Peste 268 de milioane – sub sechestru.  Banii ar aparține controversatului om de afaceri Veaceslav Platon

541
0

Controversatul om de afaceri Veaceslav Platon, care se ascunde de justiția Republicii Moldova la Londra, a rămas fără 268 054 638,19 lei. Procuratura anunță despre punerea sub sechestru a banilor deținuți atât cu drept de proprietate, cât și prin intermediul terților, de către învinuitul Veaceslav Platon, în cauza penală denumită generic „Laundromat”.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Măsura a fost aplicată în contextul cauzei penale conform unei bănuieli rezonabile de săvârșire a infracțiunilor de spălare a banilor, abuz de serviciu și confecționarea, deținerea, vânzarea sau folosirea documentelor oficiale, a imprimatelor, ștampilelor sau sigiliilor false.

Procurorii au constatat că, în perioada anilor 2010-2014, Veaceslav Platon a constituit și condus o organizație criminală, formată din mai multe grupuri criminale organizate distinct, care acționau pe teritoriul Republicii Moldova, Ucrainei, Federației Ruse, dar și al altor state.

„În acest sens, această organizație criminală a instituit o schemă transnațională de spălare a banilor realizată prin intermediul unei instituții financiare din Republica Moldova, controlată de către conducătorul organizației criminale, precum și prin intermediul unor instituții bancare din Federația Rusă, Republica Letonia, controlate și gestionate, atât direct, cât și indirect, de către membrii grupului criminal organizat, inclusiv de cetățeni ai Federației Ruse și o instituție financiară din Republica Letonia”, menționează oamenii legii.

Potrivit schemei, sub pretextul executării multiplelor ordonanțe judecătorești ilegale și încheieri ale executorilor judecătorești, a fost realizat transferul și convertirea  mijloacelor financiare de origine dubioasă provenite din Federația Rusă, în valoare totală de 22 013 152 654,62 dolari SUA, contrar legislației naționale a Republicii Moldova, precum și a Federației Ruse.

Ulterior, mijloacele financiare indicate supra, au fost convertite și transferate pe conturile unor companii nerezidente deschise atât în cadrul instituțiilor financiare din Republica Moldova, cât și în Republica Letonia, gestionate de către conducătorul organizației criminale, Veaceslav Platon.

Amintim că, la ora actuală, controversatul om de afaceri Veaceslav Platon se află la Londra, unde a obținut azil politic după ce a reușit să fugă din Republica Moldova pe 18 iulie 2021. S-a întâmplat când Platon a fost eliberat din închisoare după ce fusese condamnat la 18 ani de pușcărie în dosarul „furtul miliardului”. Pedeapsa i-a fost suspendată în urma unui demers depus de procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglu.

În dosarul „Laundromat”, Platon a fost pus sub învinuire în luna aprilie curent.

 

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE