Dezacordul ferm cu intenția Ministerului Educației și Cercetării de a lichida, prin absorbție de către universități, a institutelor de cercetare

213
0

Asociația obștească „Consiliul Directorilor Institutelor de Cercetare”

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

 

Ministerului Educației și Cercetării al Republicii Moldova,
Domnului ministru Anatolie Topală

Consiliul Directorilor Institutelor de Cercetare, fiind conștient de necesitatea dialogului instituțional și de oportunitatea unei reforme eficiente în domeniul cercetării și inovării, exprimă dezacordul ferm cu intenția Ministerului Educației și Cercetării de a lichida, prin absorbție de către universități, a  institutelor de cercetare (organizațiile de drept public din domeniile cercetării și inovării), funcția de fondator ale cărora este exercitată de MEC (H G nr.146/2021).

Poziția noastră este determinată de următoarele:

  1. Reforma propusă echivalează cu distrugerea sistemului de cercetare din Republica Moldova, existând pericolul cert ca institutele de cercetare să dispară ca entități juridice distincte.
  2. Inițierea procesului de reformă solicită respectarea transparenței în procesul decizional, stabilită prin Legea cu privire la actele normative (nr.100/ 22.12.2017).
  3. Transferarea resurselor umane din institutele de cercetare în universități nu va asigura creșterea numărului de studenți (care este o problemă de altă natură) și nu va optimiza procesul de instruire.
  4. Propunerea de trecere a institutelor în cadrul universităților nu conține un mecanism concret și fezabil, lăsând loc de mari incertitudini și confuzii pentru viitorul cercetării în Republica Moldova.
  5. Orice reformă în domeniul științei trebuie să fie argumentată, precedată de evaluarea obiectivă a sistemului de cercetare și de stabilirea unui parcurs coerent de optimizare.

 

Precizăm că opinia noastră exprimă și  poziția colectivelor pe care le reprezentăm.

Institutul de Cercetări Juridice, Politice și Sociologice Grădina Botanică Națională (Institut) „Alexandru Ciubotaru”
Institutul de Chimie;
Institutul de Ecologie și Geografie;
Institutul de Energetică;
Institutul de Filologie Română „Bogdan Petriceicu-Hasdeu”;
Institutul de Fizică Aplicată;
Institutul de Fiziologie și Sanocreatologie;
Institutul de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor;
Institutul de Geologie și Seismologie;
Institutul de Inginerie Electronică și Nanotehnologii „D. Ghițu”;
Institutul de Istorie;
Institutul de Matematică și Informatică „Vladimir Andrunachievici”;
Institutul de Microbiologie și Biotehnologie;
Institutul de Zoologie;
Institutul Național de Cercetări Economice;
Institutul Patrimoniului Cultural;
Întreprinderea de Stat „Institutul de Dezvoltare a Societății Informaționale”;
Biblioteca Științifică (Institut) „Andrei Lupan”.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT