Victorii istorice ale lui David Popovici

581
0
Sursa foto: gsp.ro (autor Raed Krishan)

Înotătorul român David Popovici, supranumit Împăratul apelor, la vârsta de 17 ani a intrat în istoria natației, câștigând cursele de 100 și de 200 de metri stil liber la o singură ediție de Campionate Mondiale. O asemenea performanță i-a reușit până acum doar unui singur sportiv, și anume reprezentantului SUA, Jim Montgomery, care a realizat acest lucru în 1973, la prima ediție a Mondialelor, desfășurate la Belgrad. La Budapesta, David Popovici mai întâi s-a impus, în data de 20 iunie curent, pe distanța de 200 m, devenind astfel primul campion mondial la înot din istoria României (la băieți, printre seniori) și stabilind al 4-lea timp all-time (1:43.21 min. – record mondial de juniori). Pe următoarele trepte ale podiumului de premiere au urcat Sunwoo Hwang (Coreea de Sud – 1:44.47) și Tom Dean (Marea Britanie – 1:44.98).

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Ca parametri de timp, doar Paul Biedermann (Germania), deținătorul recordului mondial, și legendarii Michael Phelps (SUA) și Yannick Agnel (Franța) sunt în fața lui, performanța lui Popovici fiind cea mai bună din ultimul deceniu. De precizat că românul și francezul au folosit costume din textile, iar ceilalți doi – combinezoane din poliuretan sau neopren, interzise în 2010 pentru că favorizează alunecarea.

Apoi discipolul antrenorului Adrian Rădulescu (cu care lucrează de 6 ani) a obținut, pe 22 iunie, a doua medalie de aur, smulgând victoria – într-un stil absolut uluitor – pe ultima porțiune a distanței de 100 m (aceasta fiind și cea mai mediatizată probă a natației mondiale), cu rezultatul de 47.58 secunde. Astfel, într-o atmosferă de concurență acerbă, el l-a întrecut cu 0.06 sec. pe francezul Maxime Grousset, podiumul fiind completat de canadianul Joshua Liendo Edwards (+0,13 sec. distanță față de lider).

Să-l cunoaștem pe David Popovici, noul Thorpedo care poate schimba fața stilului liber. Românul a luat cu asalt Mondialele și vrea să facă imposibilul posibil. Când australianul Ian Thorpe, regele înotului de 200 m liber, și-a onorat promisiunea făcută românului David Popovici de a se prezenta la Budapesta pentru a-i înmâna medalia de aur, a părut un fel de înnobilare”, a notat publicația britanică „The Times”.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE