Șefa biroului Amnesty International din Ucraina demisionează. Organizația și-a cerut scuze pentru „suferinţa şi furia” cauzate de raportul în care acuza Kievul

548
0
FOTO: Oksana Pokalchuk, responsabila Amnesty International pentru Ucraina Sursa imaginii:  Facebook/Oksana Pokalchuk/Foto: Julia Weber

Amnesty International şi-a cerut scuze duminică pentru „suferinţa şi furia” cauzate de un raport care acuză Ucraina că pune în pericol civili, care l-a înfuriat pe preşedintele Volodimir Zelenski şi a declanşat demisia şefei biroului de la Kiev, Oksana Pokalchuk, potrivit Agerpres.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Amnesty International regretă profund suferinţa şi furia pe care le-a provocat comunicatul nostru de presă cu privire la tacticile de luptă ale armatei ucrainene”, se afirmă într-un e-mail către Reuters.

Amnesty a făcut aceste comentarii într-un raport publicat joi, care a atras critici vehemente din partea guvernului ucrainean. Președintele Volodimir Zelenski a acuzat grupul că „încearcă să transfere responsabilitatea de la agresor la victimă”.

Șefa Amnesty în Ucraina, Oksana Pokalchuk, a declarat pe Facebook că demisionează deoarece s-a opus publicării raportului, iar acum a înțeles că nu poate obține modificarea sau eliminarea acestuia.

Pokalchuk a declarat că Amnesty a „creat fără să vrea un material care sună ca un sprijin pentru narațiunile ruse despre invazie. În efortul de a proteja civilii, acest studiu a devenit un instrument al propagandei rusești”.

Rapoarte atât de importante, care sunt publicate într-un asemenea moment și într-un asemenea context, nu pot să nu conțină date despre cealaltă parte a războiului, despre cel care a început acest război”, a explicat Oksana Pokalchuk motivul demisiei.

Demisionez din Amnesty International din Ucraina. Aceasta este o altă pierdere pe care mi-a adus-o războiul. Munca preferată, 7 ani de viață, planuri pentru viitor și ultimele 5 luni, un colac de salvare sub formă de muncă pentru drepturile omului în beneficiul țării natale în timpul războiului”, a scris Pokalchuk, care acuză lipsa de dialog cu organismul-mamă.

Totul s-a izbit de zidul birocrației și de o barieră lingvistică surdă. Nu este vorba despre engleză, ci despre faptul că, dacă nu trăiești într-o țară invadată de invadatori și o faci bucăți, probabil că nu înțelegi cum e să condamni o armată de apărători. Și nu există cuvinte în nicio limbă care să transmită asta cuiva care nu a simțit această durere”, a completat ea.

Întrebat despre demisia lui Pokalchuk, un purtător de cuvânt al Amnesty a citat-o pe Agnes Callamard, secretarul general al organizației, care a declarat: „Oksana a fost un membru apreciat al personalului Amnesty și a condus biroul Amnesty International Ucraina timp de șapte ani, cu multe succese semnificative în domeniul drepturilor omului”.

Ne pare rău să aflăm că părăsește organizația, dar îi respectăm decizia și îi urăm succes.” Întrebată în legătură cu criticile aduse raportului din această săptămână, Amnesty a declarat că pregătește o declarație suplimentară.

Oficialii ucraineni spun că iau toate măsurile posibile pentru a evacua civilii din zonele de pe linia frontului.

Organizaţia Amnesty International şi-a exprimat duminică regretul pentru „furia” declanşată de recentul său raport în care le reproşează forţelor ucrainene că au pus în pericol civili, reiterându-şi totodată concluziile care au stârnit indignarea Kievului, relatează AFP.

„AI regretă profund tulburarea şi furia provocate de comunicatul nostru de presă privind tacticile de luptă ale armatei ucrainene”, a scris duminică organizaţia, subliniind că prioritatea sa „în acest conflict, la fel ca în oricare altul, este de a veghea la protejarea civililor”. „Menţinându-ne pe deplin concluziile, regretăm durerea cauzată”, se adaugă în comunicat.

„Legile războiului există în parte pentru a proteja civilii şi de aceea Amnesty International le cere insistent guvernelor să le respecte. Acest lucru nu înseamnă că AI consideră forţele ucrainene responsabile de abuzurile comise de forţele ruse şi nici că armata ucraineană nu ia măsurile de precauţie necesare în alte părţi în ţară. Nimic din ce am documentat referitor la acţiunile forţelor ucrainene nu justifică în niciun fel încălcările comise de ruşi”, continuă Amnesty.

„Rusia este singura responsabilă de încălcările comise împotriva civililor ucraineni”, conchide organizaţia.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a mers până acolo încât a acuzat Amnesty International de „încercare de a amnistia statul terorist” rus, ca reacţie la publicarea acestui raport joi.

„Ne menţinem pe deplin concluziile”, a declarat pentru AFP secretarul general al ONG-ului, Agnes Callamard, prin e-mail.

Ea a subliniat că aceste concluzii s-au „bazat pe dovezi obţinute în urma unor investigaţii de mare amploare supuse aceloraşi standarde riguroase şi procese de verificare ca toate activităţile Amnesty International”.

Ea a deplâns reacţia autorităţilor ucrainene „care riscă să paralizeze o discuţie legitimă şi importantă asupra acestor probleme” privind protecţia civililor, precizând că guvernul de la Kiev nu a răspuns unei solicitări de reacţie sau comentarii înainte de publicarea raportului.

ONG-ul „a indicat în mod clar că practicile militare ucrainene” descrise în raportul său, inclusiv instalarea de infrastructuri militare în şcoli şi spitale, „nu justifică cu nimic încălcările sistematice ale dreptului internaţional umanitar de către Rusia”, a amintit dna Callamard.

„Ignorarea încălcărilor comise de o parte privilegiată faţă de cealaltă nu ar fi o modalitate de a răspunde drepturilor omului”, a atenţionat ea.

Zelenski a afirmat joi seară în declaraţia sa video cotidiană că acest raport pune „victima şi agresorul pe un fel pe picior de egalitate”, scrie Agerpres.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE