Video/ În acest an prețul de vânzare a lemnului de specii tari va varia între 550 și 875 de lei per metrul ster

696
0

Joi, 4 august, secretarul general al Guvernului, Dumitru Udrea, a susținut o conferință de presă în care a făcut public Planul de acțiuni privind asigurarea populației cu lemn de foc pentru perioada rece a anului 2022 – 2023.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Planul urmărește consumul echitabil și responsabil al resurselor de lemn de foc pe durata sezonului rece, în funcție de necesitățile cetățenilor, în mod special ale categoriilor social vulnerabile, familiilor sărace și vârstnicilor.

Asigurarea de către Guvern cu lemn de foc pentru consumatorii casnici la un preț similar cu cel de anul trecut

„În acest an prețul de vânzare a lemnului de specii tari va varia între 550 și 875 de lei per metrul ster, iar pentru lemnul moale prețurile vor varia între 350 și 475 de lei. Pentru ca prețul lemnului să nu crească, Guvernul a subvenționat Agenția „Moldsilva” cu peste 64 de milioane de lei”, a spus Udrea.

Agenții economici nu vor putea cumpăra de la „Moldsilva” lemne de foc pentru comercializare

„Întreprinderile silvice vor vinde lemn doar gospodăriilor casnice și instituțiilor publice, în special celor din învățământ. Agenții economici nu vor putea cumpăra de la „Moldsilva” lemne de foc pentru comercializare”, a anunțat Udrea.

 Preț plafonat

În cadrul conferinței, Dumitru Udrea a mai specificat că: „În prima tranșă de vânzare planificată pentru octombrie – noiembrie 2022, fiecare gospodărie casnică care face parte dintr-un grup social vulnerabil sau reprezintă o familie care se încălzește doar cu lemne, va putea cumpăra la un preț plafonat, până la 3 metri steri. În cea de-a doua tranșă decembrie 2022 – ianuarie 2023, Agenția „Moldsilva” va acorda suplimentar masă lemnoasă în funcție de condițiile climatice și stocurile disponibile”.

Potrivit planului pregătit de Guvern, livrările de lemn de la întreprinderile silvice către casele oamenilor trebuie să aibă loc doar în timpul zilei, iar transportatorii trebuie să dispună de facturi fiscale în numele proprietarilor de gospodării casnice care au cumpărat lemnul, cu indicarea volumului transportat.

În același timp, vor crește și sancțiunile pentru tăierile ilegale.

Dumitru Udrea a anunțat că, în scurt timp, Guvernul va lansa o linie verde dedicată informării populației despre disponibilitatea stocurilor de lemne. Totodată, la aceeași linie verde cetățenii vor putea sesiza autoritățile despre tăieri ilicite sau nereguli în procesul de distribuție a lemnului.

Începând cu sfârșitul lunii septembrie, Agenția „Moldsilva” va afișa săptămânal informații despre stocurile disponibile de lemne pentru vânzare.

 

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE