Fiscul atenționează asupra achitării impozitelor la darea în locațiune a bunului imobil

1111
0

Pe 30 mai, Serviciul Fiscal de Stat (SFS) a atenționat persoanele fizice care nu desfăşoară activitate de întreprinzător, dar transmit persoanelor în posesie şi/sau în folosinţă (locaţiune, arendă, uzufruct, superficie) proprietăți imobiliare, că trebuie să achite impozitul în mărime de 7% din valoarea lunară a contractului. În cazul când proprietarii de apartamente nu se conformează legislației și nu achită impozite la stat riscă o amendă de la 200 la 400 de lei pentru fiecare dare de seamă fiscală, dar nu mai mult de 2000 de lei pentru toate dările de seamă fiscale, aplicate contribuabililor, conform Articolului 260 alin. (1) din Codul fiscal al R. Moldova. SFS informează că, în ultimii trei ani, numărul contractelor înregistrate este în creștere.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE
Informația generalizată pentru perioada A/2020 - A/2022 aferent contratelor de locațiune înregistrate și  suma impozitului încasată
Informația generalizată pentru perioada A/2020 – A/2022 aferent contratelor de locațiune înregistrate și
suma impozitului încasată

„Dacă transmiterea în posesie și/sau în folosință a proprietății imobiliare (prin platformele Booking, Airbnb și altele), are loc fără încheierea unui contract în formă scrisă între părți, în Declarația-Cerere contribuabilul urmează să bifeze poziția – „nu este întocmit contract în scris de transmitere în posesie și/sau în folosință.

În cazul în care contribuabilul deține semnătura electronică/mobilă, acesta are posibilitatea de înregistrare a Declarației-Cerere prin intermediul serviciilor electronice, și anume, SIA „e-Cerere” modulul „Cererea de înregistrare a contractelor de dare în locațiune a bunurilor imobiliare de către persoanele fizice”, fără deplasarea la subdiviziunea Serviciului Fiscal de Stat”.

În acest context, reporterul „Gazetei de Chișinău” a sunat la întâmplare câteva persoane care se ocupă de transmiterea în folosință a proprietăților imobiliare altor persoane. Cu alte cuvinte, persoane ce oferă în chirie, pe ore și/sau zile, apartamente.

Unii proprietari de apartamente evită să achite taxe de stat

Am deschis un site de anunțuri și am sunat la întâmplare la numerele indicate în anunțuri.

Și, pentru că eram sigură că în momentul când mă prezint ca jurnalistă există posibilitatea să nu obțin un răspuns coerent, inițial le-am spus prestatorilor de servicii că am nevoie să închiriez o cameră, ulterior i-am întrebat de cât timp activează și dacă achită cele 7% impozit la stat. Iată ce am aflat.

Așadar, în primul anunț pe care l-am găsit este scris că se oferă apartamente în chirie atât ziua, cât și noaptea, 99 de lei ora. În același anunț e scris: „lucrăm non-stop”.

Am întrebat persoana responsabilă dacă au ceva disponibil și au venit cu oferta lor. Atunci când am întrebat de cât timp activează și dacă achită impozite la stat, au răspuns: „Eu nu sunt stăpânul. O să vă sune el. Dar noi lucrăm cu cecuri”.

„Stăpânul” nu m-a contactat.

Într-un alt anunț scrie: „Apartament în bloc nou. Se oferă pentru o perioadă scurtă de timp, pe ore, o zi, o săptămână”. Când am adresat aceleași întrebări, persoana de la celălalt capăt al firului mi-a răspuns: „Noi suntem hotel, nu apartament”, când am întrebat unde se află hotelul, interlocutoarea mi-a închis.

Al treilea anunț, același scenariu. După ce mi-au prezentat oferta și m-au anunțat că pentru ora 18:00 ar fi posibil să mă cazez, când am întrebat dacă achită impozite, femeia de la celălalt capăt al firului a trecut brusc la limba rusă spunând că nu înțelege ce o întreb: „Nu înțeleg ce mă întrebați și nici nu îmi este comod să vorbesc acum”.

Am solicitat de la SFS numărul persoanelor, pe ultimii trei ani, care dau în chirie imobile, dar și câte dintre acestea plătesc impozite.

Informațiile aferente numărului de contracte de locațiune/ încasări la impozitul pe venit aferent operațiunilor de predare în posesie și/sau folosință a proprietății imobiliare înregistrate în Sistemul Informațional al SFS, în perioada 2020-2022, arată că numărul contractelor este în creștere, ne-a spus Ana Hîncu-Chilianu de la Direcţia cooperare și schimb de informații a Serviciului Fiscal de Stat.

Astfel, în primele trei luni ale anului 2020, au fost înregistrate 2.724 de contracte (ianuarie – 977, februarie – 812, martie – 915), iar suma impozitelor încasate este de 6.157.833,93 (ianuarie – 2 545 877,53;  februarie – 1 868 230,73; martie – 1 743 725,67).

În primele trei luni ale anului 2021, au fost înregistrate 4.208 de contracte (ianuarie – 1550, februarie – 1372, martie – 1686), suma impozitelor încasate fiind de 7.712.738,99 (ianuarie – 2 475 276,00; februarie – 2 420 012,62; martie – 2 817 199,37).

De la începutul anului 2022 până în luna aprilie, au fost înregistrate 6.189 de contracte, suma impozitelor încasate fiind de 12 165 093,72 (ianuarie – 3 195 916,32; februarie – 2 753 182,48; martie – 3 374 280,15; aprilie – 2 841 714,77).

Persoanele menţionate sunt obligate, în termen de șapte zile de la data încheierii contractului, să înregistreze contractul la SFS. Acest impozit se achită lunar, cel târziu la data de 25 a lunii în curs, în modul stabilit de SFS.

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE