Polonia va oferi un credit de 20 de milioane de euro R. Moldova pentru atenuarea efectelor economice ale crizei

769
0

Ieri, 21 martie, Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a avut o întrevedere cu Președintele Republicii Polone, Andrzej Duda, care s-a aflat într-o vizită de lucru la Chișinău. Șefii de stat au discutat despre situația de securitate din regiune, cauzată de războiul din Ucraina, și despre crizele în lanț provocate de acesta, scrie într-un comunicat emis de Președinția Republicii Moldova.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

În cadrul discuțiilor, Președintele Poloniei, Andrzej Duda, a declarat că țara sa va oferi sprijin Republicii Moldova atât pentru a face față crizei refugiaților ucraineni, cât și pentru parcursul european, informează Radio Chișinău.

Autoritățile de la Varșovia vor oferi un credit de 20 de milioane de euro Chișinăului pentru a atenua efectele economice ale crizei. Șeful statului polonez a precizat că va discuta personal cu liderii europeni pentru a deschide piețele blocului comunitar pentru produsele moldovenești.

Am venit să o sprijin pe doamna președintă în acest moment greu, pentru că am putea spune că războiul este deja la pragul Moldovei. Cu toții înțelegem această situație grea, situația cu livrări de resurse energetice, cu toate dificultățile cu care se confruntă doamna președintă și Guvernul Republicii Moldova. Am asigurat că vom face tot posibilul în Polonia ca să sprijinim Republica Moldova pentru depășirea acestor dificultăți”, a declarat Președintele Poloniei.

În acest context, directorul executiv al IPRE, Iulian Groza, a spus că, pe lângă puternicul semnal de susținere pentru Republica Moldova, această întrevedere este și un motiv de a întări cooperarea dintre Varșovia, Chișinău, București și Kiev, scrie sursa citată.

În vara anului trecut, am avut trei președinți în vizită cu ocazia Zilei Independenței Republicii Moldova: Klaus Iohannis, Volodymyr Zelenski și Andrzej Duda, și în contextul respectiv președintele Duda a anunțat despre un format nou de cooperare multilaterală între cele patru țări. Având în vedere situația curentă și vizita președintelui Iohannis la Chișinău de săptămâna trecută, această vizită a președintelui Duda ar putea fi privită în context ca una de întărire a cooperării ucraineano-româno-polono-moldave (…). Și Republica Moldova fiind în vecinătatea acestui război și fiind afectată direct de război, inclusiv prin criza umanitară, evident acest format extins de cooperare oferă un cadru mai larg de valorificare a relațiilor, nu doar prin prisma sprijinului constant al Poloniei pentru Republica Moldova și implicit pentru Ucraina, pentru parcursul nostru european, dar și în general”.

De altfel, ajutorul polonez este important și pentru calea europeană a Republicii Moldova și la capitolul securitate energetică. Autoritățile de la Varșovia ar putea ajuta Chișinăul și Kievul deopotrivă să beneficieze din proiectele Inițiativa Cele Trei Mări, lansată de Polonia și România.

Contextul actual scoate și mai mult în evidență importanța conectării noastre la această inițiativă prin prisma programelor, proiectelor de infrastructură strategică, securitate energetică. Polonia a jucat și continuă să joace un rol important în asigurarea siguranței de livrare de gaze naturale. Știm foarte bine că în perioada crizei de anul trecut, Polonia a jucat un rol important în a ajuta Republica Moldova să identifice surse alternative. Criza de gaze nu a dispărut, riscă să se aprofundeze în perioada imediat următoare, având în vedere neclaritățile legate de continuitatea livrărilor de gaze din Federația Rusă. Și această vizită ar putea să ofere o oportunitate în plus cum ar putea să ne ajute Polonia nu doar în gestionarea crizei umanitare a refugiaților, în consolidarea securității noastre energetice, și evident în sprijinul parcursului nostru european prin prisma cererilor de aderare la UE”, a declarat Groza pentru aceeași sursă.

Șefa statului a mulțumit Președintelui Andrzej Duda pentru împrumutul fără dobândă în valoare de 20 de milioane de euro, care va fi oferit țării noastre, dar și pentru suportul politic în cadrul instituțiilor europene și pentru parcursul nostru european. De asemenea, Președinta Maia Sandu a exprimat aprecieri pentru disponibilitatea Poloniei de a susține Republica Moldova în demersul de a deschide piața Uniunii Europene pentru exportatorii moldoveni care, din cauza războiului, au pierdut piețele din Est.

Polonia este un prieten de nădejde al Republicii Moldova, dovadă că suntem sprijiniți și în aceste timpuri grele”, a declarat Președinta Maia Sandu, notează comunicatul difuzat de Președinția Republicii Moldova.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE