Rada Supremă de la Kiev a scos în afara legii partidele proruse

2152
0
3 mai, ședința Radei Supreme

Marți, 3 mai, Rada Supremă a Ucrainei a adoptat un proiect de lege privind interzicerea partidelor proruse. Proiectul de lege a fost votat de 330 de deputați, inclusiv de câțiva membri ai fostei fracțiuni „Оппозиционная платформа — За жизнь” („Platforma de opoziție – Pentru viață”), receptată ca prorusă, a comunicat parlamentarul ucrainean Iaroslav Jelezneak, citat de Radio Svoboda și preluat de „Gazeta de Chișinău”.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Elena Șuleak, președintele Partidului „Sluga naroda” („În serviciul poporului”), a specificat că această lege prevede interzicerea activității formațiunilor politice, dacă programele politice sau acțiunile acestora justifică sau neagă agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei. Este vorba, inclusiv, de negarea faptului că armata rusă ocupă teritorii ucrainene sau că militarii ruși sau forțele care îi susțin pe aceștia sunt calificați ca „miliții populare” sau „omuleți amabili”. Legea nu precizează ce partide anume cad sub incidența acestei interdicții. Acest lucru îl va stabili instanța de judecată.

Anterior, la sfârșitul lunii martie, Consiliul pentru Securitate Națională și Apărare al Ucrainei a suspendat activitatea mai multor partide în perioada stării de război motivând că acestea promovează interese rusești. Interdicția viza în special fracțiunea „Platforma de opoziție – Pentru viață”. După ce a fost desființat, 25 de deputați din acest grup parlamentar au creat în Rada Supremă o altă facțiune pe care au numit-o „Платформа за жизнь и мир” („Platforma pentru viață și pace”), notează sursele citate.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE