Zi istorică: Republica Moldova a primit statutul de țară candidat pentru aderarea la UE

324
0

Republica Moldova și Ucraina au primit statutul de țări candidate pentru aderarea la Uniunea Europeană (UE). Decizia a fost luată joi seara, 23 iunie, în timpul summit-ului Consiliului European.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT


„Ziua de astăzi marchează un pas crucial în drumul vostru spre UE”, a scris preşedintele Consiliului European, Charles Michel, pe Twitter, felicitându-i pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi pe preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, dar şi pe cetățenii acestor țări.

Avem un viitor împreună”, a adăugat el.

La rândul său, Maia Sandu a venit cu un mesaj pe pagina sa de Facebook, subliniind că aceasta a fost o zi istorică pentru Moldova.

Consiliul European ne-a oferit statutul de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană. Pornim pe drumul spre UE, care va aduce moldovenilor mai multă bunăstare, mai multe oportunități și mai multă ordine în țara lor. Avem în față un drum complicat, care va cere multă muncă și efort – și pe care suntem pregătiți să-l parcurgem, împreună, pentru a asigura cetățenilor un viitor mai bun. Moldova are viitor, în Uniunea Europeană”, a declarat Maia Sandu.

De asemenea, președintele României, Klaus Iohannis a menționat că: „Din partea României, Republica Moldova va primi în continuare absolut tot ajutorul de care are nevoie. Noi ne-am implicat tot timpul pentru a promova acordarea acestui statut, iar ceea ce s-a realizat astăzi ne bucură foarte mult. Îmi doresc ca acest drum să fie unul rapid, bun, încununat de succes și ca într-un termen rezonabil să ajungem în faza în care se întâmplă ce am descris în prima mea campanie electorală pentru Președinție, anume ca România și Moldova să fie împreună în Uniunea Europeană”, a scris președintele pe pagina sa de Facebook.

Menționăm că în cadrul summit-ului, Consiliul European a decis să recunoască „perspectiva europeană” a Georgiei, dar nu i-a acordat încă statutul de candidat.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT