Moldovenii cu pensii din Rusia pot răsufla ușurați: Denunțarea Acordului de către Putin nu-i afectează  

312
0

Cetățenii moldoveni care beneficiază și de pensii din Federația Rusă, în baza Acordului privind garantarea drepturilor cetățenilor statelor membre ale CSI în domeniul pensiilor, pot răsufla ușurați. Denunțarea Acordului de către liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, nu-i va priva de pensii și nu-i va afecta în niciun fel. Cel puțin, așa garantează specialiștii din cadrul Casei Naționale de Asigurări Sociale (CNAS) de la Chișinău.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

„Menționăm că denunțarea Acordului sus-menționat nu are incidență asupra cetățenilor Republicii Moldova dat fiind faptul că asigurarea cu pensii a cetățenilor Republicii Moldova și a cetățenilor Federației Ruse, precum și a membrilor familiilor lor se efectuează în temeiul Acordului între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Federației Ruse privind garanțiile drepturilor cetățenilor în domeniul asigurării cu pensii, semnat la 10 februarie 1995, în vigoare de la 4 decembrie 1995”, a comunicat pentru „Gazeta de Chișinău”, Viorica Stanila, șefa serviciului comunicare și informații din cadrul CNAS.

Precizăm că Acordul privind garantarea drepturilor cetățenilor din statele membre ale CSI în domeniul pensiilor a fost semnat la Moscova la 13 mai 1992.

La 24 mai curent, Duma de Stat a Federației Ruse a decis denunțarea documentului sus-menționat. La 11 iunie, presa rusă anunța despre faptul că liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a semnat Legea cu privire la denunțarea Acordului respectiv.

Potrivit presei de la Moscova, denunțarea documentului îi permite Rusiei să se retragă din Acord începând cu data de 1 ianuarie 2023. Potrivit notei explicative, Acordul cu pricina este „unul depășit” și se menționează că Rusia lucrează asupra „încheierii de noi tratate bilaterale și acorduri cu privire la pensii cu partenerii din CSI”. Totodată, denunțarea documentului respectiv va permite acumularea mai multor resurse financiare în fondul de pensii al Rusiei. Ca urmare a ieșirii din acest acord, Moscova va reuși să economisească anual miliarde de ruble.

Potrivit notei explicative, prevederile Acordului „nu mai corespund ideologiei și principiilor fundamentale ale sistemelor de pensii ale statelor membre CSI și nu permit cetățenilor să își exercite drepturile la pensie”.

(link la știrea din Rusia INTERFAX: https://www.interfax.ru/russia/845939 )

 

 

 

 

 

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT