„Sperăm să revenim la vacanțele pe litoralul ucrainean când se va liniști totul”

774
0

Perioada recomandată pentru rezervări de vacanță este mai-iunie, spun operatorii din turism

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

După doi ani în care au fost restricții pentru călătorii în contextul pandemiei de COVID-19, cetățenii Republicii Moldova au undă verde la rezervat vacanțe. Reporterul „Gazetei de Chișinău” a întrebat directorul unei firme de turism din Chișinău care este perioada convenabilă pentru a face rezervări, dar și care sunt preferințele cetățenilor din punct de vedere geografic.

 „Nu aș spune că alegerile moldovenilor s-au modificat comparativ cu anii trecuți. Ba din contra, în contextul pandemiei de COVID-19, mai multe persoane au dorința să meargă într-o vacanță. Anii trecuți turiștii se limitau, dar anul acesta cererile sunt mult mai multe”.

 Pentru vara 2022 cele mai solicitate destinații de vacanță sunt Turcia, Bulgaria, Grecia și Spania

Sofia Conişescu i-a spus reporterului „Gazetei de Chișinău” că se recomandă ca rezervările să se facă la începutul lunii mai, sfârșit de iunie, pentru că această perioadă este convenabilă din punct de vedere financiar.

„Cea mai favorabilă ca preț perioadă de rezervări de vacanță este începutul lunii mai – sfârșitul lunii iunie. Cei mai mulți moldoveni au procurat biletele din mai. Totuși, depinde și de destinație. Dacă pentru Turcia e convenabil să procuri bilete la începutul lui mai, atunci pentru Bulgaria este riscant. Pentru Bulgaria este mai convenabil să rezervi locurile la mijlocul lunii iunie. Sau deja la început de septembrie”.

În acest context, Sofia Conişescu, a venit și cu un exemplu, prin care ne spune care este diferența atunci când rezervi vacanța din timp.

„Noi avem un caz concret. O familie a rezervat din mai în Turcia, acum, ei au solicitat să mai adăugăm în pachet încă o familie, adică exact în aceeași perioadă, același hotel și diferența e de 300 de euro. Cu 300 de euro mai mult a trebuit familia respectivă să achite” .

Am vorbit cu câțiva cetățeni. I-am întrebat unde vor călători, dar și ce bani au trebuit să scoată din buzunar pentru vacanța de vară.

Ina Morari este din Chișinău și în acest an, împreună cu mama și sora, au decis să meargă într-o vacanță de șapte zile în croazieră. Femeia mi-a spus că „vânează” această escapadă de anul trecut, dar din cauza pandemiei de COVID-19 nu au reușit să ajungă.

Ina Morari
Ina Morari

„Merg în croazieră, pe insulele grecești. Am ales vacanța asta împreună cu sora și mama. Visam să ajungem acolo încă de anul trecut, dar din cauza pandemiei nu am reușit. Era necesar vaccinul și multe teste, am renunțat la vacanță”.

Ina mi-a spus că prețul unei asemenea vacanțe variază.

„Prețul pe croazieră depinde de zilele petrecute, cameră, destinația pe care o alegi. Mie îmi plac călătoriile. Îmi place să vizitez cât mai mult, odihna activă. De asta am ales o vacanță pe croazieră. Plecăm din Italia, Veneția, acolo este portul”.

 Diferența de preț pentru o vacanță în Turcia în acest an, comparativ cu anii trecuți, este simțitoare

Dina Cebotari este înnebunită după călătorii, iar visele ei, mai ales vara, neapărat sunt despre vacanțe. Tânăra mi-a spus că în acest an a ales o vacanță în Turcia, doar că nu la all inclusive.

Dina Cebotari
Dina Cebotari

„Anul acesta am ales o vacanță mai deosebită, mergem cu prietenii într-un loc în Turcia unde nu am mai fost. Am închiriat o vilă pentru șapte persoane, dotată cu de toate, nu am ales o variantă all inclusive. Am decis să ne organizăm totul singuri, începând cu cazare, mâncare, drum, atracții turistice etc.”.

Dina mi-a spus că diferența de preț pentru o vacanță în Turcia în acest an, în comparație cu anii trecuți, este simțitoare.

„Noi avem cazarea rezervată pentru 10 zile, poate ne vom opri o noapte și în altă parte. Preconizăm o vacanță de 14 zile cu tot cu drum. Prețurile în Turcia se schimbă de la o zi la alta. Am căutat anul acesta și prețurile pentru all inclusive, se simte diferența față de anul trecut, sunt mai mari”.

Și Sabina Roibu a ales Turcia în acest an. Sabina povestește că, față de anii trecuți, prețurile sunt mai piperate.

Sabina Roibu
Sabina Roibu

„Mie îmi place Turcia. E o destinație pentru care optez, pentru că există zbor direct și drumul nu mă obosește. Prețurile îmi par un pic mai piperate, dar mult contează și cu cât timp înainte cumperi biletele. Noi le-am luat în mai și cu fiecare zi vedeam cum creșteau prețurile cu 30-50 de euro pentru același loc, același hotel. Pentru două persoane, un hotel de prima linie de 5* variază cam între 1000 și 1400”.

L-am întrebat pe directorul unei companii de turism ce aleg persoanele care, până acum, mergeau în vacanțe pe litoralul ucrainean. Acesta mi-a spus că recomandă Turcia sau Bulgaria, sunt aproximativ la aceleași prețuri, diferențiindu-se doar anumite detalii. Dar și ei tot aceste țări le aleg, fără ca noi să le recomandăm”.

Și Dina Cebotari, indiferent câte vacanțe și destinații reușea să viziteze într-o vară, neapărat ajungea cel puțin pentru trei zile și pe litoralul ucrainean. Pentru ea, era „un fel de tradiție”.

„Am o nostalgie acum, ne amintim cu drag de toate momentele – cu porumb fiert cumpărat pe plajă, vată dulce etc. Tradiția sper că o să o repetăm când totul se va liniști și va reveni la normal”.

 

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE