Promo-LEX: „Problema suprapopulării penitenciarelor din Republica Moldova necesită soluții imediate”

245
0

Azi, 20 iulie, în cadrul unui eveniment public organizat de Asociația Promo-LEX, a fost prezentată „Nota analitică” cu privire la implementarea politicilor de populare a penitenciarelor din Republica Moldova în contextul pandemiei de COVID-19, transmite printr-un comunicat de presă Asociația Promo-LEX.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

Avocații Promo-LEX constată că, în pofida numeroaselor recomandări formulate de mai multe organizații internaționale, dar și a eforturilor de a îmbunătăți condițiile de detenție în penitenciarele din Republica Moldova, suprapopularea acestora rămâne a fi o problemă actuală, care necesită soluții imediate. Chiar dacă s-au întreprins mai multe măsuri pentru prevenirea și controlul infecției de COVID-19 în penitenciare, cele din urmă rămân a fi locuri suprapopulate, unde standardele de sănătate epidemiologică sunt greu de menținut.

În Republica Moldova rata populației penitenciare rămâne stabil ridicată, fiind cu peste 25% mai mare decât media europeană. Totodată, autoritățile nu au elaborat și nu au adoptat politici de reducere a populației în instituțiile penitenciare.

Totodată, autoritățile nu au aplicat măsuri de eliberare a anumitor persoane din detenție din rândul grupurilor de deținuți vulnerabili (cum ar fi deținuții cu boli grave, deținuții cu vârsta de peste 60 de ani etc.) pentru a depopula instituțiile penitenciare și, respectiv, a reduce riscurile asociate infecției de COVID-19, scrie în același comunicat.

Până în acest moment, nu există un document de politici publice adoptat de Guvern care ar oferi o viziune clară cu privire la depopularea sistemului penitenciar. Cu toate acestea, legislația în vigoare a Republicii Moldova reglementează alternative la detenție care ar putea să fie aplicate mai eficient în practică și care ar genera impact (de ex., aplicarea art. 91, 92, 93 CP).

Autorii documentului menționează că Guvernul are un potențial de ajustare și aplicare mai eficientă a instrumentelor de umanizare a politicii penale: aplicarea conformă a standardelor referitoare la drepturile omului și a măsurilor preventive, dezincriminarea unor fapte penale, extinderea aplicării sancțiunilor non-privative de libertate, aplicarea mai eficientă a instituției medierii în cauzele penale.

Documentul reprezintă un demers adresat autorităților publice cu scopul de a iniția dezvoltarea unei strategii coerente pentru reducerea populației penitenciare și a soluționării altor probleme conexe.

Evenimentul a fost organizat în cadrul Proiectului „Sporirea gradului de respectare a drepturilor omului în instituțiile penitenciare din Republica Moldova”, implementat de către Asociația Promo-LEX, cu suportul financiar al Departamentului Justiție și Drepturile Omului al Fundației Soros Moldova, scrie Asociația Promo-LEX.

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT