Moldovenii cu pensii din Rusia pot răsufla ușurați: Denunțarea Acordului de către Putin nu-i afectează  

599
0

Cetățenii moldoveni care beneficiază și de pensii din Federația Rusă, în baza Acordului privind garantarea drepturilor cetățenilor statelor membre ale CSI în domeniul pensiilor, pot răsufla ușurați. Denunțarea Acordului de către liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, nu-i va priva de pensii și nu-i va afecta în niciun fel. Cel puțin, așa garantează specialiștii din cadrul Casei Naționale de Asigurări Sociale (CNAS) de la Chișinău.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

„Menționăm că denunțarea Acordului sus-menționat nu are incidență asupra cetățenilor Republicii Moldova dat fiind faptul că asigurarea cu pensii a cetățenilor Republicii Moldova și a cetățenilor Federației Ruse, precum și a membrilor familiilor lor se efectuează în temeiul Acordului între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Federației Ruse privind garanțiile drepturilor cetățenilor în domeniul asigurării cu pensii, semnat la 10 februarie 1995, în vigoare de la 4 decembrie 1995”, a comunicat pentru „Gazeta de Chișinău”, Viorica Stanila, șefa serviciului comunicare și informații din cadrul CNAS.

Precizăm că Acordul privind garantarea drepturilor cetățenilor din statele membre ale CSI în domeniul pensiilor a fost semnat la Moscova la 13 mai 1992.

La 24 mai curent, Duma de Stat a Federației Ruse a decis denunțarea documentului sus-menționat. La 11 iunie, presa rusă anunța despre faptul că liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a semnat Legea cu privire la denunțarea Acordului respectiv.

Potrivit presei de la Moscova, denunțarea documentului îi permite Rusiei să se retragă din Acord începând cu data de 1 ianuarie 2023. Potrivit notei explicative, Acordul cu pricina este „unul depășit” și se menționează că Rusia lucrează asupra „încheierii de noi tratate bilaterale și acorduri cu privire la pensii cu partenerii din CSI”. Totodată, denunțarea documentului respectiv va permite acumularea mai multor resurse financiare în fondul de pensii al Rusiei. Ca urmare a ieșirii din acest acord, Moscova va reuși să economisească anual miliarde de ruble.

Potrivit notei explicative, prevederile Acordului „nu mai corespund ideologiei și principiilor fundamentale ale sistemelor de pensii ale statelor membre CSI și nu permit cetățenilor să își exercite drepturile la pensie”.

(link la știrea din Rusia INTERFAX: https://www.interfax.ru/russia/845939 )

 

 

 

 

 

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE