Trebuie să rezistăm. „Ne așteaptă o iarnă grea”, zice Maia Sandu, care nu vrea să vândă „jumătate de țară” pentru gaz mai ieftin

603
0

Trebuie să rezistăm pentru ca peste ani să trăim mai bine. În continuare ne așteaptă o iarnă grea, avertizează șefa statului, Maia Sandu, care, totodată, zice că nu intenționează să vândă „jumătate de țară” pentru gaz mai ieftin.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

„Eu nu o să mă apuc să vând o bucată de țară  doar pentru ca să avem jumătate de an gaz mai ieftin. Țara noastră este o țară independentă și trebuie să ținem la acest lucru. Da, este greu acum, este greu pentru toți, este greu inclusiv pentru că nu s-au dezvoltat între timp alternative, pentru că nu s-a investit în proiecte energetice, pentru că nu a existat acest interes. Pentru că a existat interesul să se facă scheme de corupție, inclusiv la achiziția de gaze și energie electrică”, a declarat șefa statului, Maia Sandu, în platoul emisiunii „Bună seara” de la M1.

Totodată, șefa statului avertizează că ne „așteaptă o iarnă grea” și că trebuie să ne pregătim, așa cum fac toate țările din regiune.

„Toată lumea se pregătește pentru o iarnă grea și, îmi pare rău să spun, dar și noi trebuie să fim pregătiți pentru o asemenea iarnă. Asta înseamnă, pe cât putem, să ne izolăm locuințele, să reducem pierderile de căldură, pentru că asta este problema cea mare. Guvernul lucrează la un mecanism de compensație, va exista un fond de susținere a celor care au nevoie. Va fi încă o discuție cu țările membre ale UE, unde va fi prezentată această necesitate, pentru că avem nevoie de bani suplimentari”, a comunicat Maia Sandu.

Între timp, Guvernul caută și discută cu alți furnizori de gaze pentru ca să aibă alternative în condițiile în care Federația Rusă va decide sistarea livrărilor, inclusiv către țara noastră. În contextul criticilor formulate de opoziție precum că șefa statului trebuia să meargă personal la Moscova și să discute cu conducerea de la Kremlin, Maia Sandu spune că nu regretă că nu a făcut acest lucru.

„Nu-mi pare rău că nu am plecat la Moscova, noi am obținut un contract pe care puteam să-l obținem.  Cei care povestesc astăzi despre contractele semnate de ei,  de ce nu au semnat un contract pe termen lung la un preț mai mic? De ce nu au făcut acest lucru dacă ei tot au slujit Moscovei în loc să slujească propriilor cetățeni, propriului popor în toți acești ani? De ce nu au asigurat un asemenea contract. Nu au făcut-o pentru că nu s-a putut. Așa cum n-au putut ei să facă, așa nu este posibil nici pentru noi, pentru că nu sunt condiții comerciale astăzi, iar prețul pe care-l vedem nu este un preț de piață, este un preț speculativ”, le-a reproșat celor din opoziție Maia Sandu.

SA „Moldovagaz” solicită un tarif de aproape 30 de lei pentru un metru cub de gaz

Situația pare din ce în ce mai dramatică după ce SA „Moldovagaz” a solicitat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetica (ANRE) să aprobe un tarif de aproape 30 de lei pentru un metru cub de gaz – mai exact – 29,48 de lei. Asta după ce la începutul lunii iulie, furnizorul solicita un tarif de 26,52 de lei pentru un metru cub de gaz.

La ora actuală, consumatorii finali achită 18 lei și 62 de bani pentru un metru cub de gaz. Actualul tarif a fost aprobat de ANRE acum o lună. Precizăm că atunci SA „Moldovagaz” solicita un tarif de 24 de lei.

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE