Vox populi/ Ce cred tinerii despre voucherele culturale din partea Guvernului

1131
0

Se va reuşi atât culturalizarea tinerilor, cât și promovarea evenimentelor de acest gen”

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Executivul a aprobat, ieri, 25 iulie, avizul la proiectul de lege care prevede acordarea voucherelor culturale pentru tineri. Astfel, la împlinirea vârstei de 18 ani, tinerii vor primi o sumă de 1.000 de lei în contul lor guvernamental, pe care o vor putea folosi pentru a merge la concerte, teatre, muzee. Dacă va fi adoptată, legea va intra în vigoare începând cu anul 2023. În acest context, reporterul „Gazetei de Chișinău” a solicitat părerea unor tineri referitor la proiectul Guvernului.

Beatrice Ciobanu, 18 ani: „Tinerii învață să aprecieze munca artiștilor de la noi”

După părerea mea, este binevenit un astfel de proiect. În primul rând, în timpul meu liber îmi place să merg la diverse spectacole ce se joacă la teatrele de la noi, precum și la muzee, astfel că, aflând de acest proiect, m-am bucurat și eu. Consider că este apreciabil, deoarece tinerii de la noi se culturalizează vizionând spectacole istorice sau bazate pe anumite opere scrise de autori români și nu doar. Totodată, astfel tinerii învață să aprecieze munca artiștilor de la noi, mergând la expozițiile organizate în cadrul muzeelor. De asemenea, proiectul este plauzibil, deoarece mulți tineri, cu apariția mai multor responsabilități odată ce împlinesc vârsta de 18 ani, nu dispun probabil de resurse financiare pentru a merge la concerte, teatre și muzee, și suma aceasta de 1000 de lei cred că este destul de semnificativă și utilă.

Totodată, consider că aceste vouchere oferite tinerilor pentru a merge la teatru, concerte și muzee le dau posibilitatea de a se recrea, de a se inspira la rândul lor din creațiile altora și de a oferi ceva util societății.”

Sorin Afanasiu, 18 ani: „Sunt curios cum ar funcționa acest cont guvernamental”

Consider că această inițiativă din partea guvernului este una lăudabilă. Personal, merg des la teatru, iar inițiativa de a promova astfel de evenimente în rândul tinerilor este, fără doar şi poate, binevenită. Nu mulți tineri apreciază la justa valoare sectorul cultural din țară, iar prin intermediul acestei inițiative s-ar reuşi atât culturalizarea tinerilor, cât și promovarea evenimentelor de acest gen.
Inițiativa a fost anunțată pentru prima dată în luna mai de către prim-ministru în cadrul evenimentului de lansare a Anului European al Tineretului. Totuși, de atunci, singura informație difuzată este că inițiativa va fi implementată prin intermediul unui cont guvernamental. Țin să menționez că nu am putut găsi nici un act ce ar descrie acest mecanism, deci sunt într-o oarecare măsură sceptic. Pe segmentul digitalizării, autoritățile publice din Republica Moldova mai au de lucru, deci sunt curios cum ar funcționa acest cont guvernamental.

De asemenea, reprezentanții Guvernului menționau la început că aceste vouchere culturale ar fi un beneficiu anual pentru tineri, oferindu-se nu doar la atingerea majoratului.”

Irina Adamciuc, 17 ani: „Este un imbold pentru tineri să participe activ la evenimentele culturale”

Eu sunt de părere că acest proiect de lege va fi unul reușit și în favoarea tineretului. Cred că va deschide multora interesul față de artă. La rândul meu, când voi primi voucherul cultural, voi merge la cât mai multe piese de teatru și voi vizita muzeele din Chișinău. Este un imbold pentru tineri, inclusiv pentru mine, să participăm activ la evenimentele culturale. Cultura trebuie susținută, iar tinerii sunt cei care vor promova și vor transmite în continuare aceste valori.”

Anastasia Negru, 17 ani: „Acest proiect de lege ne va motiva să vizităm mai des instituțiile de cultură”

Luând în considerare faptul că tinerii contemporani sunt pasionați mai degrabă de tot ce e legat de tehnologii, și anume de navigarea pe internet, de utilizarea diverselor aplicații și rețele de socializare, tot mai puțini optează pentru ideea de a merge la teatre, muzee etc. În rândul tinerilor, concertele reprezintă o activitate cu nivel mai mare de interes. Fiecare dintre ei este pasionat de un anumit interpret(-ă) și nu ar rata șansa să meargă la concertul acestuia, însă muzeele și teatrele se bucură de un interes mai scăzut. După părerea mea, acest proiect de lege reprezintă un mare avantaj pentru adolescenți și, probabil, îi va motiva să viziteze mai des instituțiile de cultură.”

Parascovia Tacu, 17 ani: „Cred că tinerii vor profita la maxim de această ofertă”

Inițiativa aprobată de Guvernul Republicii Moldova e destul de interesantă și captivantă, deoarece tinerii vor avea posibilitatea să viziteze teatrele și muzeele, vor merge la spectacole și concerte, iar cei care sunt pasionați de lectură vor avea posibilitatea să-și procure cărți. Cred că tinerii vor profita la maxim de această ofertă și se vor simți mult mai motivați să viziteze instituțiile teatrale din țară, în acest mod susținând cultura. Când voi primi acest voucher de o mie de lei, voi merge la Teatrul Ginta Latină din capitală pentru că ei au spectacole foarte interesante, voi vizita expozițiile muzeelor, îmi voi procura cărți motivaționale și de dezvoltare personală.”

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE