Absolvenții de liceu preferă să meargă la studii în România

885
0
Sura foto: Absolvent.md
Sura foto: Absolvent.md

Pe 24 iunie, Ministerul Educației și Cercetării (MEC) a recomandat universităților din țară termene comune de organizare și desfășurare a sesiunii de bază a concursului de admitere la studii superioare de licență și de master, pentru anul de studii 2022-2023. Propunerea are drept scop asigurarea bunei desfășurări a sesiunii de admitere 2022 în instituțiile de învățământ superior, în contextul autonomiei universitare. MEC propune următoarele termene pentru toate universitățile: depunerea dosarului de concurs: 25 iulie – 2 august 2022, anunțarea rezultatelor intermediare: 03 august 2022, depunerea documentelor în original la instituția aleasă: 04 – 06 august 2022 (conform unui orar stabilit de instituție), anunțarea rezultatelor finale: 08 august 2022.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Numărul absolvenților care au promovat examenul național de bacalaureat  a crescut în acest an cu 69% în comparație cu anul trecut. Totuși, majoritatea dintre cei care au susținut examenul de bacalaureat în acest an aleg să-și facă studiile peste hotare. România este în capul listei liceenilor, pentru că țara vecină le oferă mai multe posibilități de voluntariat, mai multe locuri bugetare pentru basarabeni, dar și condiții de trai în cămine mai bune.

În acest context, am vorbit cu câțiva absolvenți de licee din Republica Moldova și iată ce am aflat.

Anastasia Ciugureanu a absolvit în acest an Liceul Teoretic „George Călinescu” din Chișunău și vrea să depună actele atât în Romania, cât și acasă, la USMF „Nicolae Testemițanu” din R. Moldova, Facultatea de Stomatologie.

„Am depus la București, Târgul Mureș, Iași. În RM concursul este foarte mare, se acordă în total două-trei locuri la buget. Am despus la mai multe universități pentru  siguranța de a obține un loc la buget. În plus, medicina în România este mai dezvoltată și universitățile oferă studii mai calitative”, ne-a spus tânăra.

Alina Țurea are 18 ani și anul acesta a absolvit Liceul Teoretic „Lucian Blaga” din or.Telenești. Alina vrea să depună actele la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău.

„Sinceră să fiu, încă nu am decis ce facultate să aleg. Am două opțiuni; fie facultatea de limbi străine, cu studierea limbii engleze, fie învățământ primar. Sper ca până la finele lunii să fac o alegere înțeleaptă. Nu m-am gândit să plec peste hotare, deoarece consider că și aici se poate de studiat dacă ești motivat. Îmi doresc să contribui și să mă implic în dezvoltarea Republicii Moldova și împreună să aducem o schimbare bazată pe principii și valori morale”.

Și absolventa de liceu Daniela Crijanovschi vrea să aplice la mai multe universități din România.

„Am absolvit Liceul Teoretic „Alexandru cel bun” din Rezina. Vreau să depun dosarul la mai multe universități din Oradea și din Pitești. Am mai multe motive. România oferă mai multe oportunități basarabenilor; cum ar fi căminele, care se oferă gratis basarabenilor, studii de calitate și diploma care este recunoscută în Europa. Voi avea posibilitatea de a mă implica în diverse proiecte și, în plus, după universitate mă voi putea angaja ușor la muncă”, susține viitoarea studentă.

Alina Mocanu mi-a spus că își dorește să-și facă studiile în România, după care ar dori să se întoarcă acasă.

„Eu am fost și la târgul universităților din România. Ofertele lor mi s-au părut mult mai bune decât ceea ce ne pot oferi ai noștri. Asta e trist. Pentru că, deși aș vrea să mă întorc acasă după finalizarea studiilor, din experiența altora, puțin probabil asta să se întâmple”, mărturisește cu tristețe chișinăueanca.

Amintim că pe 7 și 8 iulie cea de-a XI-a ediție a Târgului Universităților din România, organizat de Federația Tinerilor Basarabeni, a avut loc pe Aleea Clasicilor Români din Chișinău.

În cadrul Târgului Universităților din România, absolvenții au putut afla care este procesul de admitere la studiile preuniversitare și universitate din România, care sunt ofertele academice ale instituțiilor de învățământ din țara vecină, dar și care sunt activitățile de voluntariat în cadrul asociațiilor de studenți și elevi basarabeni din cele mai mari centre universitare din România.

În anul de studii 2021-2022 în instituțiile de învățământ superior publice erau înscriși 50 200 de studenți, cu 1,4 % mai mult comparativ cu anul de studii 2020-2021, reprezentând 84,1 % din totalul studenților. Peste jumătate dintre studenții instituțiilor publice urmau studiile în bază de contract (56,6 %). În același timp, la forma de învățământ cu frecvență redusă se atestă o preponderență a studenților cu finanțare bugetară (62 %), la frecvență redusă majoritatea fiind în bază de contract (92 %), conform unui comunicat emis de MEC.

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE