Neurovision. Chișinău – București – Torino

1192
0

Acest concurs nu e unul muzical, de multă vreme, este politic și ideologic”

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Eurovision 2022 a declanșat controverse în spațiul public, după ce votul juriului din România a fost anulat de către Uniunea Europeană de Radio și Televiziune (EBU) și a fost publicat un punctaj diferit în cadrul concursului, inclusiv a fost schimbat punctajul oferit de către jurații români Republicii Moldova. Pe de altă parte, și în Republica Moldova au apărut neînțelegeri legate de modul în care juriul moldovean a împărțit punctele pentru concurenții favoriți. În special, internauții au fost deranjați de faptul că România ar fi primit zero puncte de la membrii juriului din R. Moldova.

Într-un mesaj transmis reprezentanților țărilor participante, sâmbătă noaptea, chiar în timpul anunțării rezultatelor votului juriilor naționale pentru finala Eurovision (aproximativ la ora 01.00), EBU a informat că au fost identificate anumite modele de vot neregulate în rezultatele a șase țări.

Punctaj maxim pentru Republica Moldova din partea României

Pentru a respecta Instrucțiunile de vot ale Concursului, EBU a lucrat cu partenerul său de vot pentru a calcula un rezultat agregat substitut pentru fiecare țară în cauză, atât pentru a doua semifinală, cât și pentru marea finală (calculat pe baza rezultatelor altor țări cu vot similar)”, a comunicat EBU.

Printre cele șase țări cărora le-au fost anulate voturile se regăsește și România.

Potrivit Televiziunii Române (TVR), care și-a asumat în totalitate angajamentul de participare la Eurovision 2022, România ar fi atribuit Republicii Moldova punctajul maxim de 12 puncte.

Ca urmare a controverselor legate de anularea rezultatului votului juriului României de către EBU și publicarea unui punctaj diferit în cadrul concursului, fără ca Edei Marcus, spokes person desemnată de TVR, să-i fie permisă comunicarea, în direct, a rezultatelor jurizării României, de către EBU, comunicăm lista membrilor juriului național și punctajul acordat de aceștia. Componența juriului României a fost următoarea: Sanda Ladoși, Luminița Anghel, Ovi Jacobsen, Liviu Elekeș și Mihai Pocorschi. Punctajul acordat de juriul României concurenților din finala Eurovision 2022: Moldova – 12 puncte, Grecia – 10 puncte, Polonia – 8 puncte, Olanda – 7 puncte, Azerbaidjan – 6 puncte, Australia – 5 puncte, Italia – 4 puncte, Spania – 3 puncte, Finlanda – 2 puncte, Lituania – 1 punct”, a precizat TVR într-un comunicat.

Astfel, după anularea voturilor, Republica Moldova a fost lipsită de 12 puncte esențiale.

Când simți că îți ia o notă sau un punct acordat de cineva și nu se ia în considerație, bineînțeles că undeva doare”, a declarat într-o conferință de presă muzicianul Vasile Advahov.

Votul juriului din Republica Moldova – mărul discordiei

Votul juriului din Republica Moldova la ediția de anul acesta a concursului de muzică Eurovision Song Contest a provocat indignare în rândul internauților. Aceasta s-a întâmplat din motiv că nu s-a acordat niciun punct reprezentantului din țara vecină, România.

Atitudinea juriului moldovean față de prestația artiștilor români pe scena concursului Eurovision nu este totuna cu atitudinea Republicii Moldova față de România. După cum se vede din statistica oferită de Uniunea Europeană de Radio și Televiziune, publicul telespectator din Republica Moldova a optat preponderent pentru, în ordine explicabilă prin suferințele prin care trece vecinul din est, Ucraina și România”, a scris pe pagina sa de Facebook, Vlad Țurcanu, directorul general al Companiei Publice „Teleradio-Moldova” (TRM).

De asemenea, Vlad Țurcanu a inițiat o anchetă privind discrepanța dintre votul juriului și cel al publicului din Republica Moldova.

Solicitat de reporterul „Gazetei de Chișinău”, directorul TRM a menționat că ancheta a fost pornită, însă urmează să fie efectuate anumite clarificări.

În cadrul anchetei, vom vedea cum a fost selectat juriul și dacă s-au folosit criterii și principii valabile în acest proces”, a precizat Vlad Țurcanu.

Potrivit datelor publicate pe pagina oficială a Eurovision Song Contest, din juriul de specialitate de la noi au făcut parte interpretul Eugen Doibani (Natan), cântăreața Cristina Scarlat, scriitoarea Radmila Popovici, dirijorii Adriano Marian și Ilona Stepan.

Am votat cu inima, cu auzul, cu văzul, dar și pentru mesajul pieselor”

Scriitoarea Radmila Popovici, membră a juriului de la Chișinău la Eurovision 2022, a venit cu o reacție în spațiul online, după ce au apărut nemulțumiri referitor la modul în care au fost acordatele punctele la concurenții favoriți.

Am votat cu inima, cu auzul, cu văzul, dar și pentru mesajul pieselor (NEsilită de nimeni, NEangajată și NEmituită de nimeni, cum se insinuează pe aici), pe cât de obiectiv am știut s-o fac (în acest context, al CÂNTECULUI), cu competențele pe care le am, pe cât le pot avea”, a spus scriitoarea pe Facebook.

Piesa Ucrainei mi-a plăcut mult! Piesa României – mai puțin. Totuși, nu într-atât de puțin, ca să nu intre în primii 12 participanți (aleși de mine). Pace și sănătate! P.S. Această experiență ingrată mi-a confirmat, o dată în plus, că ura e mai contagioasă ca buna înțelegere, că războiul e mai lesne de aprins, decât de stins (inclusiv în noi) și că adevărul omenesc e absolut re-la-tiv”, a adăugat Radmila Popovici.

De asemenea, reporterul „Gazetei de Chișinău” a contactat alți membri ai juriului pentru a afla poziția acestora cu privire la diferența de punctaj și pentru a stabili criteriile în baza cărora a fost jurizată prestația României.

Este o chestiune firească să fie discrepanțe între votul juriului și al publicului”

Este o chestiune firească să fie discrepanțe între votul juriului și al publicului, nu doar pentru Moldova. În mod normal criteriile în baza cărora se jurizează sunt: structura și calitatea piesei, vocea și intonația, aspectul scenic etc.”, a menționat dirijorul Adriano Marian.

Solicitat de reporterul „Gazetei de Chișinău”, interpretul Eugen Doibani (Natan) a menționat că ar prefera să nu comenteze subiectul, „așa cum e dreptul său”.

La fel, le-am contactat pe cântăreața Cristina Scarlat și pe dirijoarea Ilona Stepan. La închiderea ediției, nu am primit răspuns.

Acest concurs nu e unul muzical, de multă vreme, este politic și ideologic în cea mai mare parte”, susține jurnalistul Nicolae Federiuc.

În mare, lumea s-a conformat acestei realități și chiar era curioasă ce curente vor câștiga de data aceasta și cum arată relațiile de prietenie între țări, mai exact, cine și cu cine ține. Problema a apărut odată cu apariția specialiștilor, care au redus în jumătate posibilitățile publicului de a-și alege favoriții. Iar de atunci, acest concurs s-a transformat într-o brambureală penibilă, care n-are, în genere, nicio logică”, a scris Nicolae Federiuc, pe pagina sa de Facebook.

Amintim că Republica Moldova s-a clasat pe locul 7 la concursul internațional Eurovision Song Contest, ediția 2022. Reprezentanții Republicii Moldova, formația „Zdob și Zdub” și frații Advahov, au evoluat cu numărul 19 și au interpretat piesa „Trenulețul”.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE