Cuplurile infertile din România vor primi până la 22.500 lei pentru procedurile de fertilizare in vitro

511
0

Cu scopul de a contribui la creșterea natalității în România executivul român a adoptat o Hotărâre, la nivel național, care prevede aprobarea programului național de susținere a familiilor, a cuplurilor și a persoanelor infertile. Proiectul normativ a fost pus recent în dezbatere publică de Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, condus de fostul primar de București, Gabriela Firea, potrivit avocat.net.ro.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

„Scopul Programului îl reprezintă sprijinirea cuplurilor și a femeilor infertile din România, în vederea efectuării procedurilor medicale de fertilizare in vitro și de embriotransfer, ca element principal de susținere a creșterii natalității în România”, scrie în Hotărârea Guvernului României.

Proiectul de HG, pus în dezbatere publică de Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse (MFTES) prevede că, în anul 2022, 5.000 de cupluri sau femei infertile vor putea beneficia de un ajutor financiar de maximum 22.500 lei pentru efectuarea procedurii de fertilizare in vitro/embriotransfer.

Pentru 2023, sprijinul financiar va putea fi solicitat de 10.000 cupluri, potrivit notei de fundamentare care însoțește proiectul.

Procedurile vor fi făcute în România, atât cu ovocite proprii, cât și cu cele donate, în condițiile legii. Fiecare cuplu sau femeie infertilă va putea beneficia de acordarea sprijinului financiar pentru maximum trei proceduri în fiecare an de derulare a programului.

Potrivit Hotărârii respective, pentru anul 2022, finanțarea se realizează de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, în conformitate cu prevederile art. 52 din Legea 317/2021 a bugetului de stat pe anul 2022.

Condițiile pentru includerea în program sunt următoarele:

cupluri infertile sau femeia infertilă care au indicație pentru efectuarea procedurii de fertilizare în vitro/embriotransfer;

în situația în care hormonul anti-Mullerian (AMH) al femeii infertile are o valoare sub 1, medicul specialist în obstetrică-ginecologie cu competența în tratamentul infertilității cuplului și în reproducere umană asistată medical decide dacă femeia infertilă va efectua procedura de fertilizare in vitro, cu ovocite proprii sau cu ovocite donate, în condițiile legii;

  • femeia infertilă/cel puțin unul dintre membrii cuplului au calitatea de asigurat în sistemul de asigurări sociale de sănătate, conform prevederilor legale;
  • vârsta femeii cuprinsă între 20 si 45 de ani;
  • cei doi membri ai cuplului infertil sau femeia infertilă să fie cetățeni români, căsătoriți sau nu;
  • pacienta să dețină rezervă ovocitară proprie sau să folosească ovocite donate, în condițiile legii;
  • femeia infertilă/membrii cuplului să aibă domiciliul pe teritoriul României.

Normele de aplicare ale programului vor fi elaborate de MFTS în 30 de zile de la data la care acest proiect de HG va fi oficializat.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE