Popov, trimis pe banca acuzaților. Va răspunde în instanță pentru îmbogățire ilicită și fals în declarații

672
0

Fostul procuror general adjunct, Ruslan Popov, a fost trimis pe banca acuzaților. Procuratura Anticorupție a încheiat urmărirea penală pe un episod de îmbogățire ilicită în privința lui Popov și complicii acestuia. De asemenea, procurorii anticorupție au terminat urmărirea penală în privința fostul procuror, care mai este învinuit și pentru săvârșirea a opt episoade de fals în declarația de avere și interese personale.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Atât fostului adjunct al procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo, a cărui situație atârnă și ea de un fir de ață, cât și complicilor acestuia, li s-au înmânat materialele cauzei pentru examinare. Conform Codului penal al Republicii Moldova, pentru îmbogățire ilicită, învinuiții riscă amenzi de câteva sute de mii de lei sau 15 ani de închisoare, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții în următorii 10-15 ani. Pentru fals în declarațiile de avere, învinuiții riscă amenzi de câteva zeci de mii de lei sau detenție pentru un an de zile cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții în următorii 2-5 ani.

Ar fi „călcat strâmb” fiind ajutat de rude

Potrivit procurorilor, fostul adjunct al procurorului general suspendat de drept, Alexandr Stoianoglo, este acuzat că, fiind persoană cu funcție de demnitate publică, a acționat în complicitate cu rudele sale, precum și cu administratorul unei companii private. Respectiv, conform materialelor cauzei, în perioada anilor 2014-2019, împreună cu familiile afiliate acestuia au dobândit mijloace bănești în valoare de 7 795 894 de lei, pe când suma totală a cheltuielilor acestora, în aceeași perioadă de timp, a constituit 11 064 173,39 lei. Astfel fiind constatată o diferență totală de 3 268 278,55 lei între veniturile și cheltuielile acestora.

Prin urmare, fostul procuror, Ruslan Popov, este învinuit că a deținut și deține personal și prin intermediul rudelor sale apropiate, bunuri a căror valoare depășește substanțial mijloacele dobândite. Totodată, procurorii au constatat, în baza probelor, că acestea nu aveau cum să fie obținute pe căi legale.

În același timp, pe numele fostului adjunct al procurorului general suspendat continuă urmărirea penală într-un alt episod de îmbogățire ilicită și respectiv o altă cauză penală, privind spălarea banilor, pornită la începutul lunii mai.

Popov este cercetat sub control judiciar, iar măsura preventivă respectivă a fost prelungită, recent, cu încă 60 de zile. Totodată, instanța a dispus aplicarea sechestrului asupra bunurilor al căror beneficiar efectiv este Popov, în scopul asigurării unei eventuale confiscări speciale. Respectiv, a fost pus sub sechestru un teren agricol în valoare de 210 946 de lei și o construcție cu destinație agricolă, depozit frigorific, în valoare de 6 038 142 de lei.

Amintim că Ruslan Popov, fostul adjunct al procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo, a fost reținut în octombrie anul trecut, după ce mascații au descins cu percheziții în biroul său de serviciu și la domiciliul acestuia.

Abia în martie curent, Ruslan Popov a fost demis din funcție în baza unui ordin semnat de procurorul general interimar Dumitru Robu, care a primit acceptul Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) în acest sens. Popov declara atunci că decizia CSP este una „ilegală”, pe care o va ataca în instanță. El își motiva poziția prin faptul că ar fi trebuit să fie restabilit automat în funcție odată cu eventuala restabilire a procurorului general suspendat, Stoianoglo.

Stoianoglo tot așteaptă… Maia Sandu nu a decis dacă-l dă afară sau nu

De cealaltă parte, soarta procurorului genera suspendat, Alexandr Stoianoglo, rămâne în așteptare. Șefa statului, Maia Sandu nu a decis încă dacă va semna sau nu decretul de demitere din funcție a lui Stoianoglo.

Eu nu am reușit să citesc, nu a ajuns la mine încă această scrisoare a CSP-ului, vreau să văd și raportul. Nu este prerogativa mea să evaluez. O să văd acest raport și o să iau decizia”, a declarat Maia Sandu în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la PRO TV.

Totodată, șefa statului a considerat că procurorul general suspendat, care declara anterior că era gata să se „întâlnească și cu diavolul”, ar fi putut face mai mult pentru a opri hoții mari să fugă din țară. „Pentru că acum este mult mai greu ca ei să fie aduși în fața justiției și sancționați. Mă refer la Platon, dar și la alte personaje care au fugit din țară în perioada în care Stoianoglo era în această funcție”, a comentat Maia Sandu.

Reamintim că, săptămâna trecută, membrii CSP au aprobat raportul Comisiei de evaluare a performanțelor lui Stoianoglo, au emis calificativul „nesatisfăcător” activității sale și au propus președintelui Republicii Moldova eliberarea lui din funcția de procuror general. Avocații lui Stoianoglo au contestat în instanță concluziile Comisiei de evaluare.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE