Un vin din Moldova, desemnat cel mai bun vin roșu din lume

609
0

Fautor Negre 2017 din Moldova a primit cel mai mare punctaj în cadrul sesiunii „Roșu & Alb” a Concursului Mondial de la Bruxelles (Concours Mondial de Bruxelles), la categoria vin roșu, dintr-un total de 5084 de vinuri roșii din întreaga lume. „Negre” este un cupaj roșu din două soiuri autohtone — Feteasca Neagră și Rara Neagră — maturat 12 luni în butoi de stejar.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

În perioada 19-21 mai, cea mai prestigioasă competiție din lume a adunat experți din industria vinului pentru a degusta peste 7.300 de vinuri, provenind din circa 40 de țări.

Potrivit unui comunicat emis de către organizatori, printre câștigătorii competiției sunt vinuri de pe șase continente și 35 de țări. Cu două mari medalii de aur, 20 de aur și 31 — de argint, Moldova ocupă locul 9 la numărul de premii.

Cu 53 de premii, în total, Moldova este lider în Europa de Est, urmată de Cehia (43), Bulgaria (38) și România (36). În total, 12 țări est-europene au primit medalii la competiția din acest an, confirmând calitatea tot mai bună a vinurilor din această regiune a lumii.

Printre națiuni, Franța a adunat cel mai mare număr de medalii (445), în special pentru vinurile din Bordeaux și Languedoc-Roussillon. Spania ocupă locul al doilea în clasament, cu 433 de medalii, în special cu vinăriile din Castilla y Leon și Rioja. Țara gazdă Italia este a treia în rating, cu 351 de medalii. Cele mai premiate regiuni ale Italiei sunt Sicilia, Toscana și Puglia. Portugalia ocupă locul patru cu 296 de medalii, urmată de China cu 141.

Din punct de vedere al prețului, marile medalii de aur au fost acordate în medie vinurilor din categoria de prețuri 12,5 – 35 de euro, la producător. Medaliații cu aur aveau de obicei prețuri cuprinse între 5 și 12,5 euro. Un studiu intern al Concours Mondial de Bruxelles arată că o medalie a acestei competiții poate crește acest preț cu până la 15%.

Toate vinurile au fost degustate de experți internaționali în domeniul vinului, reprezentând 45 de naționalități. Procesul riguros de evaluare se bazează pe un model conceput de OIV și Uniunea Internațională a Oenologilor. Medaliile sunt oferite la mai puțin de 30% din vinurile înscrise.

Următoarea sesiune „Alb & Roșu” a Concours Mondial de Bruxelles va avea loc în perioada 12-14 mai 2023, în Istria, Croația, unde competiția își va sărbători cea de-a 30-a ediție.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT