Disonanță sau oportunism? (II)

682
0

Erorile de percepție și de judecată ale intelighenției sunt, în general, explicabile prin angajamentele și partis-pris-urile ei ideologice. E greu să renunți la imaginea structurată a lumii pe care ți-o oferă o ideologie, indiferent de motivele care te-au făcut să aderi la aceasta. Nici cei care cred în forța soteriologică a teoriei, închipuindu-și că aspirațiile și viziunile lor sunt sau ar trebui să fie aspirațiile întregii lumi, nici cei care se lipesc de un sistem de idei la modă doar pentru că aceasta rentează nu vor admite vreodată că au gândit strâmb și că au greșit în fond, promovând un principiu sau altul. Cel mult, vor accepta niște erori de parcurs și, cu foarte puține excepții, vor da vina nu pe teorie și ideologie, ci pe realitatea care se încăpățânează să nu fie conformă cu acestea.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

O idee pe cât de nobilă, pe atât de prost înțeleasă și stângaci instrumentată este, de pildă, pacifismul. Pacifismul e bun dacă vrei să previi războiul. Când acesta din urmă izbucnește și, mai ales, aduce în scenă un agresor cu intenții evident malefice, promovarea pacifismului devine un soi de echilibristică mentală, cu rezultate deseori penibile. Un activist și militant de stânga bulgar, Stanislav Dodov, propune „10 măsuri alternative pentru strategia «Mai mult război împotriva războiului»“ (articol publicat inițial pe dVersia.net, acum și pe Platzforma.md). Citite cumva în afara contextului, unele îndemnuri ale autorului pot câștiga chiar și simpatia celor care nu-i împărtășesc neapărat convingerile politice – de exemplu, sporirea asistenței umanitare sau anularea datoriei externe a Ucrainei. Altele sunt mai discutabile, dar nu și condamnabile din acest motiv – la urma urmei, fiecare visează cum poate. De neînțeles este însă caracterul explicit „alternativ“ al măsurilor: autorul ori nu știe ce înseamnă cuvântul „alternativ“, ori chiar asta are în vedere, că ar putea exista alternative, azi, acum, în aceste condiții, la susținerea militară a Ucrainei, pe care o cataloghează drept „mai mult război împotriva războiului“ – o pledoarie evidentă împotriva militarismului fără nicio legătură cu situația în care se află armata și poporul ucrainean.

Să „accelerăm tranziția verde“, să „interzicem mercenarii“ și „serviciul militar obligatoriu peste tot în lume“, după cum spune Dodov, și Kremlinul se va speria așa de tare că va opri operațiunile militare din țara vecină și armatele lui se vor întoarce, rușinate și cumințite, acasă. Mai mult, să-i tragem de urechi pe cei care „insistă că [furnizarea de arme Ucrainei] e lipsită de alternativă și că orice altceva, în afara ajutorului militar, ar fi imoral“. Sau să luptăm pentru pace promovând o neutralitate activă, după cum afirmă Vitalie Sprânceană (traducătorul articolului semnat de Dodov și coeditorul Platzformei), capabilă să transforme RM într-o țară fruntașă a mișcării globale de nealiniere și mai că nu organizatoare de noi conferințe Bandung în regiune.

Nu prea știu cine a declarat că ar fi „imoral“ să-i acordăm Ucrainei și ajutor nonmilitar, dar mă tem că modul acesta de a pune problema maschează o altă agendă decât cea morală. Totodată, nu-mi prea dau seama cum ar putea deveni RM, un stat cât o prăpastie și cu o Transnistrie prorusă în coastă, o platformă de negocieri pentru părțile beligerante. Tipul acesta de discurs nu se lasă înțeles cu uneltele logicii formale. Căci nu este menit să ofere soluții realiste la probleme reale, ci să promoveze un anumit sistem de idei, distorsionând realitatea exact atât cât este necesar ca sistemul să pară viabil.

(va urma)

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE