Dezacordul ferm cu intenția Ministerului Educației și Cercetării de a lichida, prin absorbție de către universități, a institutelor de cercetare

436
0

Asociația obștească „Consiliul Directorilor Institutelor de Cercetare”

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

 

Ministerului Educației și Cercetării al Republicii Moldova,
Domnului ministru Anatolie Topală

Consiliul Directorilor Institutelor de Cercetare, fiind conștient de necesitatea dialogului instituțional și de oportunitatea unei reforme eficiente în domeniul cercetării și inovării, exprimă dezacordul ferm cu intenția Ministerului Educației și Cercetării de a lichida, prin absorbție de către universități, a  institutelor de cercetare (organizațiile de drept public din domeniile cercetării și inovării), funcția de fondator ale cărora este exercitată de MEC (H G nr.146/2021).

Poziția noastră este determinată de următoarele:

  1. Reforma propusă echivalează cu distrugerea sistemului de cercetare din Republica Moldova, existând pericolul cert ca institutele de cercetare să dispară ca entități juridice distincte.
  2. Inițierea procesului de reformă solicită respectarea transparenței în procesul decizional, stabilită prin Legea cu privire la actele normative (nr.100/ 22.12.2017).
  3. Transferarea resurselor umane din institutele de cercetare în universități nu va asigura creșterea numărului de studenți (care este o problemă de altă natură) și nu va optimiza procesul de instruire.
  4. Propunerea de trecere a institutelor în cadrul universităților nu conține un mecanism concret și fezabil, lăsând loc de mari incertitudini și confuzii pentru viitorul cercetării în Republica Moldova.
  5. Orice reformă în domeniul științei trebuie să fie argumentată, precedată de evaluarea obiectivă a sistemului de cercetare și de stabilirea unui parcurs coerent de optimizare.

 

Precizăm că opinia noastră exprimă și  poziția colectivelor pe care le reprezentăm.

Institutul de Cercetări Juridice, Politice și Sociologice Grădina Botanică Națională (Institut) „Alexandru Ciubotaru”
Institutul de Chimie;
Institutul de Ecologie și Geografie;
Institutul de Energetică;
Institutul de Filologie Română „Bogdan Petriceicu-Hasdeu”;
Institutul de Fizică Aplicată;
Institutul de Fiziologie și Sanocreatologie;
Institutul de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor;
Institutul de Geologie și Seismologie;
Institutul de Inginerie Electronică și Nanotehnologii „D. Ghițu”;
Institutul de Istorie;
Institutul de Matematică și Informatică „Vladimir Andrunachievici”;
Institutul de Microbiologie și Biotehnologie;
Institutul de Zoologie;
Institutul Național de Cercetări Economice;
Institutul Patrimoniului Cultural;
Întreprinderea de Stat „Institutul de Dezvoltare a Societății Informaționale”;
Biblioteca Științifică (Institut) „Andrei Lupan”.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE