Paharul plin al lui Aureliu Busuioc*

896
0

De câteva zile mă gândesc la acești ochi care par să fie mai mult decât doi, mai mult decât trei. Mulți ochi. Ei se desprind din portret. Ei îl cuceresc. Parcă ar fi niște entități separate care vor să vorbească, dar mai mult – vor să vadă, să absoarbă, să fixeze totul. Și nici naiv de curioși nu par a fi! Profunzi, pătrunzători. Irezistibili. Cu un licăr difuz.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Iar dungile transversale? Un imens portativ al frunții. Pe el se înmagazinau toate cele văzute și percepute și rămâneau fixate pentru mult timp, pentru totdeauna. Păreau, ba erau deja în cărți.

Un fum albastru pe un fundal albastru-de-metilen – perfectă atmosferă de boemă în anturajul paharului în care mereu se toarnă. Se toarnă la infinit? Mereu se toarnă, niciodată nu se varsă!

Racul? De ce racii? Doar se prindeau și pești? Mari și mici. Doar se mergea și la vânătoare!

Evident, racul. Nu putea măiastra pictoriță Valentina Rusu Ciobanu să plaseze în colțul portretului un mistreț, să zicem. Sau o vulpiță. Doar un rac, care parcă ar ieși, ar dori să se retragă, să plece din peisaj. Din portret. Dar să plece de sus, nu din colțul de jos. Enigme. Parte din ele se vor regăsi în Spune-mi Gioni!, sau poate în Pactizând cu diavolul… Pe timpul când se picta portretul, aceste romane, probabil, încă nu germinau în forul interior al scriitorului. Necunoscute sunt căile Domnului!

Iar literele? Literele trădează epoca în care se întâmplau acestea toate, chiar dacă par a fi și sunt inițialele dumneavoastră, maestre Aureliu Busuioc.

Mihaela PERCIUN, MNLMK

*Valentina Rusu Ciobanu (1920-2021)

Bărbatul cu pocalul și țigara (Portretul lui Aureliu Busuioc)

Ulei, pânză, 80×70 cm, 1966

Colecția „Arte plastice”, nr. de inv. 2055, MNLMK

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE