Sheriff, din nou pe val

519
0

Deși Sheriff nu mai este echipa de anul trecut, unul de-a dreptul glorios pentru ea grație evoluției feerice în cadrul Ligii Campionilor europeni, uite că tiraspolenii iarăși au reușit calificarea în a treia rundă preliminară a celui mai valoros turneu intercluburi de pe mapamond.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

După înrolarea ca voluntar în Armata ucraineană a lui Yuriy Vernydub, antrenorul de 56 de ani al acelei formații de pomină ce a învins Realul pe Santiago Bernabéu (madrilenii în acel sezon au câștigat Champions League!), clubul din Tiraspol și-a vândut practic întregul lot ce i-a asigurat parcursul magistral prin Europa. De remarcat că, după retragerea forțată a cotropitorilor ruși din suburbiile Kievului și stabilizarea frontului, Vernydub a refuzat să revină la Tiraspol, preluând echipa ucraineană Krivbass Krivoi Rog.

Miza pe tineri

Totuși politica Sheriffului de căutare și achiziționare a unor jucători tineri și talentați de prin toate colțurile lumii continuă să dea roade. Același lucru e valabil și cu referire la antrenori. În prima rundă preliminară a Ligii Campionilor, echipa de pe Nistru s-a impus în fața campioanei de anul trecut a Bosniei și Herțegovinei, HŠK Zrinjski Mostar, scor 1-0 (în tur 0-0). Discipolii lui Stjepan Tomas (antrenorul croat al lui Sheriff, 46 de ani) au învins nu fără o anumită dificultate, însă în confruntarea cu Maribor (Slovenia) jocul echipei a căpătat un plus de coordonare și coerență. În prima manșă, cea din deplasare, adversarele au ratat ocazii monumentale cu nemiluita, păstrând scorul alb pe tabela de marcaj.

După ce forul fotbalistic european a interzis clubului Sheriff să găzduiască la Tiraspol meciurile din cadrul competițiilor UEFA, invocând agresiunea Rusiei asupra Ucrainei, „viespile” își joacă partidele de acasă la Chișinău, pe Stadionul Zimbru. Iar pe 26 iulie a.c. tribunele s-au umplut aproape până la refuz, spectatorii fiind încrezători în izbânda din retur. Și nu au rămas dezamăgiți.

Prestația precaută în prima repriză a ambelor formații reflecta intenția protagoniștilor de a rămâne în cărți, pentru a-și juca șansa până la capăt. Totuși lungile tatonări au trecut încet-încet într-o superioritate abia perceptibilă a gazdelor. Iar mitanul secund contură și mai mult dominarea „șerifilor”. La început de repriză, atacantul nigerian Akanbi Rasheed (23 de ani) realiză în mare viteză un raid pe linia laterală a flancului stâng, întră în careu și, fentând fundașul advers, se deplasă spre centru, după care șută puternic: mingea a șters din exterior bara transversală și a părăsit terenul. Încă peste două minute mai veni o ocazie printr-o centrare de pe același flanc, cu greu dezamorsată de portar, care, cu palma, trecu mingea în corner.

Spiritele se încing, doi jucători primind de la arbitrul maghiar câte un cartonaș galben pentru o altercație, care era cât pe ce să degenereze într-o bătaie pe cinste. Iar campioana Moldovei continuă să atace. În minutul 59, Cédric Badolo (23 de ani, Burkina Faso) șutează violent din afara careului, puțin pe lângă poartă. Spre meritul oaspeților, ei reușesc să se activizeze și să pună în pericol buturile ghanezului Razak Abalora (25 de ani).

Varietate și dezinvoltură

Deși acțiunile de pe stânga ale tiraspolenilor s-au dovedit a fi extrem de periculoase, ei mută brusc vectorul atacurilor lor pe dreapta, varietatea acțiunilor luându-i prin surprindere pe rivali. Atacantul brazilian Pernambuco se manifestă cu maximă inspirație și dezinvoltură, hărțuind în repetate rânduri apărarea slovenilor. El este asistat cu multă implicare de Akanbi Rasheed, unul dintre cei mai de valoare jucători din teren. Iar în min. 75, nigerianului i-a lipsit doar puțin să finalizeze cu capul o fază pe care scria „gol”.

După care Stjepan Tomas face o mutare care s-a dovedit a fi deosebit de inspirată: în min. 85, când lucrurile se îndreptau spre două reprize adăugătoare, îl introduce în teren pe atacantul din Guinea, Momo Yansane (24 de ani), unicul component din lotul de anul trecut – un jucător de o eficiență și capacitate de improvizare amețitoare. Astfel, în min.88 cei de la Sheriff obțin dreptul la lovitură liberă de pe aripa dreaptă. Mingea este trimisă cu boltă în careu, acolo fiind deviată cu capul de un jucător al echipei noastre în interiorul careului mic, unde „veghea” Momo Yansane. A fost doar o chestie de măiestrie tehnică și de sânge rece să introducă balonul rotund în poartă, scor 1-0.

Formația Maribor se repezi frenetic să se revanșeze, însă „viespile” au dat dovadă de maturitate și școlire (desigur că e meritul antrenorului), timp de două minute pornind de trei ori pe contraatac, fapt ce nu le permise oaspeților să se concentreze pe egalare.

În runda a treia preliminară, Sheriff se va confrunta, peste o săptămână, cu echipa cehă Viktoria Plzen, care pornește din postura de favorită. În caz de înfrângere în dubla manșă, campioana Moldovei va evolua în faza grupelor Europa Conference League.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE