Justiție moldovenească. A violat o minoră, care i-a născut un copil, și mai că a scăpat basma curată

983
0

Un copil a născut alt copil dintr-un viol, iar agresorul – un pensionar de aproape 70 de ani, aproape că a scăpat basma curată.  Recent, acesta a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu suspendare condiționată pe un termen de probă de trei ani. Sentința a fost pronunțată de judecătoria Chișinău, sediul Buiucani. Procurorii cer o pedeapsă mai aspră și vor contesta decizia primei instanțe la Curtea de Apel.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Potrivit procurorilor, fata a fost abuzată sexual în vara anului 2014, iar în iarna lui 2015 a născut un copil, testul de paternitate demonstrând că inculpatul este tatăl acestuia. Potrivit materialelor cauzei, în vara lui 2014, „aflându-se la domiciliul său din sectorul Râșcani al capitalei, prin constrângere psihică și fizică, manifestată prin amenințări și cu aplicarea loviturilor în regiunea mâinilor și picioarelor, înfrângând rezistența opusă de către victimă, cunoscând cu certitudine că victima este minoră, contrar voinței acesteia  a dezbrăcat-o de haine și a întreținut un raport sexual forțat, în rezultatul căruia victima a rămas însărcinată”.

A scăpat de pușcărie după „recalificarea” crimei

Este de menționat faptul că la acea vreme, victima avea doar 15 ani. În procesul de audiere în calitate de inculpat, bărbatul a pledat nevinovat.  Inculpatul a fost cercetat pentru „viol săvârșit cu bună știință asupra unui minor” (art.171, alin (2) din Codul Penal), infracțiune care se pedepsește cu pușcărie pentru un termen de la 5 la 12 ani.

La opt ani distanță, judecătorii recalifică acțiunile inculpatului învinuit deja că a avut un raport sexual cu o persoană care nu a împlinit vârsta de 16 ani (art.174 din Codul penal), fiind condamnat pentru săvârșirea unei infracțiuni a cărei pedeapsă prevede o sancțiune mai blândă.

La rândul lor, procurorii califică drept „ilegală” decizia primei instanțe pe care urmează să o conteste la Curtea de Apel Chișinău.

Violatorul și victima erau vecini

„Violatorul și victima erau vecini”, este unicul detaliu suplimentar pe care l-a declarat pentru Gazeta de Chișinău, Mariana Cherpec, procurorul din cadrul Procuraturii Generale responsabilă pentru comunicarea cu reprezentanții mass-media. Nu este clar cum a ajuns fata în apartamentul agresorului. Ea a menționat că ședințele de judecată pe marginea dosarului s-au desfășurat cu ușile închise, iar sentința nu a fost făcută publică pentru a proteja identitatea victimei.

Tratarea cu indulgență a faptelor de natură sexuală, cu certitudine, nu contribuie la restabilirea echității sociale

Autorii infracțiunilor sexuale împotriva copiilor ar trebui să nu mai poată primi pedepse cu suspendare. Cel puțin așa consideră experții din cadrul Centrului Național de Prevenire a Abuzului față de Copii (CNPAC), care recomandă factorilor responsabili să ia în considerare și operarea modificărilor legislative de rigoare în acest sens.

La solicitarea redacției  Gazeta de Chișinău, CNPAC a considerat că decizia pronunțată în privința bărbatului de 68 de ani drept  „un caz regretabil pentru justiția noastră”.  Reieșind din faptul că tragedia s-a produs încă în 2014, iar în 2022 a fost pronunțată abia decizia primei instanțe, specialiștii Centrului califică drept condamnabilă „înfăptuirea justiției în detrimentul interesului superior al copilului, dar și tergiversarea examinării cauzelor penale, cu implicarea copiilor”.

„Abuzurile sexuale asupra copiilor reprezintă o încălcare gravă a drepturilor și libertăților acestora, având consecințe alarmante asupra dezvoltării lor fizice și emoționale. Cu părere de rău, constatăm că, pe lângă încălcarea acestui drept, victimele mai suferă și de pe urma deciziilor instanțelor de judecată luate în aceste cazuri. Nemaivorbind despre experiențele pe care, deseori, copiii le trăiesc în procesul de urmărire penală, în special, atunci când audierea acestora se realizează în condiții neprietenoase și traumatizante, când expertizele medico-legale sunt efectuate în spații improprii vârstei lor și când nu pot beneficia de reabilitare psihologică în lipsa serviciilor specializate în acest sens”, menționează experții CNPAC.

Potrivit datelor Centrului, doar în 2021, în Republica Moldova au fost înregistrate circa 400  de cazuri de infracțiuni cu caracter sexual asupra copiilor. Potrivit specialiștilor, chiar dacă datele sunt îngrijorătoare, acestea nu reflectă cifrele reale, iar multe dintre cazuri rămân neidentificate. „Aceste date ar trebuie să dea de gândit judecătorilor atunci când se pronunță în cauze penale privind infracțiunile sexuale împotriva copiilor. Tratarea cu indulgență a faptelor de natură sexuală, cu certitudine, nu contribuie la restabilirea echității sociale, corectarea abuzatorului și la prevenirea altor infracțiuni de acest gen, or acesta este scopul pedepsei penale, cazul  în discuție fiind un exemplu negativ în acest sens”, mai comunică experții CNPAC.

 

 

 

 

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE