Diversiune sau scindare în PAS? 68 de membri anunță că părăsesc formațiunea. „Minciuni”, spune secretarul general al partidului

691
0

Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), scindat din interior? Într-o declarație comună, care a apărut, joi, 7 iulie, în spațiul mediatic, 68 de membri ai PAS anunță despre faptul că părăsesc formațiunea și desființează organizațiile locale pe care le reprezintă. „Prin prezenta, aducem la cunoștința opiniei publice despre încetarea calității de membru PAS și lichidarea de fapt și de jure a Organizațiilor Locale PAS din satele Pepeni, Alexăndreni, Drăgănești, Bilicenii Noi, Cubolta și Chișcăreni”, se menționează în declarația comună.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Semnatarii declarației menționează că decizia lor a fost motivată de „politica de sfidare și ignorare” pe care ar promova-o deputatul  Gheorghe Ichim, care „este o persoana incompetentă, arogantă, fără studii superioare, paznicul dnei președinte Maia Sandu – care se acoperă cu numele dumneaei,  care amenință obraznic și destituie toți șefii instituțiilor desconcentrate din raion”, se arată în declarație.

Cei 68 de semnatari ai declarației îl acuză pe deputatul vizat că, sub presiunea lui, au fost destituiți șefii mai multor instituții publice din raion și substituiți cu „oameni docili și consăteni, toți membri de partid fără pregătire profesională adecvată și fără promovare în bază de concurs și competență, așa cum ne promiteau cei din conducerea partidului”.

Totodată, cei 68 de membri PAS se arată „total dezamăgiți de acțiunile populiste și antisociale ale Guvernului Gavrilița, de creșterea galopantă a prețurilor la carburanți, energie electrică și la toate produsele alimentare și de uz casnic”.

Totodată, semnatarii declarații dau asigurări că rămân „alături de președinta noastră, Maia Sandu” și că „situații asemănătoare sunt atestate și în alte raioane”.

„Cred ca au înțeles oamenii ca «vremurile bune» au fost doar un slogan și că incompetența poate duce țara în groapă”, constată cei 68 de membri deciși să părăsească PAS.

La solicitarea „Gazetei de Chișinău” să comenteze situația, inițial, deputatul vizat, Gheorghe Ichim, nu a discutat cu reporterul nostru motivând că este în ședința Parlamentului. Ulterior, legislatorul nu a mai răspuns la telefon și ne-a sugerat să-l abordăm pe secretarul general al PAS.

Falsuri, minciuni și dezinformare. Mija: „Informația nu se confirmă” 

De cealaltă parte, secretarul general PAS, Artur Mija, a declarat pentru „Gazeta de Chișinău” că pe adresa secretariatului nu a parvenit nicio declarație de acest gen. „La secretariat am verificat informația. Pe adresa secretariatului nu a parvenit nicio declarație și nicio listă cu persoane care doresc să părăsească partidul. Mai mult, am verificat informația prin intermediul președinților organizațiilor locale ale partidului din Sângerei și, la fel, informația nu se confirmă. Respectiv, până în acest moment, considerăm că informația este falsă. Dacă o să apară această listă cu semnături, o să verificăm suplimentar”, a declarat secretarul general PAS, Artur Mija.

Informația despre „plecarea celor 68 de membri” a fost dezmințită și de către secretarul general interimar al organizației PAS de la Sângerei, Olga Bajereanu. „Este o informație falsă. Aceste semnături nu sunt nicăieri. Nu există așa ceva”, a spus Olga Bajereanu. Mai mult, ea spune că acesta e un act de răzbunare pus la cale de către fostul membru al PAS, Oleg Cernei, care a fost exclus din formațiune acum câteva luni pentru că „ponegrea membrii partidului”.

„Este un domn care a fost în PAS și acum este un pic de răzbunare. El a fost exclus din cauza faptului că-i ponegrea pe toți cei care erau în partid, cu diferite postări. Putea să vină la fiecare în parte, în privat, posta pe Facebook ca să vadă toată lumea. Persoana care era numită în funcție nu reușea să ajungă în funcție că începea cu diferite minciuni și falsuri. Se lua de oricine, nu știu după ce criterii alegea el persoana despre care să spună falsuri. Și iată acum spune că aceste localități se retrag și-l ponegrește pe Ichim și pe ceilalți”, a menționat Olga Bajereanu.

Oleg Cernei: „Este adevărat, dar nu am nicio atribuție”

De cealaltă parte, fostul membru al PAS, Oleg Cernei, confirmă veridicitatea informațiilor apărute în spațiul mediatic cu privire la plecarea celor 68 de membri, însă neagă acuzațiile că ar avea vreo contribuție la această situație. „Aberațiile lor că eu nu știu ce… Ei deja o să inventeze că numai eu stau în spatele la tot”, a comentat fostul membru al PAS, Oleg Cernei. Totodată, el afirmă că informațiile sunt veridice – oamenii într-adevăr ar fi renunțat la statutul de membru, iar organizațiile primare și-ar fi sistat activitatea. „Organizațiile respective și-au sistat activitatea. La Pepeni, președintele organizației primare și-a depus mandatul de consilier local. Acolo sunt peste 30 de membri. La Alexăndreni, primarul și toți consilierii s-au retras și nu vor să audă de PAS, la Drăgănești, la fel. Pentru toate aceste localități unde s-a sistat activitatea sunt acte confirmative și trimise la sediu. Că nu au ajuns la sediul PAS, asta e problema lor. Ei acum o să infirme. Dar eu nu am nicio atribuție la această declarație. Tot ce se conține în declarație este real și oamenii nu vor să afișeze numele ca să nu fie persecutați”, a menționat Oleg Cernei.

 

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE