Untdelemn sau unt din lapte?

1277
0

Cine se face vinovat de faptul că o bună parte din populație consumă zilnic produse lactate contrafăcute?

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Odată cu începerea războiului din Ucraina, importul de produse lactate s-a diminuat drastic, în special importul de unt, care a ajuns un produs costisitor, prețul fiind de circa 45 de lei pentru 200 de grame. În contextul scandalului din 2017, când în urma unei expertize efectuate în laboratorul de testare a alimentelor din cadrul Centrului de Metrologie Aplicată și Certificare, o pătrime din produsele lactate din R. Moldova nu conțineau lapte, ci grăsimi vegetale, astăzi, din cauza diminuării importurilor, cine ne garantează că laptele, smântâna, untul de pe rafturile din magazine sunt produse din lapte și grăsimi naturale, și nu din grăsimi hidrogenate, dăunătoare sănătății?

Lactatele s-au scumpit cu peste 23% după data de 24 februarie, când Rusia a început războiul contra Ucrainei, arată datele Biroului Național de Statistică. Unele produse, cum ar fi laptele, s-a scumpit cu 1 leu până la 5 lei în funcție de grăsimi, smântâna s-a scumpit cu până la 10%, iar untul, cu circa 15 lei, ajungând la 45 de lei pentru 200 de grame. Scumpirile din acest an se datorează diminuării de importuri din Belarus și Ucraina din cauza războiului, însă, în general, industria producției laptelui înregistrează un declin continuu, în ultimele trei decenii. Conform unui Studiu privind potențialul de dezvoltare a produselor lactate din R. Moldova, decembrie 2020, efectuat de către Asociația Națională a Producătorilor de Lapte şi Produse Lactate, doar în 10 ani producția laptelui a scăzut de la 575 mii tone în 2009 la 367 mii tone în 2019 (-38%).

Importul a înregistrat o ascendență de 405%, comparând anul 2009 cu 2019, sau o creștere a importului de la 40 de mii de tone în 2009 la 162 de mii de tone în 2019. Astfel, în 2019, importul de lapte a constituit 30% din totalul de lapte consumat. 94% din laptele autohton este produs de gospodăriile populației (familii).

Republica Moldova importă anual 3000 de tone de unt

Conform studiului, importurile de unt și smântână au o pondere de cca 20% din structura importurilor, sau cca 12 milioane USD. R. Moldova a exportat în 2019 produse lactate în valoare de 5.8 milioane USD. Din cauza războiului, importurile s-au diminuat, astfel că autoritățile trebuie să găsească soluții urgente pentru aprovizionarea populației cu produse lactate la prețuri accesibile.

În contextul războiului, a fost foarte dificil atunci când la 24 februarie s-au închis toate căile de aprovizionare. Cel mai dificil a fost cu untul, cel mai costisitor și mai consumat produs, pe care noi nu-l producem în cantitățile necesare pentru asigurarea populației. Noi importăm anual în jur de 3000 de tone de unt.

După 24 februarie, situația s-a ameliorat un pic, avem acces să importăm acele cantități conform contractelor de anul trecut. Nu știm care va fi situația dacă partea ucraineană va putea să asigure aceste cantități, deoarece ultimele informații arată că producția de lapte e în pericol”, susține, pentru „Gazeta de Chișinău”, directorul executiv al Asociației Naționale a Producătorilor de Lapte și Produse Lactate, Carolina Linte.

Linte menționează că Asociația sa a venit cu propuneri către Guvern ca să excludă taxele de import din Uniunea Europeană, astfel ca produsele lactate să fie importate la prețuri accesibile, deoarece industria producției laptelui în Moldova se află într-o criză profundă, ponderea întreprinderilor agricole de lapte produs fiind de doar 6%, procesatorii la rândul lor sunt obligați să colecteze laptele de la gospodăriile individuale, de o calitate și productivitate joasă.

Noi am venit cu propuneri către Guvern ca să excludem taxele de import din UE. La unt avem o taxă destul de mare, vreo 20%, și asta de fapt ne-ar oferi o siguranță în cazul în care cantitățile se diminuează din import din Ucraina, vom putea importa din UE la un preț cât de cât accesibil pentru consumator. Prețurile în UE sunt mai mari ca în țările CSI. Dacă vom importa din UE, trebuie să excludem taxa de import”, spune Carolina Linte.

Problema cea mai gravă este că la noi oamenii nu știu ce procură”

În 2017, în urma unor expertize de laborator efectuate de către Centrul de Metrologie Aplicată și Certificare, s-a demonstrat că o pătrime din produsele lactate din R. Moldova nu ar conține lapte, ci grăsimi vegetale. Expertizei au fost supuse laptele, untul, smântâna, brânza de vaci, brânza granulată, chefirul, iaurtul și laptele condensat, cu procent mai mare de grăsimi. Potrivit rezultatelor de laborator, o pătrime din produsele testate au picat testul, obiecții nefiind înregistrate la smântâna și untul analizat. Lider la capitolul grăsimi vegetale era compania „JLC”. În majoritatea produselor sale grăsimea vegetală depășea norma admisibilă care ar trebui să fie sub 5% din fracția masică de grăsime.

Printre grăsimile vegetale s-a depistat ulei de palmier, care este foarte dăunător sănătății și care este accesibil la 40-50 de lei pentru un kilogram. După acel scandal, prin Hotărârea Nr. 158 din 07-03-2019 cu privire la aprobarea Cerințelor de calitate pentru lapte și produsele lactate, uleiul de palmier a fost interzis pentru a fi utilizat în produsele lactate.

Punctul 11 din lege interzice utilizarea grăsimilor alimentare inclusiv a uleiului de palmier. În 2017, am avut un scandal mare, după aceasta am schimbat hotărârea de Guvern la inițiativa membrilor organizației, am solicitat să fie scris clar că se interzice utilizarea grăsimilor alimentare în produsele lactate”, menționează Carolina Linte.

Expertul economic Veaceslav Ioniță a declarat pentru „Gazeta de Chișinău” că producătorii folosesc în continuare ulei de palmier, dar consumatorii nu se informează corect.

Nimeni nu te împiedică să vinzi produse lactate cu ulei de palmier. Problema este în marcaj, nu ai voie să numești unt ceea ce nu este unt, la fel și laptele, care nu este lapte, sau restul produselor. Producătorul scrie că produsul conține ulei de palmier, problema este că oamenii nu citesc. Republica Moldova importă foarte mult ulei de palmier, cantități care în alte state sunt interzise, lucru permis prin lege.

Deci problema cea mai gravă este că oamenii în RM nu știu ce procură, nu sunt informați corect”, susține Ioniță.

Nici un operator nu o să vă spună că utilizează grăsimi vegetale

Carolina Linte ne spune că producătorii de produse lactate nu vor recunoaște că folosesc uleiuri vegetale, doar cei de la ANSA sunt responsabili pentru depistarea încălcărilor și sancționarea vinovaților.

Nici un operator nu o să vă spună că utilizează grăsimi vegetale. Grăsimile lactice sunt foarte scumpe astăzi la preț. Grăsimile alimentare pot fi combinate nu neapărat cu ulei de palmier care costă 40-50 de lei kg.

Foarte multe produse lactate nu corespund standardelor sau cerințelor naționale și știm acest lucru, avem foarte multe lacune la acest subiect. Conform regulamentului nostru național, nu avem unt de 73%, adică el este, dar nu este unt. Unt e doar produsul de 82,5% sau untul „Țărănesc” de 72,5.

Trebuie să fiți foarte atenți, deoarece ei pot scrie 80% și, undeva mai jos, e scris că sunt grăsimi alimentare”, spune Linte.

Directoarea asociației atenționează că ANSA se face responsabilă pentru depistarea falsificărilor de produs. De asemenea, trebuie intensificate controalele la vamă la produsele de import. Iar consumatorilor li se recomandă să citească mai atent etichetele.

Consumatorii nu citesc ceea ce scrie pe etichete, trebuie să îmbraci ochelarii deoarece e scris foarte mărunt și să înțelegi că de cele mai multe ori consumi grăsimi vegetale, și nu produse lactate, și să faci presiuni pe ANSA, deoarece ea este responsabilă de acest domeniu”, punctează Linte.

ANSA susține că supraveghează, monitorizează și efectuează controale oficiale

Solicitată de „Gazeta de Chișinău”, Agenția pentru Siguranța Alimentelor ne-a informat că, în perioada 01.03.2022- 03.05.2022, au fost importate 6189,9 tone produse lactate, 481,2 tone de unt, 49,2 tone de zer, fără a specifica țările.

La fel, ANSA ne asigură că supraveghează și monitorizează unitățile de producere lapte și produse lactate, efectuează în permanență controale oficiale conform prevederilor Legii nr.131/2012.

Totodată, Agenția elaborează Programul de monitorizare și supraveghere în domeniul siguranței alimentelor de origine animală, aprobat anual prin Ordinul ANSA. Conform planului menționat, sunt programate și prelevate probe la indicii de calitate pentru produsele lactate.

ANSA reiterează faptul că transportarea produselor lactate se realizează cu mijloace de transport autorizate sanitar-veterinar de către Direcțiile teritoriale pentru siguranța alimentelor, fiind obligatorie respectarea condițiilor de igienă și temperatură pentru a asigura calitatea și siguranța acestora și, implicit, pentru a proteja sănătatea publică. Operatorii economici din domeniul laptelui și produselor lactate sunt obligați ca loturile plasate în comerț să fie însoțite de certificatul de calitate emis de producător și certificatul sanitar-veterinar.

Autoare:Carolina Chirilescu

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE