Vreau să atenționez locuitorii Municipiului Chișinău, noi azi am discutat cu „Lumteh” ca să fie deconectate integral pe parcursul zilei de astăzi și de mâine de la curentul electric pe adiacentul stradal și în curțile blocurilor de locuit în sectorul Râșcani al orașului, care a fost cel mai afectat, ca să poată intra celelalte regii să activeze acolo. Reiterez că sectorul Râșcani și o parte din sectorul Ciocana vor rămâne astăzi și mâine fără iluminat stradal până o să clarificăm situația în teren. Solicit să fie convocată Comisia pentru Situații Excepționale a Municipiului Chișinău (CESP)”, a spus Ivan Ceban în cadrul ședinței operative din 10 august la Primăria Municipiului Chișinău.

Tot la ședința respectivă, primarul general al capitalei i s-a adresat unui viceprimar, ca să convoace o ședință pentru a decide alocarea din fondul de rezervă, pentru prima etapă, a sumei de 2,5 milioane de lei pentru necesitățile care urmează să fie evaluate, inclusiv pagubele”, a spus Ceban.

Pentru „Gazeta de Chișinău”, specialista în relații publice a Serviciului 112, Ana Carpovici, a comunicat câte apeluri au fost efectuate ieri, 9 august, la serviciul unic de urgență.

„Au fost înregistrate în jur de 145 de solicitări, majoritatea în mun. Chișinău, cu unele excepții. Cei care au sunat la serviciul 112 au raportat de cele mai multe ori despre mașini deteriorate, copaci doborâți. Persoanele care raportau această informație nu au fost traumatizate. Mai mult de 70% au fost solicitări din cauza arborilor căzuți peste mașini. Au mai fost și câteva solicitări în care s-a raportat deteriorarea acoperișurilor unor parcări subterane sau că a intrat apă în scara blocurilor. În majoritatea cazurilor au fost solicitați pompierii. Persoane traumatizate nu au fost raportate. Un bărbat a murit electrocutat, după ce ar fi călcat din greșeală într-o baltă unde erau căzute două fire de electricitate. Cazul a fost înregistrat pe strada Dumitru Râșcanu. La fața locului au intervenit toate serviciile specializate”, a specificat Ana Carpovici.

Totodată, pe mai multe rețele de socializare circulă imagini și video-uri în care cetățenii se plâng că, deși o călătorie cu troleibuzul costă șase lei, ieri, acestea erau pline cu apă din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile.

Am contactat responsabilii de la Regia Transport Electric Chișinău (RTEC), dar nu a răspuns nimeni. La 9 august, RTEC a anunțat printr-un comunicat că „rutele de troleibuz nr. 5, 7, 20, 21, 23, 25, 28, 30 și 38 staționează. Rutele de troleibuz nr. 10, 12 și 24 staționează pe strada Kiev”.

Totodată, în cadrul ședinței de miercuri, 10 august, membrii CSE Chișinău au stabilit un termen de trei zile pentru lichidarea consecințelor ploii puternice din 9 august.

Măsurile aprobate de Comisia pentru Situații Excepționale a Municipiului Chișinău în contextul precipitațiilor abundente de marți seara, 9 august:

 

  • Permisiunea alocării din sursele Fondului de Rezervă a Municipiului Chișinău a 2,5 mil. de lei, la prima etapă, pentru lichidarea consecințelor ploilor din 09.08.2022;
  • Evaluarea pagubelor, inclusiv în cazul clădirilor unde au fost deteriorate acoperișurile și subsolurile;
  • Stabilirea unui termen de trei zile pentru lichidarea consecințelor averselor;
  • Instituirea unui program special extins pentru angajații/ muncitorii din cadrul serviciilor municipale implicate în lucrări, cu remunerare pentru orele lucrate suplimentar;
  • Acceptul desfășurării achizițiilor de către serviciile municipale prin negociere directă (fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare);
  • Asigurarea accesului în curțile blocurilor de locuințe și în cele ale grădinițelor, școlilor și instituțiilor sociale;
  • Intervenții la lichidarea efectelor provocate de inundații, inclusiv lucrări în subsoluri și pe acoperișuri.

 

Autoblog.md

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE