Primarul Ceban, comparat cu un „gopnik”, devine subiect al unor „fantezii sexuale”. Scandalul se amplifică

938
1

Scandalul legat de marșul comunității LGBT capătă amploare. După ce primarul Ceban a anunțat, pe pagina sa de socializare, că nu va permite desfășurarea evenimentului la Chișinău, reacțiile în mediul online au curs gârlă. Unii l-au comparat pe Ion Ceban cu un „gopnik” (reprezentant al unei subculturi ruse, de obicei, tânăr proletar, incult și agresiv), alții au indicat asupra problemelor reale din capitală, iar cei mai îndrăzneți au sugerat că Ceban ar putea deveni sursă de „fantezii sexuale” pentru unii.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

De cealaltă parte, primarul general de Chișinău, Ion Ceban, nu renunță: „Interzis, am spus!”. Nu cedează nici reprezentanții comunității LGBT, care afirmă că marșul se va desfășura așa cum a fost planificat și „în conformitate cu legislația în vigoare”.

În același timp, Mitropolia Moldovei îndeamnă organizatorii „să renunțe la acest proiect, care reprezintă nu doar o jignire publică la adresa cultelor religioase, ci și a societății”.

„Gopnikul” de Chișinău, care „hărțuiește comunitatea LGBT”

După ce a anunțat că „marșul homosexualilor nu va fi acceptat de primărie”, primarul Ceban a fost comparat cu un „gopnik”. Comparația a fost făcută de deputatul PAS, Radu Marian, pe pagina sa de socializare.

„La Poșta Veche, acolo unde am crescut eu, dar și la Ciocana, unde am învățat, era în vogă un grup mic de oameni pe nume „gopnici”. Ei insultau, hărțuiau alți copii pentru simplul fapt că arătau altfel sau pentru că erau diferiți. Păi iată actualul primar se poartă exact ca un gopnik, intimidând și hărțuind comunitatea LGBT, cetățeni ai Chișinăului, care pur și simplu vor să-și exercite dreptul constituțional la adunare pașnică”, scrie Marian.

Deputatul mai atrage atenția asupra faptului că, în trei ani de zile, „nu a fost rezolvată nicio problemă majoră a orașului” și că „un gopnik nu poate conduce o capitală europeană în secolul 21”.

Marian a fost susținut și de colegul său de partid, deputatul Dumitru Alaiba, care, de asemenea, i-a sugerat lui Ceban să se preocupe de problemele capitalei.

„Transmiteți-i bigotului, necioplitului, mincinosului de primar Ceban că nu se prea descurcă cu problemele Chișinăului. În schimb, când ar trebui să muncească din greu, le-a lăsat pe toate la o parte și s-a apucat de aruncat ură în societate. Megafon promotor de ură”, a scris Alaiba.

De cealaltă parte, coordonatoarea de program Lobby și Advocacy la Centrul GDM, Angelica Frolov, a făcut o comparație mai îndrăzneață în raport cu Ceban și poziția lui în raport cu marșul comunității LGBT.

„Amatoarele și amatorii de BDSM cred că au acum fantezii erotice cu Ceban îmbrăcat în piele cu o puhă de cioban în mână, care strigă: Interzis, am spus!”, a scris Frolov pe pagina sa de socializare.

 GDM nu renunță. Ceban: „Să facă ce vor la ei acasă!”

Centrul de Informații GENDERDOC-M a reacționat la declarațiile primarului general al municipiului și a reiterat că marșul solidarității din 19 iunie se va desfășura așa cum a fost planificat și în conformitate cu legea.

„Potrivit Legii privind libertatea de întrunire a Republicii Moldova, autorizarea sau interzicerea întrunirilor publice pașnice nu intră în competențele unui primar. Marșul LGBT din cadrul Festivalului Moldova Pride 2022 se va desfășura în conformitate cu legislația națională. Cu această ocazie, ținem să reamintim că Moldova a pierdut deja două procese la CEDO privind libertatea de întrunire pentru persoanele LGBT”, se menționează în declarația GDM.

De cealaltă parte, nici Ceban nu cedează și susține că acțiunile sale nu au nimic în comun cu discriminarea. „Am zis și mă repet, nimeni nu lezează drepturile homosexualilor, să facă ce vor acasă, nu să defileze în public”, a menționat Ceban.

În acest context, și Mitropolia Moldovei a cerut organizatorilor să renunțe la eveniment, iar autorităților să interzică parada pe motiv că „sfidează în mod abuziv și public valorile majorității societății noastre”.

„Organizatorii acestei parade și mentorii lor din afara țării ar trebui deja să cunoască realitățile de aici, din experiențele din anii trecuți, întrucât asemenea manifestări provoacă de fiecare dată pericole, violențe, dar și altercații de ambele părți. Nu există nici un motiv legal, moral, dar și rațional care ar determina mobilizarea și susținerea autorităților noastre publice locale a unui asemenea manifest absurd”, se arată în declarația Mitropoliei.

 

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE

1 COMENTARIU

  1. Cele descrise mă întristează. Primarul este acuzat mojicește de unii pretinși politicieni. Unul din ei scotea lumea din biserică pe motiv că în timpul crizei sanitare nu aveau în biserică măsti. Gptikul are și alt sens. Sunt cei care promovează subcultura, amoralitatea. Primarul e acuzat, pe nedrept, că nu a făcut nimic pt municipiul. Dar cine a deschis coridoarele verzi pentru transportul public și a redus abuteiajele pentru autospeciale ??? Deseori multi apelează mai mut la emoții, decat la fapte concrete. Lovesc mișelește sub centură. Ce caută la aceste acțiuni zgomotoase minorii ????