Mai mult de opt milioane de persoane au fost strămutate în interiorul Ucrainei, la peste două luni de la invadarea ţării de către Rusia

572
0

Până la data de 3 mai, peste opt milioane de persoane au fost strămutate în interiorul Ucrainei, la peste două luni de la invadarea ţării de către Rusia, a anunţat marţi, 10 mai,  Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM), scrie Agerpres, cu referire la AFP.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

OIM estimează că 13,686 milioane de persoane au fost forţate să fugă din locuinţele lor din cauza atacului ordonat de preşedintele rus, Vladimir Putin, la 24 februarie, dintre care 8,029 milioane au fost nevoite să se instaleze în alte părţi din Ucraina, în timp ce restul au fugit din ţară.

„Nevoile celor strămutaţi intern şi ale tuturor celor afectaţi de războiul din Ucraina cresc de la o zi la alta”, a spus directorul general al organizaţiei, Antonio Vitorino, transmite sursa citată.

Persoanele strămutate spun că, în primul rând, au nevoie de un ajutor financiar.

„Două treimi dintre persoanele interogate pun nevoia de bani lichizi pe lista necesităților, comparativ cu 49% la începutul războiului”, scrie Agerpres, cu referire la OIM.

Peste 70% dintre persoanele interogate afirmă că ar folosi acest ajutor pentru a achiziţiona hrană şi medicamente.

O altă nevoie presantă este locuirea. Numai dintre persoanele strămutate intern, 27% au semnalat că locuinţa lor a fost avariată. O persoană din zece interogată de OIM – strămutată sau nu – a precizat că are nevoie de materiale pentru a o repara, transmite sursa citată.

Totodată, OIM notează că peste 2,7 milioane de persoane au ales să se întoarcă la casa lor. Marea lor majoritate (93%) fugiseră în interiorul ţării.

Sondajul a fost realizat pe un eşantion de 2.000 de persoane anonime, prin telefon, în perioada 29 aprilie – 3 mai.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT