Șefa diplomației britanice: „Republica Moldova ar trebui „echipată conform standardelor NATO”. Ce spune purtătorul de cuvânt al MAEIE

845
0

„Moldova ar trebui să fie echipată conform standardelor NATO pentru a o ajuta să se protejeze împotriva amenințării unei invazii ruse”, a declarat sâmbătă ministrul de Externe al Marii Britanii, Liz Truss. Ea a mai spus pentru publicația „Telegraph” că aliații discută modalități de a ajuta țările mici, în special Republica Moldova, să se apere de pericolul unui război din partea Rusiei, scrie bbc.com.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Întrebată dacă Rusia reprezintă o amenințare pentru securitatea Moldovei, Liz Truss a răspuns: „Putin și-a exprimat clar ambițiile de a extinde teritoriul Rusiei. Faptul că încercarea de a cuceri Kievul a eșuat nu înseamnă că Putin a renunțat la planurile sale de expansiune”.

Afirmațiile șefei diplomației britanice au încins spiritele la Moscova.

„Suntem surprinși nu atât de declarația Marii Britanii, cât de posibila reacție a Chișinăului, dar vom urmări evoluțiile ulterioare. Pentru că Constituția Moldovei prevede clar un  statut de neutralitate, livrările de arme în această țară, în special din partea unui stat membru NATO, trezesc, desigur, îngrijorarea noastră”, a declarat Andrei Rudenko, viceministru al Afacerilor Externe al Rusiei, potrivit ria.ru.

Pe de altă parte, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova și-a exprimat „îngrijorarea în legătură cu declarația ministrului de Externe al Marii Britanii privind necesitatea livrărilor de armament Republicii Moldova de către statele NATO pentru a stopa invazia lui Putin”.

„Republica Moldova este o țară pașnică. Oferim o amplă asistență umanitară refugiaților din Ucraina la limita posibilităților noastre, de aceea îi îndemnăm pe toți cei din interiorul țării și din afara ei să nu atragă Republica Moldova în jocuri periculoase care subminează pacea și securitatea statului nostru”, au menționat socialiștii într-un comunicat de presă.

În acest context, reporterul „Gazetei de Chișinău” a cerut un comentariu purtătorului de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), Daniel Vodă.

„După cum se cunoaște și în spațiul public, țara noastră are relații de cooperare în domeniul securității și apărării cu mai mulți parteneri. Scopul acestui dialog ține atât de participarea la eforturile de asigurare a păcii și securității internaționale, cât și de asigurarea capacităților necesare de apărare a forțelor armate pentru contracararea potențialelor riscuri de securitate. Aceste acțiuni fac parte din obiectivele de promovare a interesului nostru național. Autoritățile Republicii Moldova promovează o agendă transparentă, bine cunoscută cetățenilor și partenerilor noștri. Totodată, ținem să reamintim faptul că cooperarea noastră cu NATO se desfășoară în cadrul Parteneriatului pentru Pace, principalul instrument al acestei cooperări fiind Planul Individual de Acțiuni al Parteneriatului (IPAP). Unul din elementele centrale ale acestui parteneriat ține de importanța respectării principiului neutralității constituționale a țării noastre de către toți actorii vizați”, a declarat Daniel Vodă pentru „Gazeta de Chișinău”.

 

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE