Descinderi la zeci de activiști ai formațiunii „Șor”. Oamenii legii caută noi dovezi privind „finanțarea ilegală” a partidului

612
0
Sursa foto: agora.md

Săptămâna începe cu noi percheziții în cadrul dosarului penal privind finanțarea ilegală a Partidului „Șor”. În dimineața zilei de luni, 25 iulie, ofițerii Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Centrului Național Anticorupție (CNA) și Procuraturii Anticorupție (PA) au descins cu percheziții în zeci de locații. „Pe moment se efectuează aproximativ 97 de percheziții”, a comunicat Mariana Cherpec, procurorul responsabil pentru comunicarea cu reprezentanții mass-media din cadrul Procuraturii Generale (PG).

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Sunt vizați activiștii formațiunii. Cei de la „Șor” invocă „încălcarea brutală a drepturilor și libertăților”

Într-un comunicat de presă, emis de reprezentanții Partidului „Șor” se menționează că, în dimineața zilei de luni, oamenii legii au descins cu percheziții în primele ore ale dimineții „la activiștii formațiunii”. „În cadrul așa-numitelor percheziții, sculele regimului Sandu au dat buzna în oficiile teritoriale, dar și în casele activiștilor și le-au confiscat bunuri personale, sub pretextul că acestea ar fi probe la dosarul penal, fabricat la comanda PAS”, se menționează în comunicatul emis de Partidul „Șor”.

Reprezentanții formațiunii consideră că perchezițiile de luni dimineața sunt răspunsul la protestul de duminică al simpatizanților formațiunii, care a fost organizat în fața sediului  Procuraturii Generale.  „De remarcat că, în cadrul acțiunilor noastre de protest, reprezentanții MAI au acționat brutal în raport cu mai mulți activiști care intenționau să protesteze în regim non-stop în fața Procuraturii Generale. Aceștia au confiscat abuziv peste 150 de corturi care urmau a fi instalate în fața instituției și i-au escortat la poliție pe protestatari… Asistăm la o încălcare brutală a drepturilor și libertăților fundamentale ale omului, la atentarea asupra principiilor statului de drept și ale pluripartidismului, precum și la uzurparea puterii de stat, care reprezintă cea mai gravă infracțiune stabilită de Codul penal”, se menționează în comunicatul partidului condus de fugarul Ilan Șor, condamnat la închisoare în dosarul „furtul miliardului”.

Se caută proveniența a sute de mii de euro

Precizăm că, la 21 iulie curent, oamenii legii au descins cu percheziții în sute de locații din țară. Acțiunile de urmărire penală au avut loc în cadrul unui dosar pornit cu privire la finanțarea ilegală a Partidului „Șor” de către un grup criminal organizat.

Potrivit probelor administrate în dosar, s-a constatat că partidul ar fi acceptat conștient bani de proveniență dubioasă, din partea unei grupări criminale, care erau folosiți în interes de partid, precum onorarii pentru artiști, salarii pentru membri și organizarea de proteste. Banii grupului criminal ajungeau în Republica Moldova sub formă de transferuri și convertiri, inclusiv în criptovalută, iar pentru a camufla originea mijloacelor financiare, erau folosite diverse canale de finanțare.

Potrivit procurorilor, în primul semestru al anului curent, reprezentanții formațiunii au efectuat plăți de 600 000 de euro, pe când cheltuielile raportate erau de puțin peste 228 000 de lei. Din aceleași surse de proveniență infracțională, ar fi fost achitate salarii lunare membrilor partidului în valoare de 100 000 de euro, iar peste 3,5 milioane de lei ar fi fost folosite pentru transportarea participanților la protestele din Piața Marii Adunări Naționale, în condițiile în care formațiunea a raportat că a fost finanțată cu 1,7 milioane de lei în prima jumătate de an.

Tot la 21 iulie, deputata fracțiunii Partidului „Șor” în Parlament, Marina Tauber, a fost reținută pentru 72 de ore. Sâmbătă, magistrați au emis un mandat de arest pentru 30 de zile pe numele deputatei. Aceasta va sta după gratii într-o celulă din Penitenciarul 13 din capitală.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE