Tarifele pentru eliberarea pașapoartelor și actelor de identitate vor fi reduse

616
0

Începând cu 1 august 2022, tarifele pentru o serie de servicii prestate de Agenția Servicii Publice (ASP) vor fi reduse, iar lista beneficiarilor de înlesniri la obținerea unor servicii publice va fi extinsă. O Hotărâre în acest sens a fost aprobată, miercuri, 27 iulie 2022, de Executiv.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Astfel, pașapoartele eliberate cetățenilor Republicii Moldova, în termen de 20 de zile lucrătoare, se  vor ieftini cu 200 de lei – de la 850 la 650 de lei. Cei care solicită eliberarea pașaportului în 10 zile lucrătoare vor achita 1240 de lei, în loc de 1280, iar pentru eliberarea documentului în 5 zile, cetățenii vor plăti 1430 de lei, și nu 1490, cum era până în prezent.

Pentru ridicarea pașaportului în ziua adresării, va fi achitată suma de 2080 de lei, în loc de 2130 de lei.

Anual, Agenția Servicii Publice eliberează circa 450 de mii de pașapoarte, dintre care circa 60% sunt eliberate în termen de 20 de zile lucrătoare.

De asemenea, cu 20% vor fi reduse tarifele pentru serviciile de eliberare a extraselor din resursele informaţionale ale Agenţiei Servicii Publice, sub formă de document electronic, comandate prin intermediul unor aplicații web.

În prezent, ASP eliberează 7 astfel de extrase. Începând cu luna ianuarie 2023 lista ar putea fi extinsă până la 27 de documente în format electronic.

Menționăm că pentru a comanda și a primi un extras în format electronic, solicitantul trebuie să dețină semnătura electronică.

Proiectul aprobat propune și reducerea de circa trei ori  a tarifelor pentru serviciile de confecționare a actelor de identitate pentru refugiați, beneficiarii de protecție umanitară și apatrizi. Cei care vor solicita buletinul de identitate în termen de 20 de zile lucrătoare, vor achita 130 de lei, în loc de 350. Serviciile pentru eliberarea actului în 10 zile lucrătoare vor costa 260 de lei – cu 440 de lei mai ieftin decât până în prezent.

De asemenea, s-a ieftinit cu 660 de lei eliberarea documentului în 5 zile lucrătoare, tariful constituind 390 de lei. Cei care solicită eliberarea actului de identitate  în termen de o zi,  vor achita 520 de lei, în loc de 1400, iar pentru eliberarea documentului în ziua adresării, cetățenii vor plăti 650 de lei, și nu 1750, cum era până în prezent.

De asemenea, proiectul Hotărârii prevede furnizarea gratuită, în termen de 5 zile lucrătoare, a informației din resursele informaţionale de stat deţinute de Agenţia Servicii Publice, sub formă de document electronic, către reprezentanții mass-media.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE