Zarvă mare pentru un concert

804
0
31 mai 2022, absolvenți ai Liceului Teoretic „Onisifor Ghibu” din Chișinău Foto: facebook.com

O circulară a DGETS a provocat scandal și învinuiri reciproce între organizatori și oponenții lor politici

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

O circulară a Direcției Generale Educație, Tineret și Sport (DGETS) privind prezența obligatorie a directorilor de instituții, diriginților și elevilor absolvenți la un concert organizat conform unei Dispoziții a primarului general, Ion Ceban, a stârnit un val de reacții negative și învinuiri reciproce între organizatori și autoritățile de resort. Unele cadre didactice s-au arătat nemulțumite de formularea mesajului care îi obligă să participe la un eveniment mai ales în ziua când are loc ultimul examen de Bacalaureat.

Consilierii PAS din CMC au declarat într-o conferință de presă că angajații din învățământul municipal și absolvenții sunt obligați să participe la un show politic organizat de Ion Ceban. La rândul său, Ceban s-a justificat pe pagina sa de Facebook precum că în circulară, direcțiile de învățământ au transmis o informație cu programul evenimentului, ora și locația. Ministerul Educației și Cercetării a reacționat, menționând că elevii, dar și angajații instituțiilor de învățământ nu pot fi obligați în niciun fel să participe, în afara orelor de program, la activități, inclusiv la cele recreative.

Obligatoriu – o formulare greșită

Pe 13 iunie, primarul general Ion Ceban a semnat o Dispoziție privind organizarea în Parcul „La Izvor” a unui program cultural-distractiv dedicat absolvenților. La rândul său, DGETS (Vezi documentul anexat – n.a.) a transmis direcțiilor de învățământ sectoriale o circulară prin care obligă directorii de instituții, diriginții și elevii absolvenți să participe la un concert organizat de municipalitate. Circulara a stârnit nemulțumiri în special în rândul cadrelor didactice.

Poate e o intenție bună, dar, cum mă poate obliga cineva să vin la un eveniment cultural-distractiv? (În timpul meu liber). Uneori o formulare greșită știrbește și din intenție, și din dorința de a veni la eveniment”, susține Natalia Bernaz, care menționează că nu este vizată deoarece este angajată la liceul privat „Da Vinci”.

Evenimentul dedicat absolvenților va avea loc pe 17 iunie începând cu ora 18:00 și, conform circularei emise de DGETS, pe lângă prezența obligatorie cei prezenți trebuie să se prezinte în vestimentație festivă. Tot pe 17 iunie se va desfășura și ultimul examen de Bacalaureat, iar unii manageri susțin că vor fi foarte epuizați pentru a mai participa la concert.

Toți directorii sunt și președinți la centre de bacalaureat, toată ziua aceștia asistă în picioare, după care transmit date, lucrări, până târziu își fac datoria, îmi imaginez cum vor arăta epuizați și încă în vestimentație festivă”, spune Stela Vârlan, învățătoare.

Elena Cernei, directoarea Liceului Teoretic „Onisifor Ghibu” din Chișinău, susține că va merge la concert, dar formularea din acea circulară emisă de DGETS nu este corectă.

Dacă luăm în considerație obligativitatea, ea nu trebuie să existe. Elevii de la mine din școală au apreciat această inițiativă și toți vor să se ducă, ei nu au mai văzut așa ceva. Nu este ceva urât, pur și simplu, formularea nu este corectă. Și eu o să merg pentru că copiii mei vor, diriginții i-au organizat și o să mergem împreună pentru că ei își doresc asta”, susține Cernei.

PAS îl acuză pe Ion Ceban că își face show-uri politice

Marți, 14 iunie, în cadrul unei conferințe de presă, deputata Partidului Acțiune și Solidaritate, Angela Munteanu-Pojoga, a declarat că șeful Direcției Generale Educație, Tineret și Sport ar fi emis un demers către instituțiile de învățământ secundar din Capitală, prin care ar obliga directorii de instituții, diriginții și elevii absolvenți să participe la un concert organizat de Ion Ceban.

Ne-am obișnuit ca primarul să nu rateze nicio oportunitate pentru a face show-uri politice. Vedem cum primarul învață cele mai rele lecții de la partidele din care a emigrat. Luni, 13 iunie, am aflat că șeful Direcției Educație, Andrei Păvăloi, sluga primarului, a emis un demers către toți directorii de instituții educaționale de învățământ secundar din municipiul Chișinău să se prezinte obligatoriu la un concert. Mai mult, îi obligă nu doar pe directori, dar și pe diriginți, împreună cu elevii din clasele absolvente să meargă la un concert organizat într-un parc din Capitală”, a declarat deputata PAS.

În aceeași conferință, consiliera PAS din CMC, Zinaida Popa, a declarat că va depune o sesizare la Procuratura Generală pentru a fi cercetat dacă au fost depășite anumite atribuții.

Îndemn părinții care vor fi obligați să meargă la această manifestație să informeze organele de drept. Vom sesiza Procuratura Generală ca să se cerceteze dacă au fost sau nu depășite anumite atribuții în a obliga oamenii să vină la manifestație”, a declarat consiliera Zinaida Popa.

În replică, Ion Ceban învinuiește PAS că face show-uri politice din toate evenimentele organizate de Primăria Chișinău

Imediat după conferința de presă a celor de la PAS, primarul general Ion Ceban a reacționat pe pagina se de Facebook, acuzându-i pe aceștia că ar îndemna absolvenții să nu participe la concertul organizat de Primărie.

Mai mare aberație din partea PAS nu am auzit! Îndeamnă oamenii și absolvenții să nu vină la un concert organizat de Primăria Chișinău dedicat absolvenților! Propun ca acest subiect să fie discutat mâine cu domnul Emmanuel Macron”, a scris Ceban.

Mai mult, primarul susține că în acea circulară nu există cuvântul „obligatoriu”.

Conform Legii, Direcția a solicitat ca împreună cu absolvenții să fie prezentă și conducerea, dar și profesorii pentru a participa la acest eveniment festiv care va avea loc în aer liber, în Parcul „La Izvor”. Cei din PAS nu fac altceva decât show politic din toate evenimentele organizate de Primăria Chișinău”, punctează Ceban.

Pe urmele lui Ceban, șeful DGETS se disculpă

Circulara trimisă tuturor direcțiilor de învățământ de sector în care se solicită prezența obligatorie a directorilor de instituții, diriginților și elevilor absolvenți a fost semnată de către șeful adjunct al DGETS, Andrei Păvăloi, pe 13 iunie. Solicitat de „Gazeta de Chișinău”, acesta a declarat că prezența la activitate a directorilor/ diriginților este determinată de necesitatea organizării absolvenților-participanți la eveniment, cât și de supravegherea acestora.

DGETS în colaborare cu Direcția Cultură a Consiliului municipal Chișinău organizează la 17 iunie 2022, între orele 18.00-22.00, în Parcul „La Izvor”, sectorul Buiucani, Programul cultural-distractiv dedicat absolvenților cu genericul „Gala Absolvenților – 2022”. Prezența la activitate a directorilor/ diriginților este determinată de necesitatea organizării absolvenților-participanți la eveniment, cât și supravegherii acestora. În contextul promovării esteticii vestimentare, dar și a specificului sărbătorii, s-a recomandat absolvenților purtarea elementelor vestimentare specifice sărbătorilor de absolvire a instituțiilor de învățământ. Menționez că obligativitatea de participare este pentru directorii care știu că vor avea elevi doritori să vină și nicidecum pentru elevi”, susține Păvăloi.

Reacția Ministerului Educației și Cercetării

Într-un comunicat de presă, MEC susține că nimeni din cadrul instituțiilor de învățământ nu poate fi obligat să participe în afara orelor de program la diverse manifestații.

Elevii, dar și angajații instituțiilor de învățământ nu pot fi obligați în niciun mod să participe, în afara orelor de program, la activități, inclusiv la cele recreative. Orice încercare de obligare a acestora, sub diferite pretexte, să se prezinte la evenimente cultural-distractive în timpul lor liber este ilegală”, se arată în comunicatul instituției.

Autoare: Carolina CHIRILESCU

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE