Pentru promovarea separatismului, un bărbat din Odesa a fost condamnat la închisoare cu suspendare și obligat să studieze un tratat de istorie

613
0
Vasile Stati, un ideolog al separatismului moldovenesc

Tribunalul sectorului Primorsk din Odesa a condamnat un bărbat la patru ani de închisoare cu suspendare, obligându-l, totodată, să studieze monografia lui Mihail Grușevski, „Istoria Ucrainei” („История Украины-Руси”). Verdictul a fost pronunțat de judecătorul Denis Donțov, scrie agenția UNIAN, citată de „Gazeta de Chișinău”.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

Individul a fost învinuit de promovarea separatismului. I s-a incriminat, de asemenea, lansarea unor apeluri privind răsturnarea orânduirii de stat. Bărbatul a avut antecedente penale: a atacat un muzicant stradal care cânta în ucraineană.

Instanța a constatat că el a postat mai multe mesaje în rețeaua „Odnoklassniki”, interzisă în Ucraina, în care afirmă că orașele Harkov, Mariupol, Sumî, Dnepropetrovsk și altele „au fost întemeiate de prinți și țari ruși”, prin urmare, acestea nu aparțin Ucrainei. În ce privește teritoriul din sud-estul ucrainean, așa-zisa „Novorossia”, condamnatul a afirmat că acesta e populat de ruși, pe care autoritățile actuale „i-au băgat în jugul unor datorii și credite înrobitoare”. Separatistul a proferat de asemenea injurii la adresa organelor de stat ale Ucrainei și a chemat la nesupunere civică și răscoală armată.

„Cetățeni din Harkov, Mariupol, Dnepropetrovsk, Sumî, Kirovograd și din celelalte orașe ale Novorossiei! Puneți mâna pe arme și luptați pentru libertatea voastră, iar dacă acest lucru nu mai e cu putință, ieșiți la mitinguri de protest!… Cu eforturi comune, vom reuși să ne unim cu Federația Rusă!!!”, a scris el.

În plus, condamnatul a postat un desen-hartă în care regiunile Odesa, Nikolaev, Herson, Donețk, Lugansk, Zaporojie, Dnepropetrovsk și Harkov, precum și peninsula Crimeea, sunt reprezentate ca făcând parte din Federația Rusă.

De asemenea, acest bărbat a fost obligat să studieze voluminoasa monografie, în zece tomuri, „История Украины-Руси”. Așa că, cititorule, nu râde, citește înainte…

Nota UNIAN. „История Украины-Руси” în zece volume este opera capitală a celebrului istoric Mihail Grușevski, care cuprinde istoria Ucrainei din cele mai vechi timpuri până în a doua jumătate a secolului 17. A fost scrisă, cu intermitențe, în perioada anilor 1895-1933. Această lucrare a influențat fundamental dezvoltarea istoriografiei ucrainene contemporane.

 

 

 

 

 

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT