ANRE a ajustat prețurile reglementate la gazele naturale. De azi, vom plăti 18 lei și 60 de bani pentru un m3 de gaz

452
0

Ieri, 31 mai, Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat, în ședință publică, noile prețuri reglementate pentru furnizarea gazelor naturale de către S.A. „Moldovagaz”, în contextul obligației de serviciu public.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

Decizia ANRE vine să realizeze punctul 1 al Dispoziției nr. 24 din 31 mai 2022 a Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova și să ajusteze prețurile în conformitate cu Metodologia de calculare, aprobare și aplicare a prețurilor reglementate pentru furnizarea gazelor naturale, aprobată prin Hotărârea ANRE nr.355/2021, cu aplicarea acestora începând cu 1 iunie 2022.

La fixarea prețului la gazele naturale furnizate de titularul de licență s-a ținut cont de solicitarea S.A. „Moldovagaz” și de următorii parametri:

  • majorarea prețului mediu anual de procurare a gazelor naturale de la 620 $/1000 m3 la 696 $/1000 m3;
  • cuantumul indicelui prețurilor de consum mediu anual pentru anul 2022 în conformitate cu prognoza indicatorilor macroeconomici, de 21,9%;
  • deficitul tarifar înregistrat de S.A. „Moldovagaz” în anul 2021 etc.

Astfel, ANRE a aprobat următoarele prețuri reglementate la gazele naturale (fără TVA):

– de intrare în rețelele de transport al gazelor naturale – 14 834 lei/1000 m3;

– de ieșire din rețelele de transport al gazelor naturale – 15 063 lei/1000 m3;

– de ieșire din rețelele de distribuție a gazelor naturale de înaltă presiune – 15 315 lei/1000;

– de ieșire din rețelele de distribuție a gazelor naturale de medie presiune – 15 633 lei/1000);

– de ieșire din rețelele de distribuție a gazelor naturale de joasă presiune – 17 244 lei/1000 m3.

Prin urmare, noul tarif la gazele naturale constituie 18 lei și 60 de bani, cu TVA inclus. Atât vor plăti consumatorii de la 1 iunie curent.

Comparativ cu solicitarea inițială a S.A. ,,Moldovagaz”, ANRE a diminuat costurile de furnizare a gazelor naturale consumatorilor finali în total cu 5 551,5 mil. lei, sau circa 5 lei/m3.

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT