„Rușii sunt bine, mersi”

1356
0

Misiunile diplomatice ale Federației Ruse din R. Moldova și România solicită cetățenilor ruși aflați pe teritoriul R. Moldova și al României să contacteze misiunea diplomatică în cazul în care sunt discriminați din diverse motive.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Ex-ambasadorul R. Moldova în SUA, Igor Munteanu, califică acțiunea ambasadei Federației Ruse la Chișinău „drept orchestrarea unor acțiuni de reprimare sau de retorsiune asupra autorităților RM în urma rezoluției pe care a adoptat-o Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) pe marginea calificării Transnistriei ca teritoriu ocupat de FR. Iar ex-ambasadorul Chișinăului la Bucuresti, Luxemburg și NATO, Iurie Reniță, propune ca „ambasada R.Moldova în Rusia să facă o declarație similară, deoarece zeci de mii de cetățeni moldoveni, care lucrează în această țară, sunt discriminați din cele mai varii motive. Cetățenii moldoveni care se află permanent sau temporar pe teritoriul Federației Ruse și sunt discriminați din motivele evocate mai sus trebuie să se adreseze la e-mail-urile ambasadei noastre de la Moscova”.

Ambasada Federației Ruse (FR) la Chișinău și cea de la București au emis o notă informativă prin care solicită cetățenilor ruși aflați pe teritoriul R. Moldova și al României să contacteze misiunea diplomatică în cazul în care au fost sau sunt discriminați „pe motive naționale, lingvistice, culturale, religioase și de altă natură”.

În mesajul misiunii diplomatice de la Chișinău, adresat cetățenilor Rusiei, scrie: „În legătură cu cazurile de discriminare pe motive naționale, lingvistice, culturale, religioase și de altă natură, precum și săvârșirea acțiunilor de violență sau acțiuni care amenință viața și sănătatea, puteți contacta adresa ambasadei prin poșta electronică: sos. moldova@mail.ru ”. În mesaj mai scrie că „Cererea trebuie să indice datele de contact ale solicitantului. Toate cererile vor fi luate în considerare în detaliu în ordinea stabilită”.

Săptămâna trecută, și la București, Ambasada Rusiei le cerea rușilor din România care „au fost discriminați”, „au fost victime ale violenței” sau au fost amenințați să anunțe misiunea diplomatică, prin mesaj pe e-mail:

„Solicităm cetățenilor Rusiei și compatrioților ruși care au fost discriminați pe motive de naționalitate, limbă, cultură, religie și de altă natură, precum și celor care au fost victimele actelor violente sau au primit amenințări, să contacteze serviciile speciale pe adresa de e-mail a ambasadei”, se arată într-un mesaj postat pe pagina de Facebook a ambasadei Rusiei la București.

Misiunea diplomatică precizează că toate mesajele vor fi luate în considerare cu maximă atenție.

Referindu-se la postarea ambasadei, într-un comentariu pe Facebook, Sorin Ioniță scrie că „la București a apărut deja de vreo săptămână mesajul. Nu s-au aratat încă discriminați, dar n-ar fi exclus să angajeze vreun actor, ceva, că expații ruși sunt bine mersi, au joburi corporatiste în Lukoil, Ikea &similar, se plimbă în Herastrău cu bicla și umplu mall Băneasa fiecare weekend, nu par deloc dornici să se întoarcă acasă”.

??̦?, ?? ??̆ ???????̆? „???̆?̦??̦??”

Într-un mesaj postat pe Facebook, ex-ambasadorul la Bucuresti, Luxemburg și NATO, Iurie Reniță vine cu un comentariu la mesajul Ambasadei Rusiei la Chișinău: „În continuarea acțiunilor de „denazificare” a spațiului ex-sovietic, ambasada Federației Ruse în R. Moldova a deschis o adresă specială, unde cetățenii ruși din Moldova se pot plânge pe cazurile de discriminare (ca să vedeți!).

Pentru a proceda „în oglindă”, ambasada R.Moldova în Rusia trebuie să facă o declarație similară, deoarece zeci de mii de cetățeni moldoveni, care lucrează în această țară, sunt discriminați din cele mai varii motive. Aceștia devin victime ale tratamentului inuman din motive etnice, a sclavagiei în muncă, exploatării sexuale și racketului din partea grupărilor criminale rusești, fiindu-le puse în pericol viața și sănătatea, atestându-se și multiple cazuri de omor.

Cetățenii moldoveni care se află permanent sau temporar pe teritoriul Federației Ruse și sunt discriminați din motivele evocate mai sus, trebuie să se adreseze la e-mail-urile ambasadei noastre de la Moscova – ???????@???.???.?? și  ??????.???????@???.???.??, iar în copie să pună și ambasada rusă de la Chișinău – ???. ???????@????.??. ??̦?, ?? ??̆ ???????̆? „???̆?̦??̦??”!

GAZETA de Chișinău i-a solicitat să comenteze acțiunea Ambasadei Rusiei la Chișinău lui Igor Munteanu, ex-ambasador al RM în SUA, cercetător, membru al Consiliului de administrare al IDIS „Viitorul”:

„Maniera în care este formulat acest anunț pe pagina Ambasadei FR la Chișinău ne îndeamnă să credem că ambasada a pornit o campanie de căutare a unui ac în stogul de fân, ca să determine gradul de infracționalitate a cetățenilor FR. Or, dacă ar fi existat aceste lucruri, ambasada nu s-ar fi adresat cu acest apel cetățenilor ruși.

Dar felul în care este formulată întrebarea are o stimulare a căutării de dovezi sau de motive în R. Moldova ca să i se reproșeze. Față de modul în care se comportă în acest moment FR în Ucraina, acolo unde au loc atrocități, bombardamente în lanț asupra orașelor civile, această acțiune a ambasadei e lipsită de logică, sens și de bună creștere.

Știe orice cetățean, inclusiv al FR, că atunci când are o problemă se adresează în primul rând autorităților legale și, în al doilea rând, poate semnala problema lui la consulat. Consulatul este o instituție care colectează asemenea semnale, cazuri, în mod constant. Nu este cazul ca cineva să anunțe că ambasada se ocupă de cazuri de săvârșire a unor acțiuni de violență.

Concluzia e că această acțiune este de fapt orchestrarea unor acțiuni de reprimare sau de retorsiune asupra autorităților RM în urma rezoluției pe care a adoptat-o Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei pe marginea calificării Transnistriei ca teritoriu ocupat de FR. Dacă privim sub acest aspect, înțelegem de ce în prezent și alte ambasade ale FR fac același lucru, inclusiv la București, caută motive pentru ca mașinăria propagandistică a FR să-și justifice anumite acțiuni posibile care, fără îndoială, ar putea fi calificate drept acțiuni samavolnice din partea statului agresor și asupra altor țări din Europa de Est”.

GAZETA de Chișinău a solicitat o reacție din partea Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE). Ofițerul de presă Daniel Vodă a venit cu o postare pe pagina sa de Facebook referindu-se la nota informativă difuzată de Ambasada Federației Ruse (FR) la Chișinău în atenția cetățenilor ruși aflați pe teritoriul R. Moldova:

„Această postare nu contribuie la atmosfera de calm din societatea noastră și rugăm partenerii să se abțină de la astfel de gesturi și să dea dovadă de o mai bună evaluare a situației din țara noastră.”

În mesajul său, MAEIE subliniază că „în țara noastră sunt garantate drepturile tuturor locuitorilor, Republica Moldova fiind un model în regiune pentru conviețuirea în pace și siguranță între toți locuitorii ei, indiferent de proveniența etnică asumată de către aceștia.

În acest context, aducem la cunoștință că nu au fost sub nici o formă înregistrate cazuri de discriminare, mai ales pe criterii de apartenența etnică, Republica Moldova ghidându-se după mecanisme solide, europene, de prevenire a discriminării”.

Ministerul de resort anunță totuși că, „în cazul în care cineva se simte discriminat, invităm orice cetățean să se adreseze la Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și egalității de șanse, inclusiv la linia fierbinte 0-8003-3388”.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE