Victorii istorice ale lui David Popovici

410
0
Sursa foto: gsp.ro (autor Raed Krishan)

Înotătorul român David Popovici, supranumit Împăratul apelor, la vârsta de 17 ani a intrat în istoria natației, câștigând cursele de 100 și de 200 de metri stil liber la o singură ediție de Campionate Mondiale. O asemenea performanță i-a reușit până acum doar unui singur sportiv, și anume reprezentantului SUA, Jim Montgomery, care a realizat acest lucru în 1973, la prima ediție a Mondialelor, desfășurate la Belgrad. La Budapesta, David Popovici mai întâi s-a impus, în data de 20 iunie curent, pe distanța de 200 m, devenind astfel primul campion mondial la înot din istoria României (la băieți, printre seniori) și stabilind al 4-lea timp all-time (1:43.21 min. – record mondial de juniori). Pe următoarele trepte ale podiumului de premiere au urcat Sunwoo Hwang (Coreea de Sud – 1:44.47) și Tom Dean (Marea Britanie – 1:44.98).

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

Ca parametri de timp, doar Paul Biedermann (Germania), deținătorul recordului mondial, și legendarii Michael Phelps (SUA) și Yannick Agnel (Franța) sunt în fața lui, performanța lui Popovici fiind cea mai bună din ultimul deceniu. De precizat că românul și francezul au folosit costume din textile, iar ceilalți doi – combinezoane din poliuretan sau neopren, interzise în 2010 pentru că favorizează alunecarea.

Apoi discipolul antrenorului Adrian Rădulescu (cu care lucrează de 6 ani) a obținut, pe 22 iunie, a doua medalie de aur, smulgând victoria – într-un stil absolut uluitor – pe ultima porțiune a distanței de 100 m (aceasta fiind și cea mai mediatizată probă a natației mondiale), cu rezultatul de 47.58 secunde. Astfel, într-o atmosferă de concurență acerbă, el l-a întrecut cu 0.06 sec. pe francezul Maxime Grousset, podiumul fiind completat de canadianul Joshua Liendo Edwards (+0,13 sec. distanță față de lider).

Să-l cunoaștem pe David Popovici, noul Thorpedo care poate schimba fața stilului liber. Românul a luat cu asalt Mondialele și vrea să facă imposibilul posibil. Când australianul Ian Thorpe, regele înotului de 200 m liber, și-a onorat promisiunea făcută românului David Popovici de a se prezenta la Budapesta pentru a-i înmâna medalia de aur, a părut un fel de înnobilare”, a notat publicația britanică „The Times”.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT