Cine a furat viața lui Lilian? Mama copilului țintuit la pat după o vizită la stomatolog își caută dreptatea la CEDO

976
0
Sursa foto: Pro TV

La 25 mai, Lilian Căldărari a împlinit 19 ani. Vârsta viselor, speranțelor, a marilor iubiri… Lilian, însă, a fost privat de toate aceste bucurii după o banală vizită la stomatolog. De 11 ani, băiatul e țintuit la pat fiind paralizat în totalitate, nici măcar din ochi nu clipește. Cine este vinovat? Mama băiatului, Virgilia Căldărari, nu a primit răspunsul nici după 11 ani de chin.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

A încercat să-și facă dreptate în instanțele naționale, dar degeaba. Dosarul a fost deschis, închis, iar deschis, pasat dintr-o instanță în alta și-apoi iar închis fără ca cineva să răspundă pentru tragedia la care fusese condamnat pe nedrept și, cel mai probabil, din neglijență, un copil de doar opt ani, pe care mama l-a dus la doctor „cu toată încrederea” să-i repare măseluța.

Iar pentru că toate ușile la care a bătut i-au fost închise în față și copilul ei suferă pe nedrept de atâția ani fără ca cineva să răspundă, avocații familiei au depus o plângere la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CtEDO). Recent, CtEDO a comunicat Guvernului Republicii Moldova cazul de neglijență medicală soldat cu leziuni neurologice grave și paralizie completă și a invitat Guvernul țării să furnizeze informații cu privire la îndeplinirea cerințelor procedurale care vizează ancheta efectuată de organele de drept din Republica Moldova, dar și asupra căilor de atac oferite reclamanților de către legislația națională.

Ziua în care lumea lui Lilian s-a prăbușit

29 noiembrie 2011 este ziua în care lumea lui Lilian, care avea pe atunci opt ani, s-a prăbușit. S-a dus cu mama la clinica stomatologică pentru copii, unde urma să i se repare măseluțele cu anestezie generală.

Am venit cu toate analizele făcute, așa cum ne-a cerut medicul la care am fost mai întâi la consultație, de asemenea, cartela medicală. M-am dus liniștită, fără frică. Nu era la prima anestezie. El a mai avut anestezie generală când a fost operat pentru înlăturarea adenoizilor. Nu eram eu unica mamă acolo”, ne-a comunicat mama băiatului, Virgilia Căldărari.

Imediat după anestezie, băiatul a făcut stop cardiac și a intrat în comă cerebrală, ceea ce l-a lăsat cu leziuni neurologice grave și paralizie completă. „Dumnezeu știe ce a fost… Nimeni nu-i vinovat”, ne spune femeia printre lacrimi.

Când s-a întâmplat nenorocirea, a dispărut cartela medicală a băiatului. După un timp m-au sunat de la minister și mi-au spus că au găsit-o. Nu mi-au spus unde, au zis: «Dar ce mai contează? Cine știe unde și cum a fost», își amintește Virgilia Căldărari.

Din 2012 a tot umblat pe drumuri și judecăți în speranța că cineva îi va răspunde ce s-a întâmplat, iar cel vinovat va fi pedepsit. N-a fost să fie, dosarul a fost „măturat” dintr-o parte în alta, iar medicul anestezist, care i-a administrat medicamentul copilului ei, continuă să activeze și astăzi.

De ce s-a oprit inima lui Lilian?

La prima etapă, au fost efectuate două expertize medico-legale, care stabilesc că acțiunile medicilor au fost corecte, iar stopul cardio-respirator și consecințele survenite ulterior au fost cauzate de șocul anafilactic suferit în urma administrării preparatului anestezic. Mai mult, potrivit materialelor cauzei, medicul anesteziolog declara că asupra administrării anesteziei generale „a insistat mama băiatului”.

Virgilia Căldărari are și rezultatele unei expertize medicale specializate independente, care a fost făcută în România. Potrivit constatărilor experților de peste Prut, stopul cardio-respirator nu a survenit din cauza șocului anafilactic, ci din cauza unei reacții adverse la preparatul halotan. „Astfel medicii legiști din România au infirmat constatările primelor două expertize realizate în Republica Moldova și au exclus șocul anafilactic din cauzele care ar fi putut genera stopul cardio-respirator”, se arată în materialele cauzei.

În această ordine de idei, este de remarcat faptul că CtEDO a solicitat Guvernului Republicii Moldova să prezinte informații cu privire la utilizarea preparatului anestezic – halotan, dar și poziția experților în materie din Republica Moldova.

Virgilia încearcă cu disperare să-l mențină pe Lilian în viață

Am găsit-o pe Virgilia Căldărari la spital. Era internată din nou cu Lilian, care, de această dată, avea nevoie și de mască cu oxigen. „Suntem permanent în spital. O lună acasă și zece zile la spital”, mărturisește Virgilia.

Femeia spune că face tot ce poate ca să prelungească viața copilului ei. „Dacă trăiește el, trăiesc și eu. Eu știu că într-o zi o să-i vină ceasul, la fel ca și nouă tuturor, dar mă tem foarte mult de această zi. Eu nu știu cum am să trăiesc dacă el nu o să fie”, plânge femeia, care, în același timp se tot întreabă cum ar fi fost odorul ei dacă nu li s-ar fi întâmplat această nenorocire. „Uneori nici nu mai pot să plâng. Tot timpul mă gândesc la cum era să fie, ce prieteni avea să aibă, cum și unde avea să învețe”, oftează Virgilia.

Întrebată cum se descurcă din punct de vedere financiar, Virgilia i-a mulțumit lui Dumnezeu. „Ne descurcăm”, a spus ea printre ofuri. Lilian primește din partea statului o pensie de invaliditate de 1700 de lei, iar ea este angajată ca asistent personal cu un salariu de 3000 de lei. Însă Lilian are nevoie de îngrijire specială, alimentație specială, haine speciale, totul este diferit și… foarte scump.

Virgilia Căldărari spune că se confruntă cu un alt gen de „umilință” din partea întregii societăți. Clinica la care s-a întâmplat nenorocirea se angajase să asigure familia cu scutece, însă atunci când Lilian a împlinit 18 ani administrația s-a spălat pe mâini de această responsabilitate. „A trebuit să scriu din nou solicitări pe la ministere: hai, vă rog… Este umilitor că de fiecare dată trebuie să cer, să le aduc aminte de ceea ce s-a întâmplat”, spune Virgilia.

Și mai umilită s-a simțit atunci când a trebuit să perfecteze actele pentru tutelă. „Mă întrebați cu ce mă ajută statul? Bătaie de joc de oameni, dar nu legi! Jumătate de an am umblat pe drumuri, în această perioadă nu am primit niciun ban de nicăieri. Îmi cereau cazierul judiciar. A trebuit să achit medicului 1 200 de lei ca să vină acasă să-l vadă pe Lilian, plus taxiul”, spune Virgilia.

Familia Căldărari își trăiește drama și nimeni nu și-a cerut cel puțin scuze. Urmărirea penală, începută la cererea mamei, a fost întreruptă în mai multe rânduri pe motiv că nu ar fi fost comisă nici o infracțiune. Cauza a fost redeschisă de fiecare dată de către judecătorul de instrucție care a constatat deficiențe în anchetă. Acum, mama speră să găsească dreptate la CtEDO.

Lilian Căldărari ar fi putut acum juca fotbal, care era pasiunea lui, sau ar fi putut trece prin prima dragoste sau merge la facultate. Însă erorile și lacunele sistemului medical i-au furat aceste oportunități. Practicile abuzive care tratează uneori pacienții ca pe obiecte pe conveier, procedurile efectuate fără pregătirea prealabilă necesară și obligarea abuzivă a pacienților (sau, în acest caz, a părinților) de a semna acorduri la intervenții fără a li se explica clar riscurile, toate elemente ale acestui caz și simptome ale unui sistem medical deficient. Iar ineficiența sistemului de justiție de a investiga și sancționa astfel de cazuri vorbește despre un cerc vicios, în care nimeni nu este protejat”, a comunicat avocatul Promo-LEX, Dumitru Sliusarenco.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE