VIDEO/ Meta lansează un sistem de alertă pentru a ajuta la localizarea copiilor dispăruți din Republica Moldova. Cum funcționează acesta

288
0

Meta aduce sistemul AMBER Alert în Moldova printr-un parteneriat cu Inspectoratul General de Poliție al Republicii Moldova (IGP). În cazul dispariției unui copil, Meta va distribui o alertă AMBER persoanelor din zonele în care el a fost văzut ultima dată. Alertele vor include informații detaliate și o fotografie a copilului. Oamenii vor putea să vadă alerta și mai târziu, pentru detalii scăpate din vedere inițial și, mai important, să o distribuie prietenilor, scrie într-un comunicat de presă.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

Emily Vacher, director Trust & Safety la Meta, a declarat că siguranța comunității înseamnă totul pentru echipa companiei.

Moldova este a 26-a țară în care Meta lansează această funcție. Suntem mândri să colaborăm cu Inspectoratul General de Poliție al Republicii Moldova pentru a aduce AMBER Alert la dispoziția locuitorilor țării, pentru a ajuta copiii și familiile acestora. Atunci când un copil este dat dispărut, cel mai important lucru pe care îl putem face este să transmitem informații publicului cât mai repede posibil. Prin intermediul alertelor AMBER de pe Facebook și Instagram, care oferă informațiile corecte persoanelor potrivite, într-un timp scurt, sperăm să reunim copiii dispăruți cu familiile lor”, a declarat Emily Vacher.

Șansele de a găsi un copil dispărut cresc atunci când sunt implicați cât mai mulți oameni în misiunile de căutare – mai ales în primele 24 de ore. Scopul nostru este să ajutăm la diseminarea acestor alerte către persoanele care se află în zona de căutare a copilului dispărut și a le încuraja să distribuie mesajul respectiv către prietenii lor.

Ca reprezentant al instituției de forță care este implicată direct în căutările copiilor dispăruți, consider că implementarea acestui sistem de alertă este foarte importantă pentru Poliție, or astfel vom beneficia de suportul informațional oferit în timp real de utilizatorii platformei Facebook. Mulţumesc, pe această cale, reprezentanţilor Facebook, pentru sprijin şi implicare”, a menționat șeful adjunct al IGP, Lilian Carabeț.

Declanșarea alertei presupune următorii pași:

  1. Subdiviziunea de poliție responsabilă de declanșarea alertei transmite către compania Meta un mesaj e-mail care cuprinde o descriere scurtă și una desfășurată a cazului, însoțită de imaginea foto și descrierea copilului, după caz și a suspectului. Recepționarea mesajului de către Meta este realizată în regim 24/7 la o adresă e-mail dedicată. Datele pot fi ulterior completate și actualizate la necesitate.

  2. Compania Meta publică imediat alerta către utilizatorii rețelelor de socializare Facebook și Instagram din Republica Moldova în rază de 160 km de la locul dispariției copilului. În acest sens, toți utilizatorii rețelelor sociale Facebook și Instagram primesc alerta sub formă de notificare cu o scurtă descriere a cazului. Alerta rămâne activă în rețelele Facebook și Instagram timp de 24 de ore sau până la momentul anulării înainte de scurgerea perioadei de 24 de ore.

  3. În cazul anulării alertei, subdiviziunea de poliție responsabilă transmite către compania Meta un mesaj e-mail corespunzător, cu descrierea scurtă a rezultatelor.

Anual, în Republica Moldova în medie 800 de copii părăsesc domiciliul sau alte forme de plasament. Doar în primele 6 luni ale anului 2022, peste 600 de copii au practicat fuga voluntară de acasă sau centrele de plasament. Fiind una din categoriile cele mai vulnerabile, siguranța copiilor reprezintă o prioritate majoră pentru Poliția Republicii Moldova. În cazurile de dispariție a copiilor, fiecare minut este important și orice informaţie despre copii care ajunge la polițiști, poate însemna o şansă mai mare de a-i găsi”, a precizat Carabeț.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT