Pretențiile companiei Komaksavia Airport Invest Ltd, respinse de Tribunalul de Arbitraj de la Stockholm

583
0

Tribunalul arbitral al Camerei de Comerț din Stockholm a respins cererea Komaksavia Airport Invest Ltd împotriva Republicii Moldova. Decizia a fost pronunțată, miercuri, 3 august. Despre aceasta a anunțat ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Totodată, potrivit ministrului, Tribunalul i-a acordat Republicii Moldova suma de 216,6 mii euro drept compensare pentru cheltuielile suportate în legătură cu procedura arbitrală.

Precizăm că prin cererea de instituire a procedurilor arbitrale din mai 2020, Komaksavia a solicitat Tribunalului arbitral să oblige Republica Moldova să continue executarea contractului de concesiune a activelor aflate în gestiunea Întreprinderii de Stat „Aeroportul Internațional Chișinău” și a terenului aferent acestora. S-a întâmplat după ce Agenția Proprietății Publice a reziliat contractul de concesionare, semnat pentru 50 de ani, pentru neîndeplinirea angajamentelor contractuale. Aferent, Komaksavia i-a solicitat Tribunalului ca Republica Moldova să-i plătească o despăgubire de 883,7 milioane de euro pentru exproprierea pretinsei investiții în legătură cu contractul de concesiune.

Firma Komaksavia Airport Invest Ltd, o entitate juridică  din Cipru, este acționarul majoritar la Avia Invest, companie, care, la rândul său, gestionează Aeroportul Internațional Chișinău, concesionat în 2013. Pretențiile Komaksavia au fost respinse pe motiv că, din 2013 și până în prezent, concesionarii nu au făcut investiții proprii și, respectiv, nu au respectat obligațiile contractuale. Conform contractului, compania se obliga să facă investiții de 244,2 milioane de lei în trei etape. Potrivit experților, toate așa-numitele „investiții” au fost făcute din contul taxelor aeroportuare, care, în general, urmau să fie excluse.

Potrivit expertului în politici economice și fostului deputat, Igor Munteanu, transmiterea Aeroportului în concesiune companiei Avia Invest a fost frauduloasă de la bun început.  În condițiile în care activele în valoare de sute de milioane de lei ale Aeroportului au fost transmise unei companii care avea 5 400 de lei în cont, fără garanții bancare și fără experiență de gestionare a unor asemenea obiective.

 

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE