Republica Moldova a intrat într-un nou val Covid-19. Nemerenco: Cel mai important acum este comportamentul nostru ca societate

401
0

Republica Moldova a intrat într-un nou val Covid-19. Despre aceasta au anunțat ministra sănătății Ala Nemerenco și Nicolae Jelamschi, directorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, în cadrul unei conferințe de presă.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

În această săptămână avem înregistrată o creștere de 1,8 ori (82%) a numărului total de cazuri de Covid 19. Dintre acestea, 220 de cazuri se raportează la copii și 13 la gravide. De asemenea, s-a înregistrat o creștere considerabilă a numărului de decese – 14 în această săptămână. La fel, a ajuns îngrijorătoare rata de contagiozitate, care este de 1,33. În pofida acestor fapte Republica Moldova rămâne în cod verde, cu excepția a trei localități: Ialoveni și Anenii Noi, care sunt în cod galben, precum și Chișinău, care a intrat în cod portocaliu din săptămâna curentă”, a declarat Ala Nemerenco.

Potrivit ministrei, în regiunea Europei, se înregistrează în prezent circa 500 mii de cazuri zilnic, în comparație cu 150 mii de cazuri raportate la sfârșitul lunii mai.

Cel mai important acum este comportamentul nostru ca societate. Aici mă refer la respectarea măsurilor de prevenire a infecției: igiena mâinilor, dezinfectarea suprafețelor, purtarea măștilor în instituțiile medicale și în spațiile aglomerate, testarea, izolarea persoanelor care prezintă simptome respiratorii, și desigur – crearea imunității prin vaccinare. De asemenea, este important să se aplice legea sănătății publice. Vor fi convocate comisiile teritoriale excepționale de sănătate publică, iar acestea vor decide care sunt recomandările aplicabile la nivel de teritorii.

Desigur, măsurile aplicabile acum nu pot fi similare cu cele utilizate în anii 2020-2021, deoarece virusul are alt comportament, formele clinice sunt altele, iar noi avem o protecție obținută pe cale naturală, suferind infecția, sau pe cale artificială, prin vaccinare”, a mai menționat șefa de la Sănătate.

Totodată, ministra Nemerenco a atenționat cetățenii, care intenționează să călătorească în timpul apropriat, să verifice condițiile de călătorie, întrucât în unele state mai sunt restricții și norme speciale de traversare a frontierei.

În cadrul conferinței a vorbit și Nicolae Jelamschi, directorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, care a menționat că Republica Moldova se află la sfârșitul clasamentului european privind numărul cazurilor de COVID. La polul opus, cu cele mai multe cazuri de coronavirus, se situează Grecia, Italia și Franța, cu peste 100 de cazuri la 100 de mii populație.

Referitor la rata de vaccinare, Nicolae Jelamschi spune că aceasta rămâne a fi destul de scăzută în Republica Moldova, în prezent fiind de 31,4%.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT