Dinu Plîngău: „În prezent, situația în RM s-a îmbunătățit considerabil datorită efortului și curajului unor jurnaliști”

658
0

Astăzi, 3 mai, este marcată în întreaga lume Ziua mondială a libertății presei. În acest context, reporterul „Gazetei de Chișinău” a întrebat mai mulți experți ce părere au despre libertatea și calitatea presei de azi din Republica Moldova.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

 „Trebuie să protejăm acest drept”

Președintele interimar al Platformei DA, Dinu Plîngău, a declarat pentru „Gazeta de Chișinău” că pentru libertatea presei și dreptul de exprimare trebuie în continuare de muncit mult. El consideră că, „în prezent, situația în RM s-a îmbunătățit considerabil datorită efortului și curajului unor jurnaliști care își fac onest meseria. În continuare trebuie să protejăm acest drept și libertatea presei ca un garant al proceselor democratice”.

Ex-ministrul Apărării, Ion Costaș, a spus inițial pentru „Gazeta de Chișinău” că „nu vrea să fie baba Vanga” și că „ezită să comenteze”.

Totuși, la insistența reporterului nostru, generalul ne-a răspuns: „Întrebați șmecherii. O mulțime din presă se hrănesc din plicuri. Le plătesc cu sutele, cu miile și așa mai departe. Presa e vândută astăzi pe de-a-ntregul”.

„În linii generale, cum este RM așa este și presa”

Expertul în politici economice „IDIS Viitorul”, Viorel Chivriga, a spus pentru „Gazeta de Chișinău” că: „Presa este așa cum este țara. Sunt ziare, posturi de radio sau tv care sunt afiliate partidelor. Sunt unele care manifestă o politică independentă, dar, în linii generale, cum este RM așa este și presa”.

Întrebat de reporterul „Gazetei de Chișinău” cum este Republica Moldova, Chivriga a răspuns: „Așa cum o vedem toți și cum o văd cei care vin în țară”.

„Mi-aș dori o presă finanțată în totalitate de către cititor prin mecanismul de abonamente”

Expertul în politici economice la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, Veaceaslav Ioniță, a opinat pentru „Gazeta de Chișinău” că „presa face tot ce este posibil în contextul actual. Din nefericire pentru presa noastră, piața de publicitate este micuță, avem o capacitate de plată a populației foarte redusă, o cultură de citire a presei foarte slabă, ceea ce înseamnă că presa poate supraviețui la limită și își poate permite cu greu luxul de a fi liberă. Mi-aș dori o presă finanțată în totalitate de către cititor prin mecanismul de abonamente”.

„Presa liberă este cea care spune adevărul”

Politicianul și diplomatul Igor Munteanu a felicitat, pe pagina sa de facebook, presa liberă din RM.

„Felicitări presei libere din Republica Moldova pentru dedicația, curajul și onestitatea cu care-și face meseria!

Pluralismul și libertatea presei sunt elemente cheie ale regimurilor democratice – acestea sunt spații în care libertatea de a te exprima și libertatea de a comunica liber sunt garantate constituțional. Presa liberă este cea care spune adevărul, fiind protejată efectiv contra oricăror forme de intimidare, violență ori acțiuni de răzbunare din partea grupurilor influente economic sau politic, iar aceste mecanisme fundamentale pentru presă și societățile democratice nu pot fi copiate mecanic, ele evoluează și se întăresc prin cultura politică și libertățile exercitate zilnic de cetățeni.

Mai avem aici de muncit. Prețuire și bunăstare vă dorim!”, astfel și-a încheiat mesajul Igor Munteanu.

Președinta Maia Sandu a postat pe pagina sa de facebook „un gând de solidaritate tuturor jurnaliștilor”.

 „Să ia decizii informate și să contribuie la consolidarea societății”

„De Ziua Mondială a Libertății Presei, transmit un gând de solidaritate tuturor jurnaliștilor care, în aceste zile grele, își fac meseria cu responsabilitate și curaj. Celor care, uneori riscându-și viața, ne aduc știrile în case, iar astfel realizează misiunea cea mai importantă a presei – de a informa. Trăim timpuri în care cronicile jurnalistice au devenit adevărate cronici de pe front. În cele 69 de zile de război, alături de ostași, pe câmpul de luptă au căzut circa 20 de jurnaliști.

Doar prin responsabilitate și informare obiectivă, jurnaliștii pot ajuta cetățenii să discearnă falsurile și provocările, să ia decizii informate și să contribuie la consolidarea societății”, a scris președinta pe facebook.

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE