Leul moldovenesc în săptămâna care a trecut a continuat să se deprecieze ușor față de principalele valute de referință

423
0

Săptămâna care a trecut (16-22 mai) a fost caracterizată de două procese simultane pe piața valutară: aprecierea continuă a valutei americane (USD) pe piețele internaționale și continuarea procesului de depreciere ușoară a leului moldovenesc (MLD) față de principalele valute din țările cu care Moldova are relații economice, scrie Veaceslav Ioniță, pe pagina sa de blog.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

Leul moldovenesc s-a depreciat cu 1,6% față de 10 valute de bază din coșul valutar IVM-10 ajungând cu 2,7% mai slab decât la începutul acestui an.

„De la începutul războiului din Ucraina, BNM a intervenit activ pe piața valutară, fapt ce a permis menținerea și chiar aprecierea valutei naționale față de principalele valute de referință din comerțul moldovenesc. Această apreciere a permis evitarea procesului de accelerare a inflației determinate de importuri. Pe de altă parte însă, o valută puternică afectează exporturile moldovenești. Din acest motiv pentru noi este clară politica BNM de a relaxa puțin piața valutară, ceea ce a dus la o depreciere ușoară a leului moldovenesc pe parcursul ultimelor trei săptămâni”, scrie Ioniță.

În săptămâna care a trecut (16-22 mai), leul moldovenesc s-a depreciat față de nouă valute din coșul valutar, cu excepția lirei turcești, care trece printr-un proces lung de depreciere, iar inflația anuală în Turcia a ajuns la 70%, în creștere cu 16% față de luna precedentă.

De la începutul anului leul moldovenesc s-a întărit față de șase valute ale  principalelor parteneri comerciali ai Moldovei. Cel mai mult s-a apreciat față de lira turcească (+9,7%). Față de EURO leul moldovenesc în prezent este cu 0,8% mai puternic decât la începutul anului, scrie Ioniță pe blogul lui.

Totodată, leul moldovenesc s-a depreciat față de patru valute de bază. Cea mai mare depreciere este față de rubla rusească (-26,9%) însă această depreciere are specificul său. Față de dolarul american leul moldovenesc s-a depreciat cu 7,0%. Această depreciere în cea mai mare parte este determinată de aprecierea valutei americane pe plan internațional, fenomen specific perioadelor de criză.

Față de perechea valutară EURO & USD, leul moldovenesc are o poziție stabilă în ultimii șapte ani. Astfel, chiar dacă pe parcursul anului asistăm la o fluctuație de +/- 10% față de aceste două valute, totuși în fiecare an cursul valutar față de EURO&USD este relativ la fel. În prezent, avem o tendință clară de apreciere a dolarului american care este cu aproape 2 lei sau 11% mai puternic decât în ultimii ani. Euro, din contra, a înregistrat o depreciere ușoară în ultimii doi ani. Însă această evoluție este cel mai mult determinată de contextul internațional și mai puțin de cel local, scrie Ioniță.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT