Mesaje de Ziua Rusiei – de la urarea ministrului leton de externe până la difuzarea imnului Ucrainei într-un Herson ocupat

736
0
https://bnn-news.com/?fbclid=IwAR2GpTYCCtY-8y_OjebDLCI64rglnjxU-ydH1s_eCdimR_rByjK-2PsET3c

Cu ocazia Zilei Rusiei, ieri, 12 iunie, ministrul leton de externe, Edgars Rinkevics, a scris o „felicitare” pe Twitter.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Astăzi (12 iunie – n. red.), Rusia își sărbătoreşte Ziua Naţională, vă doresc să suportați înfrângerea în războiul agresiv împotriva Ucrainei, să renunțați la ambiţiile imperiale şi să construiți un stat modern, democratic și de drept”, a scris ministrul.

Per ansamblu, sărbătorirea Zilei Naționale s-a desfășurat destul de anemic pe teritoriul rus.

Președintele Vladimir Putin a împărțit o serie de distincții unor susținători ai regimului său. L-a decorat, între alții, cu Steaua de Erou al Muncii pe regizorul Nikita Mihalkov, autor al emisiunii „Бесогон” („Exorcizarea”). În luarea sa de cuvânt, Putin a vorbit despre patriotism, evocând din nou figura țarului Petru I, cu care s-a comparat recent. În timpul domniei sale, a spus Putin, Rusia a devenit „o mare putere mondială”.

19rusinfo.ru

În aceeași zi, au fost arestate în metroul din Moscova peste 50 de persoane indezirabile – activiști politici, jurnaliști, simpli cetățeni, identificați cu ajutorul tehnologiei de recunoaștere facială.

De asemenea, un grup de artiști plastici anonimi a organizat o acțiune anti-război în fața Ministerului rus al Apărării. Aici, pe Splaiul Frunzenskaia, a fost expus tricolorul rus cu inscripția: „Azi nu e ziua mea”. Pe instalație, dunga roșie a tricolorului „se scurge” în jos. În comunicatul remis spre difuzare Radio Svoboda de către organizatori, se spune că declarația privind suveranitatea Rusiei adoptată la 12 iunie 1990 a declanșat procesul de dezagregare a URSS. Acum însă puterea „vrea să întoarcă timpul îndărăt înstrăinând teritoriile unor state vecine”. „De fapt, azi nu e ziua noastră. Ziua independenței noastre, pe care, fără îndoială, o vom sărbători destul de curând, va fi ziua când ne vom dispensa de ambițiile imperiale”, scrie în comunicatul citat.

Sursa: Radio Svoboda

În capitalele europene, ieri, 12 iunie, au avut loc manifestații împotriva războiului purtat de Rusia în Ucraina. Cele mai numeroase mitinguri s-au desfășurat la Londra, Varșovia, Berlin, Helsinki, Paris, Praga, Viena, Tbilisi și Erevan, anunță Radio Svoboda.

Sursa: Radio Svoboda

Totodată, locuitorii regiunii Herson, ocupată de armata rusă, au sfidat sărbătorirea „Zilei Rusiei”, informează unian.net, cu referire la o sursă din forțele armate ucrainene.

 

La „eveniment” au fost prezenți mai mulți ocupanți înarmați decât public civil. În pofida încercărilor de a-i corupe cu pachete alimentare, locuitorii din Herson și Kahovka au demonstrai încă o dată că nu se vor împăca cu noile realități. Ei au difuzat imnul Ucrainei, au arborat panglici galben-albastre, foi volante, au desenat graffitti-uri patriotice, scriu sursele citate, menționate de „Gazeta de Chișinău”.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE