Igor Munteanu: O „decizie solomonică”, ce „ar trebui să inspire la mai mult angajament democratic, consolidare și reziliență contra adversarilor externi și interni”

787
0
Igor Munteanu
Igor Munteanu

Diplomatul și omul politic Igor Munteanu a salutat vestea venită de la Executivul european, comparând-o cu anunțul alegoric despre alegerea unui nou papă, în titlul postării sale recente de pe facebook: „Fum alb la Comisia Europeană pentru aderare”.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

 „Decizia de astăzi este excepțională și trebuie să fie privită în context. Decizia este derivată a conflagrației care afectează astăzi Ucraina și de care încă nu am scăpat”, comentează Igor Munteanu. Ea este luată pentru a „încuraja moralul pozitiv și spiritul combativ al celor care luptă contra invaziei militare rusești”.

Astfel, ne explică expertul, „până la 22-23 iunie, data la care este planificată reuniunea Consiliului European, vom ști 1) dacă există susținere prin consens asupra acestei decizii printre toate statele UE, 2) care sunt condițiile de îndeplinit pentru începerea negocierilor de aderare și 3) cum se va negocia opoziția unor state UE față de «extindere»”.

Cât privește autorul acestui succes, Igor Munteanu crede că „nu ar trebui să-și asume cineva meritele avizului Comisiei Europene, deși sigur că este mai ușor să discuți cu niște pro-europeni la Chișinău decât cu niște kremlinoizi”.

Iar șansele de accedere în UE nu sunt facile și nici apropiate, realitate de care sunt conștienți și cei mai optimiști politicieni proeuropeni de pe Bâc. Pentru că, „situația RM este complicată în continuare, cu o economie avariată, reforme nefăcute, un conflict controlat direct de Moscova pe teritoriul RM și o atmosferă publică în care plutește nemulțumirea și protestul”.

„Decizia este clădită pe principiul diferențierii: mai multă susținere Ucrainei, mai multe condiții prealabile RM, condiții și mai stricte Georgiei, a cărei guvernare a respins și anulat un acord de reglementare a conflictului dintre opoziție și partidul Georgian Dream, care a adâncit polarizarea politică în Georgia, dar chiar și în aceste condiții – știrea este foarte bună pentru Ucraina, Moldova și Georgia, iar decizia solomonică ar trebui să inspire la mai mult angajament democratic, consolidare și reziliență contra adversarilor externi și interni, lăsând loc pentru ideea de unitate și coeziune socială, care poate fi atinsă numai în procesul de aderare la UE”, punctează Igor Munteanu.

„Chiar dacă UE va impune condiționalități și va cere eforturi intense pentru a pregăti RM de exigențele sale, iar unele (condiționalități) vor fi dureroase… efortul va merita toți banii pentru că aderarea și negocierea la UE este singurul instrument care produce transformare. Vom trece astfel de la «vecinătate» la «extindere», cu instrumente, fonduri și standarde testate în procesul de aderare a țărilor în Uniunea Europeană. Și poate cu mai multă «energie europeană», ferită de experimente nefaste sub aspect politic și iluzionism post-sovietic”, conchide Igor Munteanu într-o succintă și echilibrată analiză publicată pe contul său de facebook, citat de „Gazeta de Chișinău”.

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE