Ceban este imperturbabil privind noul tarif, iar Cancelaria de Stat solicită în instanță anularea acestuia. Fostul primar al capitalei sugerează procuraturii să se ia de succesorul său

617
0

A fi sau a nu fi? Începând cu data de 1 iulie, chișinăuienii și oaspeții capitalei vor achita 6 lei pentru o călătorie cu troleibuzul sau autobuzul, după ce, la 13 iunie curent, Consiliul Municipal Chișinău (CMC) a aprobat Metodologia de calculare și reglementare a tarifelor în transportul public urban de pasageri. Între timp, au fost puse în vânzare și abonamente pentru o lună, trei luni și jumătate de an, iar mii de orășeni s-au grăbit să achiziționeze un abonament. Dar, surpriză, Cancelaria de Stat se opune și atacă decizia CMC în instanță solicitând anularea acesteia.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Ceban: „Un atac fără precedent” 

Decizia de majorare a tarifelor în transportul public municipal de pasageri va fi examinată în instanța de judecată. Cancelaria de Stat a solicitat anularea ei din teamă că aceasta ar putea avea „consecințe grave asupra beneficiarilor”.

„Oficiul teritorial Chișinău al Cancelariei de Stat a sesizat instanța de judecată și a solicitat suspendarea și anularea deciziei CMC, ținând cont de faptul că impactul social-economic produs de efectele juridice ale actelor administrative vizate ar putea avea consecințe grave asupra beneficiarilor transportului public de călători”, argumentează Cancelaria de Stat.

De cealaltă parte, primarul general al capitalei, Ion Ceban, califică această „mișcare” drept un „atac fără precedent” asupra administrației publice locale. „O asemenea abordare, un asemenea atac asupra administrației publice locale, în contextul descentralizării, nu a avut loc în Republica Moldova în toți acești ani de independență”, a comentat Ceban, calificând drept „absurde” argumentele invocate în cererea de chemare în judecată. „Argumentele invocate sunt de-a dreptul absurde. Precum că este obligatorie expertiza anticorupție pentru toate actele normative. Această expertiză există, de fapt, și este semnată de colegii noștri”, a menționat Ceban.

În acest context, el a dat asigurări că politica tarifară „va merge înainte indiferent de ceea ce se va întâmpla”.

Fostul primar sugerează procuraturii să se ia de Ceban 

Și dacă primăria garantează că-și va apăra și argumenta poziția în instanța de judecată, fostul primar al capitalei, Dorin Chirtoacă, sugerează procuraturii să examineze „scumpirea electorala a transportului de către Ceban și CMC”.

Fostul edil a făcut acest comentariu după ce succesorul său a anunțat că mai multe categorii de cetățeni vor circula gratuit cu autobuzul și troleibuzul în Chișinău, inclusiv cei aproape 200 de mii de pensionari. În opinia lui Chirtoacă, noua Metodologie nu este altceva decât o „ilegalitate”, care „anulează și îngroapă” reforma realizată acum 13 ani în transportul public.

„Tariful ilegal de 6 lei a fost adoptat pentru a acoperi o altă ilegalitate de proporții – cumpărarea voturilor pensionarilor în 2023, prin pretinsa gratuitate în transportul public acordată din pod. Face populism și mituiește alegătorii pensionari, păturile social vulnerabile, la fel ca Șor, ceea ce este ilegal. Discriminează populația Chișinăului, face segregare pe criterii sociale, obligându-i pe cei care muncesc și nu-l votează să plătească în locul celor cărora el vrea să le dea gratuități, direct, prin procurarea de bilete, sau indirect, prin impozitele care ajung la buget”, consideră fostul primar liberal, Dorin Chirtoacă.

Totodată, Chirtoacă consideră că, de fapt, anume în acest fel, transportul public este dus spre faliment și-l acuză pe Ceban de faptul că „sabotează deschis interesele orașului și le promovează pe cele personale, pe bani publici”, iar fapta sa este de natură penală – „abuz în serviciu, cu prejudicierea bugetului public cu milioane de lei, zilnic”.

Primarul Ceban a lăsat fără comentarii opinia predecesorului său. „Cu cât mai aproape este campania electorală, vom urmări tot mai mulți specialiști, experți și pseudo-experți în toate domeniile de activitate a Primăriei. Scopul lor este denigrarea și atragerea Primăriei în jocuri politice pentru agenda lor proprie”, a comunicat pentru „Gazeta de Chișinău”, șefa serviciului comunicare al Primăriei, Natalia Ixari.

Precizăm că noile tarife în transportul public urban vor intra în vigoare începând cu data de 1 iulie. O călătorie cu troleibuzul și autobuzul va costa 6 lei față de 2 și, respectiv 3 lei, cât costă în prezent. Ultima dată, tarifele au fost ajustate în 2009.

 

 

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE