Mesaje de Ziua Rusiei – de la urarea ministrului leton de externe până la difuzarea imnului Ucrainei într-un Herson ocupat

521
0
https://bnn-news.com/?fbclid=IwAR2GpTYCCtY-8y_OjebDLCI64rglnjxU-ydH1s_eCdimR_rByjK-2PsET3c

Cu ocazia Zilei Rusiei, ieri, 12 iunie, ministrul leton de externe, Edgars Rinkevics, a scris o „felicitare” pe Twitter.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

Astăzi (12 iunie – n. red.), Rusia își sărbătoreşte Ziua Naţională, vă doresc să suportați înfrângerea în războiul agresiv împotriva Ucrainei, să renunțați la ambiţiile imperiale şi să construiți un stat modern, democratic și de drept”, a scris ministrul.

Per ansamblu, sărbătorirea Zilei Naționale s-a desfășurat destul de anemic pe teritoriul rus.

Președintele Vladimir Putin a împărțit o serie de distincții unor susținători ai regimului său. L-a decorat, între alții, cu Steaua de Erou al Muncii pe regizorul Nikita Mihalkov, autor al emisiunii „Бесогон” („Exorcizarea”). În luarea sa de cuvânt, Putin a vorbit despre patriotism, evocând din nou figura țarului Petru I, cu care s-a comparat recent. În timpul domniei sale, a spus Putin, Rusia a devenit „o mare putere mondială”.

19rusinfo.ru

În aceeași zi, au fost arestate în metroul din Moscova peste 50 de persoane indezirabile – activiști politici, jurnaliști, simpli cetățeni, identificați cu ajutorul tehnologiei de recunoaștere facială.

De asemenea, un grup de artiști plastici anonimi a organizat o acțiune anti-război în fața Ministerului rus al Apărării. Aici, pe Splaiul Frunzenskaia, a fost expus tricolorul rus cu inscripția: „Azi nu e ziua mea”. Pe instalație, dunga roșie a tricolorului „se scurge” în jos. În comunicatul remis spre difuzare Radio Svoboda de către organizatori, se spune că declarația privind suveranitatea Rusiei adoptată la 12 iunie 1990 a declanșat procesul de dezagregare a URSS. Acum însă puterea „vrea să întoarcă timpul îndărăt înstrăinând teritoriile unor state vecine”. „De fapt, azi nu e ziua noastră. Ziua independenței noastre, pe care, fără îndoială, o vom sărbători destul de curând, va fi ziua când ne vom dispensa de ambițiile imperiale”, scrie în comunicatul citat.

Sursa: Radio Svoboda

În capitalele europene, ieri, 12 iunie, au avut loc manifestații împotriva războiului purtat de Rusia în Ucraina. Cele mai numeroase mitinguri s-au desfășurat la Londra, Varșovia, Berlin, Helsinki, Paris, Praga, Viena, Tbilisi și Erevan, anunță Radio Svoboda.

Sursa: Radio Svoboda

Totodată, locuitorii regiunii Herson, ocupată de armata rusă, au sfidat sărbătorirea „Zilei Rusiei”, informează unian.net, cu referire la o sursă din forțele armate ucrainene.

 

La „eveniment” au fost prezenți mai mulți ocupanți înarmați decât public civil. În pofida încercărilor de a-i corupe cu pachete alimentare, locuitorii din Herson și Kahovka au demonstrai încă o dată că nu se vor împăca cu noile realități. Ei au difuzat imnul Ucrainei, au arborat panglici galben-albastre, foi volante, au desenat graffitti-uri patriotice, scriu sursele citate, menționate de „Gazeta de Chișinău”.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT