UE face apel la „evitarea destabilizării” în Transnistria

546
0
Înaltul reprezentant al UE pentru politică externă, Josep Borrell, vicepreşedinte al Comisiei Europene

Uniunea Europeană şi-a reafirmat vineri solidaritatea cu Republica Moldova şi a cerut actorilor responsabili de incidentele înregistrate recent în regiunea separatistă Transnistria să evite destabilizarea situaţiei, transmite EFE, citat de Agerpres.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

„Uniunea Europeană face apel la actorii responsabili pentru a evita destabilizarea situaţiei”, a declarat înaltul reprezentant al UE pentru politică externă, Josep Borrell, care este totodată şi vicepreşedinte al Comisiei Europene.

În ultimele zile, autorităţile locale proruse din Transnistria au informat cu privire la mai multe atacuri în regiune, pe care mulţi experţi le consideră acţiuni subversive ale Rusiei menite să creeze pretexte pentru o eventuală invazie în Republica Moldova.

Guvernul Republicii Moldova insistă pe de altă parte că nu are informaţii că Rusia ar pregăti un atac iminent asupra ţării, iar în capitala Chişinău nu au fost impuse măsuri de securitate excepţionale şi nici restricţii, notează EFE.

Borrell a apreciat că aceste incidente „afectează securitatea şi stabilitatea Republicii Moldova” şi a mulţumit autorităţilor de la Chişinău pentru „reacţiile prudente, care ajută la menţinerea calmului în ţară”.

„UE se solidarizează cu R.Moldova şi îşi reiterează sprijinul ferm faţă de suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova între frontierele sale recunoscute la nivel internaţional şi cu un statut special pentru regiunea Transnistria”, a subliniat el.

Uniunea Europeană oferă „un ajutor integral” Republicii Moldovei pentru „a face faţă impactului agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei” şi „pentru a face faţă provocărilor imediate ca urmare a fluxului de refugiaţi”. Totodată, UE „şi-a intensificat sprijinul pe termen mediu pentru consolidarea rezistenţei generale a Republicii Moldova”, care a cerut să adere la blocul comunitar.

O ofensivă lansată din Transnistria ar înlesni cucerirea oraşului strategic ucrainean Odesa şi conectarea teritoriilor deja ocupate din sudul Ucrainei cu regiuni aflate sub controlul Rusiei în estul Ucrainei, notează EFE, adăugând că autorităţile de la Kiev au întărit prezenţa militară ucraineană la graniţa cu această regiune, informează Agerpres.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE