Igor Munteanu: „Majoritatea cetățenilor se vor bucura că suntem invitați să începem un proces de negociere de aderare, lăsând în spate zona gri”

356
0

Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale „Ion I. C. Brătianu” (ISPRI) al Academiei Române, The German Marshall Fund of the United States și Laboratorul pentru Analiza Războiului (LARICS) au organizat o dezbatere online, 𝐃𝐫𝐚𝐠𝐨𝐬𝐭𝐞 î𝐧 𝐯𝐫𝐞𝐦𝐞𝐚 𝐡𝐨𝐥𝐞𝐫𝐞𝐢: 𝐞𝐱𝐭𝐢𝐧𝐝𝐞𝐫𝐞 𝐔𝐄 𝐬̦𝐢 𝐫𝐚̆𝐳𝐛𝐨𝐢 𝐥𝐚 𝐌𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐍𝐞𝐚𝐠𝐫𝐚̆”.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

Participanți la conferința online au fost directorul ISPRI al Academiei Române, Dan Dungaciu, și fostul ambasador al Republicii Moldova în Statele Unite, Igor Munteanu care au dezbătut probleme ale parcursului Republicii Moldova spre Uniunea Europeană.

Astfel, profesorul Dan Dungaciu a punctat: „Din perspectivă imediată, este un eveniment care, politic, pe termen scurt, înseamnă foarte mult, din perspectiva Ucrainei și a Republicii Moldova, în cazul în care vor primi statut de țări candidate, necondiționat sau condiționat. Dar, din punct de vedere al Uniunii Europene, și o marcare de teritoriu, dacă vreți, este și o dimensiune strategică geo-politică, pe care Bruxelles-ul și-a asumat-o, semnalizând că spațiul acesta de interes comun, ceea ce rușii numesc străinătatea apropiată, și UE a desemnat ca spațiu al parteneriatului estic, nu poate fi, pur și simplu, preluat și controlat de Federația Rusă. UE este acolo și transmite mesajul de marcaj simbolic prin oferirea acestui statut. Pentru prima dată UE joacă geo-politic. E o confruntare cu Federația Rusă pe care și UE, dincolo de dimensiunea militară a acestui război, și-o asumă. E un fapt care trebuie consemnat chiar dacă, într-un mod paradoxal, această aderare sau acest drum spre UE pentru RM și pentru Ucraina nu schimbă cu nimic datele problemelor de securitate, pentru că UE nu este o organizație de securitate”.

Întrebat de moderatorul dezbaterii online cum se văd lucrurile din Chișinău și cum comentează vectorul Republicii Moldova spre un parcurs European, acesta a spus că contextul european s-a schimbat foarte mult.

Fostul ambasador al Republicii Moldova în Statele Unite, Igor Munteanu: „Majoritatea cetățenilor se vor bucura că suntem invitați să începem un proces de negociere de aderare, lăsând în spate zona gri, zona în care se întâmplă tot felul de situații neplăcute, zona pe care Federația Rusă a exploatat-o și a încercat să o muleze conform propriilor interese. Aici trebuie să aducem câteva clarificări: dacă vom izbuti să facem față acestei provocări istorice de a intra pe platforma negocierilor de aderare, va fi meritul tuturor, nu doar al unui singur partid.

Contextul internațional s-a schimbat foarte mult. Când întinde o mână de ajutor RM, Ucrainei și un pic Georgiei, Uniunea Europeană se gândește, în primul rând, la marile provocări de securitate și apărare cărora trebuie să le facă față”.

Întreaga dezbatere o puteți urmări aici.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT