FALS: Republica Moldova acceptată în calitate de candidată pentru aderare la UE ca să fie atrasă în jocurile geopolitice occidentale împotriva Rusiei

685
0
Captură de ecran

Imediat ce Republica Moldova a primit statutul de țară candidat pentru aderarea la UE, la 23 iunie 2022, alături de Ucraina, ex-președintele Republicii Moldova, președintele de onoare al Partidului Socialiștilor, Igor Dodon, a declarat că țara noastră a primit statutul de candidat de aderare la UE nu pentru a fi susținută economic, ci pentru a fi atrasă în jocurile geopolitice occidentale împotriva Rusiei. Declarațiile fostului președinte sunt speculații politice. De fapt, potrivit raportului Ministerului Finanțelor privind acordarea surselor externe, pe parcursul anului 2021, principalii parteneri externi de dezvoltare ai țării noastre au fost instituții internaționale și europene.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

 

Igor Dodon a criticat decizia celor 27 de state de a acorda Republicii Moldova statut de țară candidată la UE. „Noi am devenit, de fapt, candidați pentru noi experimente politice și militare, după exemplul trist al Ucrainei. Iar graba cu care am fost acceptați drept candidați, împreună cu Ucraina, în lipsă de reforme necesare și cu un regim politic al PAS, care devine dictatorial încălcând grosolan principiile statului de drept și libertățile fundamentale ale omului, confirmă că rolul Moldovei va fi de pion pe tabla geopolitică a Occidentului. Iar consecințele pentru țara noastră pot fi tragice, pentru că, din cauza unei politici rusofobe promovate de comun cu Occidentul, noi vom pierde nu doar relațiile economice avantajoase cu partenerii din Est, dar am putea rămâne și fără o parte din teritoriile noastre și, drept urmare, Moldova ar putea dispărea ca stat independent”, a scris fostul șef de stat la 27 iunie pe pagina sa de Facebook, iar declarațiile sale au fost preluate de sursele de informare pro-Kremlin (kp.md, aif.md, news.ru, radiosputnik.ria.ru, etc. De fapt, afirmațiile lui Igor Dodon sunt dezinformatoare și manipulatoare. Ex-președintele tinde să devalorizeze statutul de țară candidat pentru aderare la Uniunea Europeană, primit recent de Republica Moldova, invocând că acesta este un joc geopolitic neavantajos. De asemenea, atât Dodon, cât și presa pro-Kremlin obișnuiesc să promoveze falsuri despre pretinsa rusofobie a actualei guvernări.

De fapt în această declarație, Igor Dodon a promovat câteva falsuri, fără date factuale:

FALS 1: Republica Moldova a primit statutul de candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană nu pentru a fi susținută economic, ci pentru a fi atrasă în jocurile geopolitice occidentale împotriva Rusiei.

Această declarație este un fals. Este cunoscut faptul că toate statele candidate la UE trec un șir de reforme. Potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAIE) „toate țările care au trecut prin procesul de aderare la UE au devenit mai stabile și reziliente, atât în plan politic, cât și economic. Astfel, pe lângă toate avantajele deja cunoscute în societate, integrarea europeană va consolida suveranitatea Republicii Moldova, instituțiile de drept și democrația noastră, iar statutul de stat candidat va îmbunătăți procesele de reformă și dezvoltare europeană având o direcție și o destinație clară – aderarea la Uniunea Europeană. Modernizarea țării la standardele UE, crearea condițiilor mai bune de trai, garantarea drepturilor și libertăților sunt obiectivele principale pentru a întări coeziunea socială a cetățenilor indiferent de apartenența etnică și convingerile politice”, scrie într-un comunicat al Ministerului.

Declarația lui Igor Dodon este în contradicție cu datele statistice oficiale. Astfel, potrivit raportului Ministerului Finanțelor privind acordarea surselor externe (împrumuturi și granturi) pentru susținerea bugetului de stat al RM, pe parcursul anului 2021, drept principali parteneri externi de dezvoltare ai Republicii Moldova, conform valorii debursărilor realizate, s-au evidențiat Fondul Monetar Internațional, Comisia Europeană, Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare, Banca Europeană de Investiții, Banca Mondială etc.

Sursa tabel: Ministerul Finanțelor

FALS 2: Moldova ar putea pierde relațiile economice avantajoase cu partenerii din Est

O altă speculație lansată de Igor Dodon este că primirea statutului de candidat la UE ar afecta relațiile economice ale țării noastre cu UE, ceea ce este de fapt un fals. De fapt, exporturile Republicii Moldova către țările CSI sunt mai mici ca cele care se duc spre state UE, iar această tendință se menține de câțiva ani, inclusiv în perioada anilor când Guvernul era condus de Ion Chicu, propus de PSRM. Bunăoară, potrivit datelor Biroului Național de Statistică, în primele patru luni ale anului 2017, exporturile spre statele CSI au fost de 21,0 la sută, micșorându-se până în acest an (de asemenea în primele patru luni) până la 12,2 la sută.

Sursa: Statistica.gov.md

FALS 3: Republica Moldova de comun cu Occidentul promovează o politică rusofobă

Aceasta este narațiunea preferată a Kremlinului și a mediei afiliate. În realitate, statul asigură și respectă egalitatea tuturor cetățenilor, indiferent de etnie și limba vorbită.

Consiliul pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării și Asigurarea Egalității a precizat, într-un comunicat din 17 martie curent, că „în ultimele luni nu s-a atestat invocarea mai frecventă a criteriilor de cetățenie/naționalitate, origine etnică sau limba vorbită”. Totodată, Consiliul reamintește că Legea cu privire la asigurarea egalității 121/2012 protejează toate persoanele aflate pe teritoriul Republicii Moldova indiferent de cetățenie/naționalitate, origine etnică, limba vorbită, rasă, culoare, precum și sex, gen, dizabilitate, vârstă, opinie, apartenență politică sau orice alt criteriu similar.

În opinia analistului politic Laurențiu Pleșca, declarațiile fostului președinte Igor Dodon sunt trase la indigo cu poziția oficială a Federației Ruse față de aspirațiile Republicii Moldova de a avea un parcurs european. „Aceeași poziție o are și PSRM, una de eurofobie, or dacă este să o luăm logic, statutul de țară candidată pentru integrarea în Uniunea Europeană nu poate decât să aducă beneficii Republicii Moldova. Cum ar putea această realizare dăuna etnicilor vorbitori de limba rusă, când una dintre principalele valori ale Uniunii Europene este chiar respectarea drepturilor minorităților? Faptul că fostul președinte a ieșit la rampă chiar din poziția sa de acuzat pe mai multe capete și în arest la domiciliu ne arata clar câtă disperare există în rândurile forțelor pro-ruse din Moldova și, implicit, câtă frustrare simte establishment-ul rusesc, mai ales că au scăpat de sub influență (nu definitiv) un stat ca Republica Moldova, care a fost mereu măcinat de dorința unor forțe de la Est de a rămâne subdezvoltat și cu o veșnică nostalgie pentru trecutul sovietic. Ceea ce nu ne-a transmis fostul președinte e că, de acum încolo, Uniunea Europeană este cu noi în procesul de integrare, nu deasupra noastră, și că, de acum înainte, europenii vor acorda o atenție mai mare activității sateliților Rusiei care își desfășoară activitatea la Chișinău”, a menționat Laurențiu Pleșca pentru „Gazeta de Chișinău”.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE