Adunați pentru solidaritate. „Ceea ce se întâmplă aici este un semnal de alarmă pentru toți jurnaliștii din întreaga lume”

785
0

De „Ziua Mondială a Libertății Presei”, Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) a organizat azi, 3 mai, un flash-mob în fața Ambasadei Federației Ruse pentru a aduce un omagiu jurnaliștilor care au fost uciși în timp ce-și exercitau misiunea de a informa publicul. Evenimentul a fost organizat pentru a promova mesajul de pace #OprițiRăzboiul! #ОстановитеBойну! #StopWar!, dar și pentru a sublinia faptul că uciderea jurnaliștilor nu va ascunde ororile războiului.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

În jurul orei 11, în fața Ambasadei Federației Ruse s-au adunat jurnaliști de la câteva instituții media din Republica Moldova. Deși evenimentul a avut drept scop solidaritatea cu colegii ce au fost uciși în timpul serviciului, majoritatea reprezentanților mass-mediei au venit mai mult pentru a reflecta evenimentul.

Numărați pe degete au fost cei ce au venit pentru a promova mesajul de pace. Corneliu Rusnac, redactor-șef la Radio Chișinău; Olga Ceaglei, cofondator „Cu Sens”; Nadine Gogu, directoare executivă a Centrului pentru Jurnalism Independent; redacția „Gazetei de Chișinău” și directoarea „ZdG”, Alina Radu.

Corneliu Rusnac ne-a spus că a venit la eveniment pentru a se solidariza cu jurnaliștii uciși în timp ce-ți exercitau misiunea de a informa publicul.

„Ceea ce se întâmplă aici este un semnal de alarmă pentru toți jurnaliștii din întreaga lume în legătură cu ce se întâmplă în Rusia, unde presă liberă aproape nu mai există. Ultimele televiziuni, presa scrisă și posturile de radio libere au fost închise după începutul acestui război în Ucraina și vedem efectul acestui deficit de libertate în mass-media rusă, pentru că observăm cât de puternic este manipulată societatea rusă și cât de mult crede în niște falsuri. Dacă e să ne referim la mass-media din Republica Moldova, ea este liberă. Presa din țara noastră suferă de alte deficiențe, de faptul că tratăm de prea multe ori cu ușurință această libertate. Ar trebui să fim mai serioși atunci când vorbim despre libertatea presei și să o privim mai profund”.

Și directoarea executivă a CJI, Nadine Gogu, a spus pentru „Gazeta de Chișinău” că evenimentul de astăzi este „mai important ca niciodată”.

„Jurnalismul bazat pe date și pe fapte e ca un antidot atunci când vorbim de dezinformare, manipulare, propagandă în timpul războiului. Noi avem și război informațional, nu trebuie să uităm despre acest aspect. Jurnaliștii care pot și au posibilitatea să meargă să reflecte de la fața locului, informează în felul acesta publicul, arătând astfel fața războiului. În RM avem presă liberă, nu atât de multă cât ne-am fi dorit, dar e bine că o parte din instituțiile mass-media reușesc să rămână departe de politică, de actorii cu interese politice”.

Jurnalista de investigație Olga Ceaglei a spus pentru „Gazeta de Chișinău” că: „Libertatea presei este acea forță de care are nevoie o societate sănătoasă, o societate democratică. Fără o presă liberă și fără libertatea de a-ți exprima opinia față de ceea ce se întâmplă în societate, lucrurile nu se pot mișca. Se vede asta în Federația Rusă, unde nu există libertatea presei, unde jurnaliștii lucrează în condiții inumane. Acolo unde nu există libertatea presei este un indicator foarte clar că statul nu funcționează, nu există democrație. Eu sunt jurnalist independent. De 15 ani de când sunt în domeniu, am făcut doar presă independentă și liberă”.

Amintim că, în fiecare an, la 3 mai, este marcată în întreaga lume „Ziua mondială a libertății presei” pentru a sărbători principiile fundamentale ale libertăţii presei, pentru a evalua starea libertăţii presei în întreaga lume şi pentru a aduce un omagiu jurnaliștilor care şi-au pierdut viaţa la datorie.

 

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE