Israelul şi Germania au cerut cetăţenilor lor să părăsească Transnistria cât mai curând

1289
0
Ministerul de Externe al Bulgariei / FOTO: mfa.bg
Ministerul de Externe al Bulgariei / FOTO: mfa.bg

Ministerele de Externe ale Israelului şi Germaniei le cer cetăţenilor lor să părăsească Transnistria. „În contextul deteriorării situaţiei de securitate din regiunea transnistreană şi având în vedere capacitatea limitată a Ministerului Afacerilor Externe de a oferi asistenţă cetăţenilor israelieni care locuiesc acolo, cetăţenii israelieni sunt îndemnaţi să părăsească Transnistria cât mai curând posibil”, a spus noul ambasador rezident în Moldova, Joel Lyon, informează adevarul.ro.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Joel a mai menţionat că Ministerul de Externe îndeamnă cetăţenii israelieni care intenţionează să sosească în Transnistria în viitorul apropiat să-şi anuleze călătoria în acest moment.

Ministerul german de Externe a actualizat şi recomandările pentru călătorii.

„Situaţia de securitate din Transnistria s-a deteriorat. În acest context, călătoriile în Transnistria sunt puternic descurajate”, se arată într-un comunicat al agenţiei.

Cetăţenii Germaniei sunt îndemnaţi să verifice dacă şederea lor este obligatorie şi să urmeze instrucţiunile autorităţilor locale/forţelor de securitate. „Vă rugăm să reţineţi că Ambasada Germaniei la Chişinău nu poate oferi asistenţă consulară în Transnistria”, a avertizat Ministerul de Externe, scrie adevarul.ro.

Anterior, și Ministerul de Externe al Bulgariei le-a cerut cetățenilor aflați în Republica Moldova să părăsească țara cu orice mijloc de transport disponibil, relatează TVR care citează The Sofia Globe. 

Ministerul de Externe al Republicii Moldova a reacționat la anunț, menționând că anunțul este „o practică frecvent întâlnită”, scrie defenseromania.ro.

Ministerul de Externe al Bulgariei și-a sfătuit cetățenii, în 28 aprilie, să nu călătorească în Republica Moldova, vorbind despre situația „complicată” din țară.

De asemenea, Ministerul bulgar de Externe le-a cerut cetățenilor aflați în Republica Moldova să părăsească teritoriul acestei țări cu orice mijloc de transport disponibil, potrivit TVR, care citează The Sofia Globe.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene din Republica Moldova a reacționat la anunțul omologilor bulgari, precizând că „anunțul difuzat de Centrul de criză al MAE bulgar face parte din protocolul de siguranță al acestei țări, ca urmare a înregistrării recente a incidentelor din regiunea transnistreană. Actualizarea avertismentelor de călătorie este o practică frecvent întâlnită, iar evaluarea oportunității atribuirii nivelurilor de alertă este stabilită în baza criteriilor naționale distincte”.

Separatiștii din Transnistria au susținut că au fost mai multe explozii în Ministerul Securității din Tiraspol.

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a arătat că este „o situație complexă și tensionată” și că „noi suntem vigilenți, vom lua toate măsurile necesare pentru prevenirea unor escaladări, pentru întărirea securității statului și protejarea cetățenilor noștri”. Totodată, Maia Sandu a condamnat „orice provocări și tentative de a atrage Republica Moldova în acțiuni ce pot pune în pericol pacea în țară”, informează TVR.

Totodată, Ambasada Statelor Unite în Republica Moldova a emis, de asemenea, o avertizare către cetățenii săi, pentru a părăsi teritoriul regiunii separatiste Transnistria. Avertizarea a fost emisă în 27 aprilie. Ambasada SUA în R. Moldova a mai transmis că monitorizează „îndeaproape” situația.

 

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE